fbpx
csokis gabonapehely teszt FoodPro

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Csokis gabonapelyhek nemzetközi tesztje – indul a FoodPRO projekt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 5 közép- és kelet-európai országgal – Ausztriával, Csehországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával – nemzetközi gigatesztben teszteli, létezik-e a kettős minőség egy kedvelt reggeli élelmiszertermék, a csokis gabonapelyhek piacán.

Fogyasztóként naponta – akár akarjuk, akár nem – reklámok tömkelegével találkozunk. Sok terméknek a létezéséről a reklámokból szerzünk tudomást, aztán ha később találkozunk velük a boltok polcain, bekapcsol bennünk a hirdetés.

A hirdetések üzenetei többnyire a termékek olyan pozitív tulajdonságaira hívják fel a figyelmet, amelyek a legjobb fényben tűntetik fel a terméket. A fogyasztói szervezetek által végzett független összehasonlító tesztek ezzel szemben tükröt tartanak ezeknek a reklámüzeneteknek. Az általuk, így a Tudatos Vásárlók által is végzett független, elfogulatlan összehasonlító tesztek hatékony eszközei a piac átláthatóvá tételének, a jobb, ésszerűbb és megalapozottabb fogyasztói döntések segítésének. Egy független teszt segítségével könnyebben megtalálják a nekik megfelelő terméket, ami nem feltétlenül a legdrágább.

A 2020 végén indult FoodPro projekt a bevált gyakorlatok cseréjére és a fogyasztói szervezetek hosszútávú kapacitásfejlesztésére összpontosít a közép- és kelet-európai régió 6 országában: Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Szlovákiában és Szlovéniában.

A FoodPRO projektben megszervezett és végrehajtott nemzetközi tesztelés kettős célt szolgál, és egyaránt hoz hasznot a benne résztvevő fogyasztói szervezeteknek és a résztvevő országok fogyasztóinak. A csokis gabonapelyhek tesztelésén keresztül a szervezetek részt vesznek a nemzetközi tesztelési folyamat minden lépésében, a fogyasztók pedig a folyamat végeredményeként összehasonlíthatják a tesztelt termékeket.

A projekt a piackutatók szakértelmére és kulcsszerepére, valamint az élelmiszerek független összehasonlító tesztelésére épül, amelynek célja, hogy a kisebb fogyasztói szervezetek saját maguk is el tudják végezni ezeket a tevékenységeket, és a régióban működő közepes méretű fogyasztói szervezetek segítségével, iránymutatásával és együttműködésével elsajátíthatják a hatékony kommunikációt.

A FoodPro projekt a résztvevő fogyasztói szervezetek mellett elsősorban a fogyasztók számára hoz hasznot: a partnerszervezetek gabonapelyhek összehasonlító vizsgálatát végzik el. A gabonapelyhek tesztelésén keresztül a szervezetek részt vesznek a nemzetközi tesztelési folyamat minden lépésében, a fogyasztók pedig a folyamat végeredményeként összehasonlíthatják majd a tesztelt termékeket.

A teszteredményeken kívül a partnerszervezetek arra is keresik a választ, hogy elérhetők-e kettős minőségű, látszólag azonos termékek a különböző uniós piacokon. A projekt végső eredményei 2021 májusában lesznek elérhetők.

2022-től büntetik a kettős minőséget – mosószer és folttisztító is fennakadt a próbán

Mit jelent kettős minőség?

 A kettős minőségről évek óta keringenek pletykák, időről időre előkerül a vád egy-egy termék körül: „a nyugat-európai verzió jobb: a fűszer épebb, a mosópor hatékonyabb, a csokikrém finomabb, mint a Magyarországon kapható”. Kettős minőségről akkor beszélünk, ha ugyanazon a márkanéven, ugyanazzal a kinézettel kapható egy termék különböző országokban úgy, hogy közben összetevőiben vagy az összetevők arányában különbözik.

Az egyes márkákhoz tartozó termékek esetleges kettős minőségére teljes bizonyosságot csak a laboratóriumi tesztekkel kaphatunk. A csokis gabonapelyheknél éppen ezért laborban vizsgáljuk majd a cukor- és rosttartalmat, vas, folsav, esetleges kártevők jelenlétét. A csomagolásuk hasonlóságát is összevetjük. Emellett, ha már tesztelünk, megnézzük a fentarthatósági szempontokat: van-e a termékben pálmaolaj, fairtrade összetevő, és hogy mennyire fenntartható a csomagolása.


FoodPRO-EU

Ez a projekt az Európai Unió Fogyasztóvédelmi Programja finanszírozásából valósul meg. A cikk tartalma a szerző nézeteit képviseli, ezért a benne foglalt információk felhasználásáért kizárólag a szerző felel, az Európai Bizottság nem vállal felelősséget.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás