fbpx
mikroszálak légszennyezés szárítógépek

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egy szárítógép 15 perc alatt több százezer mikroszállal szennyezi a környezetet

Minden egyes alkalommal, amikor egy adag ruhát ruhaszárítógépben szárítunk meg, több százezer mikroszál szabadulhat el, ami a vízből és már helyben a levegőbe kerülve is szennyezi a környezetet. Óriási különbség van ugyanakkor a környezetre nézve a műszálas és a pamut szálak szennyezése között, emiatt fontos, hogy ne csak a szárítás módját, de a ruháink anyagát is jól válasszuk.

A háztartásokban használt ruhaszárító gépek a légszennyezés komoly forrásai lehetnek, ugyanis egy 15 perces ruhaszárítás során 433 128 – 561 810 darab mikroszál szabadul fel és kerül a gépből a levegőbe – ez a legfontosabb eredménye annak a kutatásnak, amelynek eredményeit nemrégiben publikálták az Environmental Science & Technology Letters  c. tudományos folyóiratban.

Mikroszálak származhatnak természetes szövetanyagból, például pamutból, vagy szintetikus anyagból, például poliészterből is. Az utóbbi jó példa a mikroműanyag-szennyezésre. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a mosógéppel való mosás hogyan súlyosbíthatja a tengeri műanyagszennyezés válságát, és azt is, hogy kifejezetten a mosógépek kímélőprogramja hogyan terheli a környezetet. A mikroszálak szétbomlanak a mosás során, és a szennyvízrendszerekbe bekerülve az óceánban végzik: kutatók becslései alapján a mosógépek naponta két kukásautónyi mikroműanyagot eresztenek az európai tengerekbe.

Ez az új kutatás a ruhamosás és szárítás második szakaszára fókuszált: azt vizsgálta, hogy ha nem a hagyományos módon, tehát teregetéssel szárítjuk ruháinkat, hanem szárítógépben, hogyan jutnak át a mikroszálak a szárítógép szellőzőnyílásain, és kerülnek a levegőbe.

A mikroszálak levegőbe kerülése azért is súlyos probléma, mert képesek megkötni (a vízben lévő) szerves vagy szervetlen anyagokat. Annak megértése, hogy a ruhaszárítók valóban súlyosbítják-e a légszennyezés problémáját, alapvető fontosságú, hiszen csak így tudjuk megoldani majd a problémát.

Ezért ne használj öblítőt

“Amint tudjuk, hogy mi a mikroszálak elszabadulásának forrása, elkezdhetünk egyszerű módszereket kitalálni és bevetni a mikroszálak kioldódásának visszaszorítására” – nyilatkozta a Guardian-nek a kutatás vezetője, Prof. Kenneth Leung, a Tengerszennyezés-kutatás Állami Főlaboratóriuma (State Key Laboratory of Marine Pollution, SKLMP) igazgatója, a Hong Kong-i Egyetem Kémia Tanszékének tanszékvezetője.

Mikroszál, de nem mindegy, milyen ruhából

A kutatók a kísérlet során külön-külön szárították a poliészterből készült, és a pamutból készült ruhákat, olyan ruhaszárítógépben, amelynek volt kivezető szellőzőcsöve. 15 perc szárítás után összegyűjtötték és megszámolták a levegőben lévő részecskéket, amelyek a kivezető szellőzőcsövön keresztül jutottak ki a levegőbe.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét típusú ruhából szabadultak el mikroszálak: a kutatócsapat feltevése szerint ez a centrifugálásból, a ruhák súrlódásából fakad.

Milyen ruhát vegyek, ha nem akarok mikroműanyagot a folyókba?

A kutatók becslése szerint egy átlagos nyugati (ők kanadaira számolták ki) háztartás ruhaszárítógépe évente 90-120 millió mikroszálat ereszt a levegőbe.

Van egy óriási különbség azonban a pamutból, illetve a műszálas ruhákból kiszakadó mikroszálak között: a pamut mikroszálak alapvetően azért okoznak kisebb problémát, mert természetes anyag lévén viszonylag gyorsan bomlanak le a környezetben.

A kísérlet során találtak egy másik különbséget is a pamut és a poliészter mikroszálak között: minél nagyobb volt a ruhaadag, annál több poliészter mikroszálat bocsátott ki a gép a levegőbe. A pamut ruhák esetén a ruhaadag méretének nem volt jelentősége. A kutatók feltevése szerint ez azért van így, mert a pamut mikroszálak hajlamosak összetapadni, és így kevésbé könnyen szabadulnak el a levegőbe.

Mosóporok: kiderült, melyik a leghatékonyabb, melyik milyen foltra jó

Annak érdekében, hogy minél kevesebb mikroműanyag kerüljön a környezetbe, Leung és csapata kidolgozott egy 3D-s nyomtatóval előállítható mikroszál-szűrőt mosógépekhez, és már dolgoznak egy, a ruhaszárítókhoz illeszkedő mikroszál-szűrőn is.

“Ahhoz, hogy minimalizáljuk a levegőbe bekerülő mikroszálak mennyiségét, megfelelően tervezett mikroszál-szűrő rendszert kell kidolgoznunk, és azt hatékony kontrolláló eszközként kell alkalmaznunk a háztartásban” – írták a felmérés készítői.

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

A gépekre persze lehet szűrőt szerelni, de a kézenfekvő megoldás a ruhaipar kezében van: fenntarthatóbb, kevésbé környezetszennyező ruhaanyagok használatán kell dolgoznia.

A ruhaipar egyre nagyobb arányban használ műszálas alapanyagot – a textilipar több mint 42 millió tonna műszálas szövetet gyárt évente, ennek 80%-ából ruházati termék készül. Korábbi kutatások kimutatták, hogy amikor műszálas ruhát mosunk, mosásonként 500 ezer-6 millió mikroszál kerül a szennyvízbe.
LIFE ITM logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

 

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás