fbpx
mosópor teszt

Mosóporok: kiderült, melyik a leghatékonyabb, melyik milyen foltra jó

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 13 itthon népszerű mosópor hatékonyságát teszteltük. Laboratóriumban vizsgáltuk, mennyire jól távolítják el a különböző típusú foltokat a ruhákból, de néztük azt is, mennyire biztonságosak és környezetbarátak. Nézd meg, melyik az, ami mindent visz, melyik miben jó!

Ha itt az ősz, jobban koszolódnak a ruhák, és különösen igaz ez ott, ahol gyermek is van a családban. Ezért november elején 13 itthon kapható mosópor hatékonyságát teszteltük. Arra is kíváncsiak voltunk, mi a helyzet az öko-mosószerekkel: vannak-e annyira hatékonyak, mint a többi?

A mosóporok tesztelése nem sokban különbözik a valós használattól: a mesterségesen szennyezett textília csíkokat a laborban ugyanazzal a mosógéppel, ugyanolyan programmal, 40°C-on mosták ki. A mosóporból mindig annyit használtak, amennyit a gyártó a csomagoláson ajánl 4,5 kg közepesen szennyezett ruhához, közepes vízkeménységhez. Az eredményt, tehát a foltok halványulását műszeresen mérték.

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

 

A mosószerek tisztító hatását a különböző összetevők különböző szennyeződés típusokra gyakorolt hatása mutatja. A ruhákon leggyakrabban előforduló szennyeződések – fizikai, kémiai jellemzőiket tekintve – így csoportosíthatók:

 1. vízben oldhatók – ilyenek pl. bizonyos élelmiszer eredetű szennyeződések
 2. vízben nem oldódó, de vízben duzzadó, így mechanikai hatásra eltávolítható anyagok – pl. az emberről a ruházatra kerülő fehérje alapú anyagok
 3. vízben nem oldódó, de szerves oldószerrel és megfelelő mosószerrel vízben oldhatóvá tehető anyagok – ilyen pl. a zsír és az olaj,
 4. sem vízben, sem szerves oldószerben nem oldható szennyezők – pl. a korom vagy a rozsda.

Az illóolajok veszélyesek is lehetnek – ezekre figyelj

8 féle folton teszteltünk

A mindennapjaink során keletkező legtöbb szennyeződést a szén/olivaolaj modellezi (kivéve a fehérje-típusúakat), tulajdonképpen hívhatjuk piszoknak is. Ezzel teszteltük a mosóporokat olyan foltokra, mint a bébiétel, a smink, a sár, a föld, a ceruzanyom, de a szerelőműhelyből származó foltokat is. Érdekessége ennek a szennyeződéstípusnak, hogy érzékenyebb a mosóprogram erősségére, azaz a mozgatásra és a víz hőmérsékletére, mint a mosószer hatóanyagainak összetételére.

Első hallásra talán furcsának, részproblémának tűnhet, de a kakaó, mint tesztkosz sokat elmond egy mosópor hatékonyságáról. A kakaó, pontosabban a kakaópor és tej keveréke szintén fehérje-típusú szennyeződés, és a tesztfolyamatban a zsíros és elszíneződést okozó ételfoltokat képviseli, így – nyugodtan mondhatjuk – a Magyarországon legkedveltebb ételek által ejtett pacákat, a zsíros-fűszeres foltokat.

mosópor teszt

Talán nem gondolnánk, hogy a testünkből mennyi szennyeződés kerül a ruhánkra. A jobban vagy kevésbé látható foltok majd háromnegyede saját testünk felől érkezik. A piszok mellett talán a vér az, ami a legmacerásabb, a legtöbb külön feladatot adja ruhák tisztításakor. A vér is fehérje-típusú szennyeződés, érzékeny a hőmérsékletre és a porban lévő hatóanyagok koncentrációjára. Vérrel a mosószer mosó- és fehérítő hatását, a vér, tej és tinta keverékével (szintén fehérje-típusú szennyeződés), pedig a mosószer fehérje-lebontó enzimek hatékonyságát tesztelik.

Külön anyaggal, az úgynevezett kénes feketével néztük a mosószer fehérítő képességét gyümölcsfoltokkal és egyéb szerves festékanyagokkal, pl. a kávéval, teával vagy a fűfolttal szemben. Vörösborral is gyümölcs- és festékanyag-folt típusokat modelleztünk, ilyenek pl. a cékla, a spenót, az alma és a banán okozta elszíneződések a ruhán.

A tesztben azt is néztük, hogy mennyire szürkítik vagy épp fehéríti tovább az egyes mosóporok a nyers fehér és a fehérített ruhát. 

A különböző foltoknál látható pontszámok az adott folt esetében legjobban teljesítő mosóporhoz viszonyított százalékos értékek, vagyis a mosóporokat egymáshoz hasonlították a tesztben.

Tippek: hogyan szabadulj meg a muslicától

Milyen mosóporokat teszteltünk?

A vizsgált termékek ára széles skálán mozog, a legolcsóbb terméket 600 Ft/kg, a legdrágábbat 4.600 Ft/kg áron vásároltuk meg. A tesztben szerepeltek a legismertebb mosószer márkák termékei, mint az Ariel, a Persil, a Tomi vagy a Biopon, de helyet kaptak környezetkímélő, ökocímkés alternatívák is.

Melyik lett a legjobb?

A tesztben szereplő mosóporok teljesítménye a különböző folttípusokon eltérő.

A teszt abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke, a Blink Ökomosópor lett, ami egyben az egyetlen mosópor a mezőnyben, ami rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel.

Foszfortartalma nagyon alacsony, és hatékonyságát tekintve minden kategóriában kiemelkedő eredményt ért el. Ráadásul az ára is nagyon kedvező, hiszen az 55 Ft/adag az egyik legolcsóbb ár a tesztben. A vörösbor foltot is ez a termék mosta ki a legjobban a ruhákból. Hab a tortán, hogy szelektálható csomagolásban kapható.

Foszfor-kisokos: már nem foszfát, de akkor mi van a mosószerekben?

A talán leggyakoribb szennyeződést, a zsíros-fűszeres ételfoltot (kakaó-tej folttípus) a ruhából a Denkmit mosópor viszi ki a legjobban, a színes ruhák általános tisztításában mindenféle foltra is ez a termék a tuti befutó. A környezettudatosság jegyében azonban érdemes az adagolási útmutatót követni, mert a szernek viszonylag magas a foszfortartalma, ezért csak a tényleg szükséges mennyiséggel terheljük a környezetünket.

Az utcai, játszótéri, iskolaudvari kosz eltávolításához az abszolút győztest, a Blink Öko mosóport érdemes leginkább bevetni, ahogy a cékla és spenót foltokhoz is.

A teszt részeltes eredményeit ingyenesen itt érheted el >> 

Egészségi és környezeti hatások

A mosási hatékonyság és az ár mellett a fogyasztóknak egyre inkább fontos szempont az, hogy egy-egy termék, így a rendszeresen használt mosószer, milyen hatással van az egészségünkre és a környezetre. Ez a szempont is megjelenik a mosóporok összesített értékelésében, a teszt során ugyanis pontozták a mosóporok foszfortartalmát, illetve a biztonsági adatlap és termékcímke alapján feltüntették az összetevők egészségi és környezeti kockázatait, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével.

A mosószerek foszfortartalmát az EU is szabályozza, mivel túlzott mértékű kibocsátása a felszíni vizek természetes egyensúlyának megbomlását okozhatja, ez pedig a vízminőség romlását idézi elő. Minél kevesebb foszfort tartalmaz tehát egy háztartási vegyszer, annál kisebb terhelést jelent a környezetnek.

Mit mond a termékről, ha van ökocímkéje? 

Azok a termékek vagy szolgáltatások, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké és szolgáltatásoké, uniós ökocímkét, azaz EU Ecolabelt kaphatnak. Az EU ökocímke előnye abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik.

Viszket? Természetes megoldások szúnyogcsípésre

A környezeti hatások értékelése során a részletes erdményben feltüntettük, ha a termék rendelkezett EU Ecolabel vagy annak megfelelő független szervezet által felügyelt öko minősítéssel.

A laboratóriumi mérések eredményéből jól látszik, hogy

a mosószóda a legtöbb kávé, tea, sár vagy fűfolttal, sőt a vérrel is egész jól megbírkózik önmagában.

Nem véletlen, hogy a legtöbb bolti mosószer nagy részét ez teszi ki. Jelenleg zajló Ökomosás kihívásunkban @eva.ekler, #ökonagyi és csapata épp azt próbálgatja, mit tud a #vadgesztenye.⁠ Még várjuk az eredményeket, de egy biztos: ha nem bírkózna meg mindennel, esetleg a mosószóda és marhaepeszappan kombó sem, nem bűn bevetni a folttisztítósót vagy egy (ökocímkés) mosóport. ⁠

A Tudatos Vásárlók termékcímke adatbázisában részletesen tájékozódhatsz az egyes címkékről, és azt is megtudhatod, mennyire megbízhatóak. Adatbázisukban az EU-Ecolabel mellett más gyakori termékcímkék, köztük a nemzeti szinten szabályozott ökocímkék is szerepelnek.

 

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás