fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Sminkekről szakértő szemmel

| Tudatos Vásárló

Ha nem jó a smink, a céllal ellentétes hatás érhető el. Aki az egyéniségéhez nem illő festést választ, vagy ha dilettáns sminkes kezei közé kerül, könnyen pórul járhat. Kozmetikus szakértőnk tanácsai. 

A sminkelés alapszabályai

 • Az arcfestés legyen összhangban az egyéniségünkkel, mert csak akkor tudjuk természetesen viselni. Ezért nem tanácsos kritikátlanul másolni a tömegdivatot. Érdemes kísérletezni, esetleg szakember segítségével közösen megalkotni az egyéniségünknek, arcformánknak legelőnyösebb arcfestést.

 • Egy smink akkor hatásos, ha kihangsúlyozza az előnyös adottságokat (ívelt szemöldök, telt ajkak, nagy szemek), ugyanakkor, amennyire csak lehet, elfedi a szépséghibákat (széles arccsont, hosszú orr, keskeny ajkak), és mindezek mellett nem hat maszkszerűen.

 • A jól megkomponált arcfestés a színek harmóniájára is figyel.

 • A szép és tartós sminkhez jó minőségű készítmények kellenek, amelyek nem kenődnek el az arcon, nem peregnek, nem csomósodnak, és nem tartalmaznak mitesszerképző és egyéb bőrkárosító anyagot (pl. paraffinolajat, festéket…).

 • Jobb hatást érünk el, és kevesebb anyagra van szükség ápolt és sima bőr esetén. Arcfestés előtt érdemes (ha kell) a bőr zsír- és víztartalmát pótolni, mert egyébként kihangsúlyozódnak a meglévő ráncok. A száraz, érdes bőrről tanácsos peelinggel eltávolítani a zavaró szarupikkelyeket.

 • A piros, barna foltokat az alapozó felvitele előtt korrektorral tüntessük el, pattanásokra gyógy-korrektor való.

 • A még a jó minőségű sminkeléshez használt készítmények is csökkentik a bőrlégzést, akadályozzák a bőr kiválasztó tevékenységét. Ezért használjunk minél kevesebbet és minél ritkábban.

 • Lefekvés előtt az arcfestéket benedvesített arctejes, géles, olajos vattával vagy krémmel (nem szappannal) mindig el kell távolítani a bőrről.

Alapozók, púderek

Az alapozók széles skálája kapható az üzletekben a színezett arckrémektől az erős fedőképességű camouflage termékekig. A folyékony púderek különféle poranyagok (titán-dioxid, vas-oxid, kaolin) vizes elegyei, amelyek többek között sűrítő (glicerin, PEG-ek) és gélképző anyagokat (tragant, pektin), zsiradékot, festék- és emulgáló anyagot is tartalmaznak.

Az alapozókrémekben és a krémpúderekben a krémrész van túlsúlyban. Ugyanazokat a poranyagokat, szerves és szervetlen pigmenteket tartalmazzák, mint a porpúderek, de a fedőképesség növelésé érdekében általában több bennük a titán-dioxid.

A folyékony púderek víztartalmuk miatt könnyen penészednek, ezért ezeket konzerválják. Míg a folyékony púderek 6% körüli festékanyagot tartalmaznak, addig az intenzívebb fedőképességű, kevesebb víztartalmú, vagy vízmentes alapozóknál ez az érték több mint 10%. A fedő készítményeknek nem feladata a felszívódás.

Az arcpúderek alapanyaga általában talkum és kaolin, az olcsóbb termékeknél azonban gyakran használnak fel műanyag porokat. Ezek használatát ma már nemcsak környezetvédelmi szempontból kritizálják. Nagyon jó természetes púderalapnak tartják a selyemport és a Lauroy Lysine anyagot (aminosavészter).

Mire figyeljünk alapozó használatakor?

 • A normál és száraz bőrt a folyékony púder, alapozó előtt tanácsos tonikkal, illetve a bevált hidratáló krémmel előkészíteni.
 • Zsíros bőrre semmiképpen sem való a paraffinolajat is tartalmazó alapozó, ezek rendszeres használata a szárazabb bőrt is megviseli.
 • Folyékony púderek, alapozók különféle színárnyalatban kaphatók. Figyeljünk arra, hogy az arc bőrével megegyező színűt vásároljunk!
 • Sminkeléskor az ideális ovális arcforma elérésére célszerű törekedni. Az arc szélesebb részeit 1-2 árnyalattal sötétebb alapozóval (vagy arcpúderrel) tehetjük optikailag keskenyebbé, vagy a keskeny részeket világos anyaggal szélesebbé. A különféle árnyalatú alapozókat ügyesen el kell dolgozni, hogy kontúrok ne látszanak.
 • Nem szabad túlzásba vinni az alapozást, mert könnyen maszkszerűvé válhat az arc, és kihangsúlyozódnak a ráncok valamint a pihék.

Alapozót vásárolni nem könnyű. Jelentősen függ a bőr állapotától, hogy milyen sűrű állagú emulzió biztosítja a megfelelő fedést. Ugyanakkor minél töményebb egy készítmény, minél több festékanyagot tartalmaz annál valószínűbb, hogy tartós használat mellett árt a bőrnek.  Ha megfelelően táplálkozunk, és kiegyensúlyozott, egészséges életmódot folytatunk, nagyobb esélyünk van a szép bőrre, így alkalmanként könnyű, hidratáló alapozóval is tökéletes sminket készíthetünk.

Szemhéj- és szempillafesték

A szemkörnyék területén a bőr különösen érzékeny, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szemhéj- és szempillafestéket használunk. Annál is inkább, mivel a szemhéj-festékekben a festékszemcsék mennyisége akár a 30%-ot is elérheti. A szemhéjtusok és szempillafestékek vízállósága ásványolajból származó (szilikon, paraffin) anyagoknak köszönhető. Nem véletlen, hogy a kontrollált natúr és bio kozmetikumoknál nincsenek ilyen termékek.

 

Rúzs

A fentihez hasonló meggondolásból tartós rúzsok sem szerepelnek a”zöldek” termékei között. A konvencionális szájfényekben szintetikus filmképző anyagot használnak a fénylő hatás eléréséért. A natúrkozmetikumokban ezek az anyagok nem szerepelhetnek, ezért a csillogó hatást növényi olajakkal, viasszal és ásványi színanyaggal (mica) érik el.

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok