fbpx
FoodPro csokis gabonapehely

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Többet eszünk gabonapehelyből, és jó okunk van rá

A fogyasztók nagyjából 40 százaléka mindig több gabonapelyhet szór a tányerjába, mint a dobozon feltüntetett ajánlott mennyiség – derült ki felmérésünkből. Mohók vagyunk, hiányzik az ökontroll? Nem feltétlenül. Gyakran az ajánlott adaggal van a gond, amit szándékosan kicsire méreteznek a gyártók.

Szívesen eszel gabonapelyhet reggelire vagy uzsonnára? Vagy leginkább a gyerekek eszik? Mennyire bőkezűen adagolod a gabonapelyhet? Egy nemzetközi összefogás keretében európai országokban vizsgáljuk a kontinens egyik kedvenc reggeli termékéhez, a csokis gabonyapehelyhez kapcsolódó fogyasztási szokásokat.

A 100 g-ra vagy 100 ml-re vonatkozó kötelező tápértéktartalom mellett a gyártók gyakran feltüntetik az általuk javasolt adag tápanyagtartalmát. Ez a fogyasztó szempontjából elvben praktikus lehet, mivel így nem kell kiszámolgatni a különféle tápanyagok – pl. a cukor – mennyiségét. Az ajánlott adag az épp annyi, amennyit lelkiismeretfurdalás nélkül nyugodtan elmajszolhatunk reggel anélkül, hogy aggódnunk kéne az egészségünk vagy az alakunk miatt.

1% szja

Mennyi 30-50 g gabonapehely?

A gabonapelyhek javasolt adagjának mérete a különböző márkák esetében más és más, általában 30 és 50 gramm között van. Az ajánlott adagot a gyártó határozza meg, ez pedig problematikus. A gyártók ugyanis inkább kisebb adagot ajánlanak, mivel így azoknak a tápanyagoknak az egységre jutó, feltűntetett mennyisége kevesebb, amelyeket csökkenteni szeretnénk az étrendünkben. Mivel a mülziket, különféle gabonyapelyheket általában kifejezetten egészséges reggeliként tartjuk nyilván, és részben emiatt is fogyasztjuk, tipikusan a kalóriatartalom, a cukor vagy például a só mennyiségére igyekszünk figyelni.

Soha nem késő bioélelmiszerre váltani az egészségedért

Ezeket a kedvező értékeket a gyártók a csomagoláson jól látható helyen fel is tüntetik, hangsúlyozva, hogy a termék fogyasztásával jó úton járunk az egészséges életmódhoz. És természetes, hogy az alacsony energiaértéket emelik ki, mivel sok fogyasztót a kalóriára vonatkozó információ érdekel.

A fogyasztók gyakran meglepődnek azon, milyen kicsi a gabonapelyhek javasolt adagja.

Kevés fogyasztó követi az adagolási ajánlásokat

Ezeket látva egy online felmérésben mintegy 260 fogyasztót kérdeztünk meg arról, hogy általában követik-e a gyártó által ajánlott 30 grammos referencia beviteli értéket. Hogy könnyebb legyen válaszolni, meg is mutattuk, hogy mekkora ez a mennyiség.

Az eredmények valójában nem voltak meglepőek, de mindenképp elgondolkodtatóak: a válaszadók mindössze 15 százaléka tartja be az adagolási javaslatot, összesen 3 százalékuk kevesebbet fogyaszt étkezésenként, mint az ajánlott adag. A válaszadók közel 40 százaléka viszont túl kicsinek találja az adag méretét, és mindig nagyobb mennyiséget fogyaszt annál. Ez az eredmény meglehetősen aggasztó a gyakori elhízás és a szabad cukrok túlzott bevitelének fényében.

Tippünk: Vásárlásakor mindig a termék 100 grammjára vagy 100 ml-jére számolt átlagos tápértéket vedd figyelembe, ez alapján össze tudod hasonlítani a különböző márkák ugyanolyan termékeit.

A Tudatos Vásárlóknál idén 5 közép- és kelet-európai országgal – Ausztriával, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával – a FoodPro projekt keretében nemzetközi gigatesztben teszteljük a csokis gabonapelyhek minőségét. Ezen belül azt is vizsgáljuk majd, létezik-e a kettős minőség a csokis gabonapelyhek piacán, azaz van-e olyan, hogy ugyanazon a márkanéven, ugyanazzal a kinézettel kapható egy termék különböző országokban úgy, hogy közben összetevőiben vagy az összetevők arányában különbözik.

Tesztünkbe a “klasszikus” tehát töltelék és bevonat nélküli, csak csokoládés ízesítésű gabonapelyheket vettük be, tehát nem szerepelnek az eredményben a vegyes ízű (tehát pl. vaníliás és csokis), sem a kukoricapelyhek, és például a párnácskák sem.


FoodPRO-EU

Ez a projekt az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programja finanszírozásából valósul meg. A cikk tartalma a szerző nézeteit képviseli, ezért a benne foglalt információk felhasználásáért kizárólag a szerző felel, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás