fbpx
görögdinnye egész piac

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Meddig ehetjük még idén a hazai dinnyét?

Az időjárás úgy tűnik, kedvezően hatott a hazai dinnyeszezonra. A lédús és mézédes dinnye még néhány hétig elérhető lesz a megszokott, kiváló minőségben – erre hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A nyári gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben – mondta el Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója egy a dinnyefogyasztást népszerűsító balatoni fesztiválon. A termelési feltételeket jelentősen megnehezítő extrém körülmények Európa más országaiban is jelen vannak, sorra dőlnek meg a melegrekordok, viszont a nyári hőség a dinnyefogyasztás egyik legjobb ösztönzője.

Tavaly nyáron megkérdeztünk benneteket, a hazait vagy a külföldi dinnyét választájtok. Az eredményeket látva nincs helye sok vitának: a hazai dinnye elsöprő győzelmet aratott: 3-ból 2 tudatos vásárló megvárja a magyar dinnyét. Az is kiderült, ragaszkodtok-e a lékeléshez, és hogy hol vásároljátok a dinnyét.

Ha teheted, kövesd a Tudatos Vásárló 4. pontját, és vásárolj Helyben, helyit – dinnyéből is!

Az idei szezon sajátossága még, hogy nehéz eladni a nagytestű dinnyéket. A kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb (4-6 kg-os) dinnyéket keresik. A termelői árak emelkedtek 2021-hez képest, katasztrofálisan alacsony, de ugyanakkor kiugróan magas árakról idén nincs szó.

Már most látszik, hogy sok helyen újra köt a dinnye, ezért

augusztusban még egy harmad vagy negyed termést be lehet majd takarítani, ha az időjárás megfelelően alakul, akár szeptember végéig elérhető lesz a friss, jó minőségű magyar dinnye.

A dinnyének nem csak az íze finom, de tökéletesen hidratál és számtalan jótékony hatása is van. Immunerősítő, vitamindús csemege. Természetes vízhajtó hatása miatt segít megőrizni a vese egészségét, akadályozza a vesekövek kialakulását, emellett serkenti a máj működését is.

Hazánkban a dinnye az egyik legkeresettebb zöldség-gyümölcsféle, megvásárlásával azokat a termelőket támogatjuk, akik lehetővé teszik számunkra, hogy friss és finom zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra még szeptemberben is.

A fejlődő termesztéstechnológiának, a megfelelő fajtahibrideknek, a változó időjárásnak és klimatikus viszonyoknak köszönhetően a magyar dinnye még hetekig a megszokott, kiváló minőségben elérhető – írja az Agrármarketing Centrum közleményében.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!


ökokör háztartászöldítés ofofEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával, az Európai Unió #OurFood.OurFuture projektje keretében valósult meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás