fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: fogkrémek

| Simon Gergely

A TVE 22 fogkrémet tesztelt. Azt vizsgáltuk, hogy az összetevők jelenthetnek-e egészségügyi kockázatot, vagy esetleg okozhatnak-e kellemetlenséget irritáló, allergén hatásuk miatt.

22 különféle fogkrémet vizsgáltunk a legolcsóbb saját márkás termékektől a közismert márkákon át a prémium termékekig. A fogkrémeket aszerint pontozunk, hogy mennyi kockázatos és mennyi természetes anyag van bennük. A termékek összetételéről kizárólag a címke alapján tájékozódtunk, mivel a hazai jogszabályok szerint kötelező az összetevők felsorolása. A kép elég vegyes, viszont az egyértelműen leszögezhető, hogy az ár nem mindig tükrözi a minőséget.

 

Eredmények

A pontozás alapján így értékeljük a fogkrémeket. (A teljes táblázat letölthető a lap alján.)

 

Márka

Gyártó

Ár Ft/100 ml

Pontszám

1

Parodontax Classic

GlaxoSmithKline Kft.

1732 Ft

11,5

2

Elmex Caries Protection

Colgate-Palmolive

1465 Ft

9,5

3

Elmex Sensitive

Colgate-Palmolive

1332 Ft

9,5

4

Meridol

Colgate-Palmolive

1865 Ft

8,5

5

Dontodent Sensitive

dm Kft.

199 Ft

8,5

6

Himalaya Herbals Complete Care

Creative World Kft.

798 Ft

8,5

7

Sensodyne Classic

GlaxoSmithKline Kft.

1532 Ft

8,5

8

Vademecum Provitamin Repair

Henkel Magyarország

652 Ft

8,5

9

Blend-a-Med complete

P&G Hungary Kft.

549 Ft

8

10

Colgate Sensitive Pro-Relief Enamel Repair

Colgate-Palmolive Kft.

1438 Ft

8

11

Lacalut Aktív

Naturprodukt Kft.

1586 Ft

8

12

Amodent

Unilever Magyarország Kft.

299 Ft

7,5

13

Vademecum Expert Non-Stop White

Henkel Magyarország

652 Ft

7,5

14

Dentalux Complex 3 (kizárólag Lidlben kapható)

Dental-Kosmetik GmbH&Co.

 

7

15

Rebi-Dental

Mattes Hungária Kft.

139 Ft

7

16

Tesco Value Mint

Tesco

124 Ft

7

17

Signal Deep Fresh

Unilever Magyarország Kft.

665 Ft

6,5

18

Blend-a-Med Pro-Expert

P&G Hungary Kft.

799 Ft

6,5

19

Colgate Total

Colgate-Palmolive Kft.

798 Ft

6,5

20

Aquafresh Complete Care

GlaxoSmithKline Kft.

549 Ft

6

21

Dontodent Fluor Fresh

dm Kft.

135 Ft

5,5

22

Clinomyn Sensitive

Intercooperation Zrt.

665 Ft

4,5

 

 

Pontozás

A pontozás során minden termék 10 pontról indult. 

Pontot vontunk le

  • kisebb kockázatú összetevő esetén 0,5 pontot,
  • nagyobb kockázatú összetevő esetén 1 pontot,
  • kifejezetten problémás propil-parabén és triklozán esetén 2 pontot.

Plusz pontot adtunk

  • a természetes összetevőkért 1 pontot,
  • jelentős mennyiségű természetes összetevőért 2 pontot,
  • illetve aroma-, színezék-, és édesítőszer-mentességért.

 

A teszt során az összetevők mennyiségét nem tudtuk figyelembe venni, mivel ez nem derül ki a címkéről. Egyenlő pontszám esetén a márkákat ABC-sorrendben helyeztük el a táblázatban.

A teszt alapján kijelenthetjük, hogy még a mai napig találunk problémás összetevőket a fogkrémekben, ám az elmúlt évekhez képest jelentősen kevesebb ilyen termék van a piacon, és kis odafigyeléssel elkerülhetjük a legproblémásabb összetevőket.

 

 

A parabének még mindig itt vannak

A mára hírhedté vált, és a hazai kozmetikumokból lassan eltűnő parabéneket két termékben találtunk:

  • a Naturprodukt Kft. Lacalut Aktív
  • és a DM Dontodent Fluor Fresh

termékeiben volt egyaránt metil- és propilbarabén.

A kozmetikai tartósítószerként használt  parabének károsítják az emberi hormonrendszert ezért több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, az uniós ökocímke is kizárja a használatukat, és több nagy cég önként kivonta ezeket szereket. Dánia 2011-ben tiltotta be a propil- és butilparabén használatát a 3 év alatti gyermekek számára készülő testápoló és tisztálkodó termékekben. A metilbarabén kockázatáról kevesebb adat áll rendelkezésre.

 

A propilbarabénért 2, míg a metilparabénért 1 pontot vontunk le.

 

 

Triklozán – élelmiszerrel érintkező termékekben már betiltották

Az egyik legismertebb fogkrém a Colgate márkájának továbbra is védjegye a triklozán nevű biocid, azaz baktérium-, gomba- és vírusölő szer. Bár az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát, viszont kozmetikumokban és például fogkrémekben továbbra is engedélyezett.

A szervezetbe jutó triklozán, bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget. A triklozánról több tanulmány is leírta, hogy megzavarhatja a hormonháztartást: gátolja a férfi és a női nemi hormonok működését, hatással lehet a magzat fejlődésére, károsítja a pajzsmirigy és a méh izmok működését. Néhány kutatás összefüggésbe hozta egyes daganatos betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel és májkárosodással is. A fogkrémben található triklozán külön kockázatot jelent, mert elpusztíthatja a szájflóra, lenyelve pedig a bélflóra hasznos baktériumait.

 

A triklozán jelenlétét mínusz 2 ponttal büntettük.

 

 

Sodium-Lauryl-Sulphate – SLS

A 22 vizsgált fogkrém közül 15-ben volt nátrium-lauril-szulfát (Sodium-Lauryl-Sulphate, SLS) nevű felületaktív anyag.  Számos kutatás kimutatta, hogy a fogkrémek SLS tartalma nemcsak a száj nyálkahártyáját irritálja, de felelőssé tehető szájban jelentkező aftákért is. Ha elhagyjuk az SLS-es tartalmú fogkrémet, az aftás tünetek hamarabb eltűnnek, és nem újulnak ki.

Az SLS erős potenciális bőr- és szemirritáló anyag, ráadásul és a nyálkahártyát is irritálja. Bár tömény SLS csak nagyobb mennyiségben mérgező lenyelve, de bőrirritáció egy órás kitettség után már jelentkezhet felnőtteknél. Az SLS a bőrirritáló hatásával összefüggésben akadályozza, lassítja a sebek gyógyulását is. SLS tartalmú fogkrémet érzékenyebbeknek és gyerekeknek nem érdemes használni.

 

Az SLS jelenlétéért 1 pontot vontunk le.

 

 

PEG (polietilénglikol), PG (propilén-glikol)

A PEG, azaz polietilénglikol emulgeálószer, azaz a fogkrémben egyben tartja a zsíros és vizes részeket, ettől a termék homogén lesz. A PEG-ek áteresztővé, átjárhatóvá teszik a bőrt és így bejuthatnak egyéb káros szennyező anyagok is. PEG-ekben gyakran megtalálhatóak a gyártás során beléjük került problémás szennyezőanyagok is.

Korábbi vizsgálatok alapján gyakran szennyezett PEG vegyületeket ezekben a termékekben találtunk:

PEG-6: Blend-a-Med Pro-Expert, Aquafresh Complete Care;

PEG-30: Vademecum Expert Non-Stop White;

PEG-32: Signal Deep Fresh, Vademecum Expert Non-Stop White;

PEG-40: Sensodyne Classic, Elmex Sensitive, Tesco Value Mint.

 

Ezen anyagok jelenlétért 0,5 pontot vonunk le.

 

Propilén-glikolt  (PG) négy termékben találtunk: Dontodent Sensitive, Amodent, Blend-a-Med Pro-Expert, Dentalux Complex 3. A PG-t jellemzően szintetikusan állítják elő földgázból vagy kőolajszármazékokból és alapvetően az iparban használják. A gőzének belélegzése káros, viszont a fogkrém esetén ilyen kitettséggel nem számolhatunk, és a fogkrémekre jellemző mennyiségben nem mérgező, ám irritáló hatása ismert.

 

Jelenlétéért 0,5 pontot vontunk le.

 

A Vademecum Expert Non-Stop White-ban található butilén-glikolnak ilyen hatása nem ismert.

 

 

Potenciális allergizáló anyagok

A négy termékben jelen lévő kokamidopropil-betain (CAPB, Cocamidopropyl Betaine) nevű tenzid több kutatás szerint is allergiát válthat ki, amiért 0,5 pontot vontunk le.

További kockázatos összetevő az antibakteriális a klórhexidin-diglukonát (Chlorhexidine Digluconate), melynek ismert irritáló hatása. Egészségügyben ez elfogadható kockázat, ám fogkrémben 0,5 pontot vonunk le emiatt Lacalut Aktív fogkrémtől.

A cink-klorid is irritáló, enyhén toxikus anyag, amiét szintén mínusz fél pontot kapott a Dentalux Complex 3 és az Aquafresh Complete Care.

A nátrium-C14-16-olefin-szulfonátok (Sodium C14-16 olefin sulphonate) nem veszélyes anyagok, ám sajnos nagyon gyakran tartalmaznak káros szennyezőket, így kisebb kockázatot jelent a jelenlétük. Ezért 0,5 pont levonás járt három fogkrémnek.

 

 

Tartósítószerek

A tartósítószerként is használt benzil-alkohol (Benzyl Alcohol), szintén allergén, amiért az Amodent és a Colgate Sensitive Pro-Relief Enamel Repair kapott 0,5 pont levonást.

A szintén tartósítószerként használt fenoxi-etanol (Phenoxyethanol) irritáló hatású és gyermekek számára lenyelve mérgező, és károsíthatja a központi idegrendszerüket. A szert használó Signal Deep Fresh fogkrémnek ezért fél pont levonás jár.

Az ugyancsak tartósítószerként ismert kálium-szorbát (Potassium Sorbate) irritáló illetve géneket károsító kockázatairól is megjelentek kutatások ezért a használatért 1 pontot vonunk le a Himalaya Herbals Complete Care fogkrémtől.

A nátrium-benzoát tartósítószer jelenlétét is -0,5 ponttal büntettük, mivel sok összetevő jelenlétében káros anyagok keletkezését eredményezi. Egyes ételfestékekkel együtt hiperallergiát okozhatnak, míg C-vitamin jelenlétében rákkeltő benzol keletkezhet.

 

 

Allergizáló illatanyagok

Aroma néven rengeteg különböző anyagot tesznek a fogkrémekbe, kozmetikumokba. Mivel az aroma összetétele ismeretlen, mínusz pontot nem adtunk az értékelés során az aroma jelenlétéért, viszont a Meridol, a Parodontax Classic az aroma hiányáért plusz egy-egy pontot kapott.

A Himalaya terméke ugyan nem tartalmaz aromát, de a lényegében azonos ’flavour’ szerepel az összetételén.

Az alábbi az EU által is allergizáló illatanyagként számon tartott összetevők jelenlétéért pontlevonás járt, de mivel valószínűleg csak minimális mennyiségben vannak jelen (de ez a címkéből nem derül ki), csak 0,5 pontot vettünk el.

  • Citrala a Rebi-Dental fogkrémben volt.
  • Az eugenol nem csak allergizál, de immunrendszerre is kockázatot jelent, ezt is csak a Rebi-Dental-ban találtunk.

 

 

Fluor, kell vagy nem?

A fogkrémek fluor tartalma sokat vitatott kérdés, mert bár a fluor tiszta formájában erős méreg, viszont egyben esszenciális nyomelem, szükséges az emberi csontok és a fogazat felépítéséhez. Vannak ellenérvek a fluor használatával szemben:  egy vizsgálat szerint ha gyermekek folyamatos magas fluor tartalmú ivóvizet isznak az csökkenti az IQ-jukat, illetve egy másik kutatás szerint, a fogkrém fluorozásnak nincs egészségügyi előnye.

Az Elmex termékeiben és a Colgate Meridol márkájában például szerves fluor vegyületet, úgynevezet olafurt találunk, mert kutatásaik szerint jobban beépül és nincsenek káros tulajdonságai.

A nátrium-fluorid (sodium-fluorid) a legelterjedtebb fluor forrás. Tudományos vizsgálatok szerint 1350–1500 ppm fluorid koncentráció még jótékony, mérgezésre minimális az esély. Mivel az összes fogkrémben ebben a tartományban volt fluorid, így nem vontunk le pontot. Viszont 3 év alatti gyerekeknek 1000 ppm alatti fluorid tartalmú fogkrémet javasolnánk.

A nátrium monofluor-foszfátot (Sodium Monofluorophosphate), szintén fluor tartalma miatt adják fogkrémhez. Vizsgálatok szerin mozgászszervekre és a légzőrendszerre nézve enyhén mérgező, így jelenlétét 0,5 pont levonással büntettük. A szervezet fluor ellátottságát zöldség-gyümölcs rendszeres fogyasztással is biztosíthatjuk.

A Himalaya fogkrémben található kálcium-fluoridnak és a Meridol-ban található ón-fluoridnak (Stannous Fluoride) nincs ismert káros hatása. A Lacalut Aktív-ban használt alumínium-fluorid hatása kevéssé ismert.

 

 

Színezékek –  rákkeltő lehet

Több színezéknek nem ismert jelentősebb káros hatása (Cl 73360, CI 77491, CI 77891).

A Sensodyne Classic fogkrémben használt Erithrozin (Cl 45430) nevű ételfestéknek való rendszeres kitettség állatkísérletek során rákkockázatot mutatott. Ugyan sok a bizonytalanság ezen anyag körül, mivel használata egy fogkrémben nem indokolt, 0,5 pontot vontunk le érte.

A Rebi-Dental és a Signal Deep Fresh fogkrémekben található brillant kék (CI 42090), lehetséges mérgező hatásáról, az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági hatósága számolt be.

A Patentkék V (CL 42051) allergia kockázata miatt tiltott az USA-ban és Ausztráliában, így használata a Dontodent Fluor Fresh fogkrémben nem indokolt.

 

A fenti ételfestékek használatért 0,5 pont levonás jár.

 

A CI 74160-al jelölt kék festék, 5 vizsgált fogkrémekben is megtalálható volt. Egy kutatás szerint ezen anyag károsíthatja az embriókat, ezért valószínűleg kockázatot jelenthet ez az anyag.

Az Aquafresh Complete Care, a Blend-a-Med Pro-Expert és a Vademecum Provitamin Repair fogkrémekben lévő CL 74260-al jelölt zöld festéknek (Phthalocyanine Green G) való rendszeres kitettség szintén károsíthatja a fejlődő embriót.

 

Ezen két festék alkalmazása egyáltalán nem ésszerű fogkrémekben, így 1-1 pontot vonunk le a jelenlétükért.

 

 

Édesítőszer és egyéb összetevők

Egy Elmex Caries Protection fogkrémen kívül az összes termékben volt szacharin (Sodium Saccharin) édesítőszer. Ezt a mesterséges édesítőt sokszor vádolták egészségkárosító, sőt rákkeltő hatással, ám mindezidáig tudományos kutatások nem igazolták a félelmeket. Bár pont a félelmek miatt pár országban korlátozták a használatát, ám mára a legtöbb országban, így az EU-ban is engedélyezett.

A tokoferil-acetát (Tocopheryl Acetate) az E-vitamin származéka az Environmental Working Group adatbázisa szerint irritáló hatású anyag, ám részletesebb vizsgálatok ezt cáfolták. A szorbitol (Sorbitol) IBS-ben (irritális bél szindrómában) szenvedők számára jelent kockázatot. Ezen anyagok jelenlétéért viszont nem vontunk le pontokat, mert a kockázat igen csekély.

Nem igazán ismert több felhasznált anyag hatása, így nem tudjuk, hogy káros-e vagy sem például a Sodium Methyl Cocoyl Taurate vagy a Aluminíum-laktát (Aluminium Lactate).

Szinte minden termékben volt kockázatot nem jelentő jellemzően természetes alapú cellulóz és xantán gumi, amelyért sem plusz, se mínusz pontot sem adtunk.

A Sensodyne fogkrémben jelen lévő stroncum-klorid káros hatásáról nincs adat, bár egyes országokban nincs engedélyezve a használata. A majd minden fogkrémben jelen levő szilika és szilikagél (Hydrated Silica) illetve a csillámpala (Mica) nem káros anyagok.

A szilikák általában nem jelentenek kockázatot, viszont a Tesco Value Mint fogkrémben jelen lévő nátrium-szilikát (Sodium Silicate) allergén anyagként van számon tartva, ezért a jelenléte -0.5 pontot ér.

A titánium-dioxid bár sok negatív listán szerepel, és 6 vizsgált fogkrémben is jelen volt, ám kockázata alapvetően csak belélegezve van, így nem jár érte levonás.

 

A természetes összetevőket plusz ponttal jutalmaztuk, a Parodontax Classic és a Himalaya fogkrémét a jelentős természetes anyag tartalmuk miatt két ponttal jutalmaztuk. A természetes alapú, ám száj környékén kockázatot jelentő timolért viszont 0,5 pontot levontunk ugyancsak a Himalaya fogkrémtől.

 

 

Összességében megállapítható, hogy igen nagy különbség van összetétel szempontjából az egyes fogkrémek között. Viszont egyértelmű, hogy lehet fogkrémet kockázatos anyagok nélkül gyártani. Ahogy az elmúlt évek során a legtöbb gyártó például meg tudott szabadulni a parabénektől és  a triklozántól, remélhetjük, hogy hamarosan végleg eltűnnek a kockázatos anyagok a kozmetikai szerekből.

 

Kép: thenexweb

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek