fbpx
iskolakezdés spórolás

| Tudatos Vásárló Kalas Györgyi

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nagyon drága lesz idén az iskolakezdés, de azért sokféleképpen spórolhatunk

Az idei iskolakezdést az elszálló papírárak jellemzik, akinek maradt otthon tavalyról néhány iskolaszere, az most nagyon jól jár. Aki viszont most indul bevásárolni, készüljön fel lelkiekben egy nagyobb összegre! Egy kis kreativitással azonban nagyon sokat spórolhatunk, mutatjuk is a legjobb tippeket!

Sokkal drágább a papír- és az írószer is

Bár a tankönyv minden iskolaköteles gyermek számára ingyen van, a papír és írószer megvásárlása is éppen elég terhet ró a szülőkre minden szeptemberben. Ez eddig is így volt, de idén a papír folyamatos drágulása miatt még nehezebb lesz a helyzet. Az első félévben minden hónapban 10 százalékkal nőtt a papír ára, de az írószerek ára is mintegy 30 százalékkal növekszik.

Mint a Világgazdaság is írja: a papír drágulásának egyik legfőbb oka, hogy a pandémia alatt megnőtt az online rendelések száma, így nagy lett a kereslet a csomagolóanyagok iránt. Valamint azokban az országokban, ahol nem engedélyezik már az egyszer használatos műanyag használatát, papírtermékekkel pótolják azt.

Ha ez nem lenne még elég, akkor mindehhez hozzájön, hogy nagyon megnőtt az üzemanyag ára, így a szállítás is jóval drágább lett. Nem csak a környékbeli országokból, hanem például Kínából is, hiszen onnan is nagyon sok papíráru érkezik. Kevesen tudják, de például a finn papírgyárakban több hónapig sztrájkoltak, és az egész helyzeten az orosz–ukrán konfliktus tovább rontott, ugyanis Ukrajnából rengeteg cellulóz és fa érkezik. Mindez együttesen egy év alatt 50%-os növekedést eredményezett. Ami azt jelenti, hogy ha egy A4-es spirálfüzetet tavaly 500 forintért vettünk, ennek ára idén már 7-800 forint.

Ne fulladjunk fóliába, kérem! – 10 tipp környezetbarát iskolakezdéshez

Ezzel a ténnyel persze mi sem tudunk mit kezdeni, csak néhány tippet adhatunk ahhoz, hogy lehetőleg minél alacsonyabb áron ússzuk meg az iskolakezdést. Ami mint mindannyian tudjuk, korántsem csak papír és írószer megvásárlásából áll, hiszen az iskolába tornazsáktól kezdve kulacson át még rengeteg más dolgot is be kell szerezni.

Iskolakezdési támogatás

Első dolgunk legyen, hogy megnézzük, jogosultak vagyunk-e iskolakezdési támogatásra. Sajnos erre nincs egységes szabály, minden önkormányzat maga dönti el, nyújt-e ilyen támogatást az ott élőknek és ha igen, milyen formában, Van olyan önkormányzat, ahol erre pályázni kell, de van olyan is, ahol alanyi jogon jár minden iskolakezdő diáknak. Némely önkormányzat csak az elsősöknek ad, illetve van, ahol nem pénz, hanem egy iskolakezdő csomag jár a gyerekeknek. Van olyan önkormányzat, ahol mindenkinek automatikusan jár a 10 ezer forintos támogatás – ilyen például Szeged, vagy a 13. kerület, sőt itt még az étkezési díj 25%-át is átvállalják nagycsaládosok esetében.

Az önkormányzat mellett a munkáltató is nyújthat iskolakezdési támogatást béren kívüli juttatás formájában, ami vásárlási utalványként adható. Teljesen változó, hogy mely munkáltató nyújt ilyen támogatást, érdemes utánakérdezni. Ennek összege maximum 41 000 forint lehet, bár a legtöbb helyen ekkora összeget nem adnak. Mivel ez egy, a munkáltató által választható támogatási forma, semmit nem tehetünk, ha a mi munkahelyünkön nincs ilyen.

Több gyerekülés is elvérzett az autós gyerekülés teszten

Füzetek, írószerek

Bár kézenfekvőnek tűnik, mindenkit óva intenénk attól, hogy a drágulás miatt a legolcsóbb füzeteket vásárolja. Egyrészt nem éppen kellemes, amikor a a tanév közepén szétesik a füzet és a gyerek mindent másolhat be egy másikba. De annál is fontosabb, hogy a gyenge, tartás nélküli füzeteket mindenképpen csomagolni kell, míg a keményebb borítós füzetek csomagolás nélkül is kibírják az évet. Ha pedig nem kell még nejlon borítót is venni a füzetekhez, azzal időt és pénzt spórolunk. Nem beszélve arról, mennyivel inkább környezetbarát. Tehát amikor füzetet vásárolunk, ne csak az árat nézzük, hanem azt is, hogy mennyire tartós és mennyire kemény a borítója. Az sem jó, ha a belső lapok túl vékonyak, hiszen írás közben kilyukad, vagy átüt rajta a toll.

Ettől függetlenül nem kell rögtön a papírboltba rohanni, érdemes a szupermarketek kínálatában szétnézni, mert augusztusban sok helyen árulnak jó minőségű füzeteket. Szintén érdemes megbeszélni a gyerekkel, hogy a színes, csicsás füzet semmivel sem jobb, mint az egyszínű. Ha mindenképpen színes füzetekre vágyik, érdemes esetleg matricákkal vagy kedves vignettákkal feldobni a borítót. Összességében tehát a minőségen nem érdemes spórolni, a kiscicás, Niagara-vízeséses borító azonban fölösleges.

Az ICO Süni füzetei egyébként remek kompromisszumot képviselnek az ár-érték arány tengelyén, jelenleg az A5 füzeteket 150-200, a nagy alakú A4-es füzeteket (felsőben és középiskolában már sajnos ez kell) kb 5-600 forintos áron lehet megvenni. Ha ennél sokkal drágábban látjuk, inkább rendeljük meg!

Füzetből még csak-csak, de írószerből semmiképpen nem ajánljuk a gyenge minőséget. Van olyan színes ceruza készlet, amit soha nem lehet kihegyezni, mert mindig kitörik a hegye, és olyan vízfesték is, aminek semmi színe nincs. Ez mind megy a kukába és vehetünk helyette újat.

Minden forgatókönyv borult a boltokban, elindult a lefelé vásárlás

Iskolatáska

A legdrágább minden esetben az iskolatáska. Bármennyire csábító és bármennyire készül is az iskolára a csemeténk, egy elsősnek nem érdemes újonnan megvenni a táskát. Tapasztalataim szerint a keményfedeles táskákat nem nagyon hordják tovább 2-3 évnél, (utána már gyakran ciki lesz) ennyi idő alatt pedig ezek a műanyaggal megtámogatott táskák szerencsére nem mennek tönkre. Ráadásul egy elsős még szekrényben tarja a holmiját, nem dobálja a táskát, így annyira nem használódik el.

Ráadásul elsősként még elég lehet egy korábbi hátizsák is, amit gyermekünk biztonsággal kezel, már bevált, tudjuk, hogy nem vág vállban, kényelmes és ismeri minden zsebét.

Használt iskolatáskákra Facebook csoportokban sokszor akár ingyen is lecsaphatunk. Mindenképpen érdemes például környékbeli zero waste csoporthoz csatlakozni, itt nagyon sok jó minőségű használt dolgot ajánlanak fel. Én több ilyen csoportban is tag vagyok, iskolatáska és tolltartó kifejezetten gyakran kerül felajánlásra. Egy alsósnak még nem fontos a márka sem, míg egy felsős vagy egy gimis már lehet, hogy nem örülne egy használt táskának, de egy 6-7 évesnek még tényleg mindegy.

Bútorok

Ha új bútorokra van szükségünk, szintén irány a Facebook Marketplace, a Jófogás vagy a Vatera, ahol biztosan kapunk megfelelő íróasztalt a gyerekszobába. Ha választani kell, akkor inkább a székre költsünk, hiszen egy kisgyermek számára fontos, hogy gerincének megfelelő széken üljön. De az asztal és az olvasólámpa nyugodtan jöhet használtan. És nem kell augusztusban megvenni az íróasztalt, hiszen az elsős még jó ideig nem fogja használni, nyugodtan megvárhatunk egy kellemes akciót. Ugyanez igaz a laptopokra is, nem fog rögtön szeptember elején kelleni. Tavaly több iskolában kaptak a gyerekek állami laptopokat, érdemes megvárni, idén lesz-e ilyen támogatás.

Vatera, Jófogás, Facebook Marketplace összehasonlítás – melyik miben jó?

Tornazsák

Szintén fölösleges rá sok pénzt kiadni, egy közönséges vászonzsák is megteszi. Ha pedig van akár egyetlen varrni tudó a családban, nagyjából öt perc alatt összedobja. Ha nincs, érdemes szintén kerületi csoportokban körülnézni, egymást segítve, kölcsönösségi alapon is meg lehet ezeket a zsákokat varrni. Ha valaki rendelkezik varrógéppel, akár csere alapon, füzetekért cserébe is érdemes lehet felajánlani a varrást. Ha ez nem működik, akkor legolcsóbban valószínűleg sportszerdiszkontokban kapunk tornazsákot és ugyanez igaz a tornacipőre is.

Ünneplő

Szerencsére egyre több iskolában kezdik belátni, hogy az ünneplő jelenlegi merev formájában, nem biztos hogy elengedhetetlen. Meglátásom szerint a covid némileg javított az ünneplős helyzeten, de még mindig nagyon sok helyen ragaszkodnak hozzá. A fehér ing még hagyján, mert azt legalább 4-5 alkalommal felveszik, de mindezek csimborasszója az ünneplő cipő, amit tényleg soha máskor nem hord a legtöbb gyerek. Ráadásul az évnyitóra vásárolt cipőt egészen biztosan kinövik évzáróra.

Első megoldás a lázadás lehet, hiszen valószínűleg senki nem fogja hazaküldeni a gyereket az iskolából, ha nincs rajta fényes fekete cipő. Ha azonban úgy gondoljuk, hogy ezt az iskola nem díjazná, vagy nem akarjuk a saját lázadásunk miatt gyermekünket kínos helyzetbe hozni, akkor mindenképpen érdemes zero waste Facebook csoportokban vagy a  rokonságban körbekérdezni, turkálókban, charity boltokban bolyongani, szomszédtól kölcsönkérni. Szintén érdemes előre vásárolni: ha éppen nagy leértékelésbe botlunk, nyugodtan vegyünk 1-2 számmal nagyobb cipőt és fehér inget is, hiszen jövőre is kelleni fog!

iskolakezdés spórolás

Rajzeszközök

Ez szintén a nagyobb kiadások közé tartozik, ráadásul az iskola gyakran elvárja, hogy minden évben újra megvegyük a temperakészletet, aminek a fele tavalyról simán megmaradt, csak éppen beszáradt és használhatatlan.

Az biztos, hogy a rajzeszközök beszerzése reformra szorul: először is az iskolákat és a rajztanárokat kellene meggyőzni róla, hogy egyáltalán nem szükséges minden diáknak megvenni ezt a felszerelést! Már akkor is előrébb lennénk, ha padonként csak egy festék készletet vásárolnánk, – ez sokkal pénztárcabarátabb és környezetkímélőbb megoldás lehetne. Ha minden osztályban párosával használnák a gyerekek a rajzeszközöket, máris csak fele annyit kellene vásárolni. És így talán az együttműködést, az önzetlenséget is gyakorolnák – e készségekre az életük során legalább akkora szükségük lesz majd, mint arra, hogy szépen tudjanak temperával őszi tájat festeni. A vízfestéket nyilván nehezebb megoldani, de temperából bőven elég egy kis adagot egy tálba nyomni, így ott még kevesebb tubus is elég lehet.

Az iskolák előszeretettel adnak ki az év elején tanszerlistákat, de érdemes rákérdezni a szülői értekezleten, hogy mi az, amire ezekből biztosan szükség van. Én elsőben napokig rohangáltam színtelen gyurmáért, amit aztán soha nem használtak. Ha nem biztos, hogy fogják használni a gyurmát meg a pasztellkrétát, akkor felesleges megvenni.

Színes ceruzából se vegyünk minden évben újat! Nagy a kísértés, de tegyük a szívünkre a kezüket: szinte soha nem használják el a gyerekek a színeseket. Vegyünk egy nagy levegőt, szánjunk rá egy órát, és szépen hegyezzük ki a tavalyról meg tavaly előttről megmaradt ceruzákat: kész is a készlet!

Kötelező olvasmány

Főleg gimnazistáknál aktuális, de már általános iskolában is van kötelező olvasmány. Sajnos a könyvtárakban ezeket hamar elkapkodják, de semmi baj, érdemes szétnézni antikváriumokban, a kötelezőket egészen biztosan megtaláljuk ott is. Ha nincs időnk, már online is nagyon jó antikváriumokra bukkanhatunk, – semmiképpen sem érdemes az összes görög drámát újonnan megvenni, hiszen valószínűleg csak egyszer (vagy egyszer sem) fogja olvasni a gyerek.

Hagyd otthon a gyereket!

A gyerekek imádnak papírboltokban válogatni, ettől függetlenül érdemesebb őket otthon hagyni a nagy bevásárlás előtt. Szerintük ugyanis egészen biztosan szükség lesz még egy tizedik radírra és egy ötödik hegyezőre, mert a másik négy nem elég éles. Ezeket a könyörgéseket azonban megúszhatjuk, ha a gyerek nélkül vásárolunk. A legjobban azonban úgy járunk, ha összeállunk más szülőkkel és egy webshopból rendeljek meg mindent, így a szállítási költséget csak egyszer kell kifizetni! Érdemes tehát az osztályba járó többi szülővel erről egyeztetni.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás