fbpx
iskolakezdés tanszerek

| Tudatos Vásárló

Ne fulladjunk fóliába, kérem! – 10 tipp környezetbarát iskolakezdéshez

Az iskolakezdés évről-évre komoly kiadásokkal jár, és halmozottan így van ez, ha első osztályba megy a gyermek. Ilyen-olyan füzetek, különféle készletek, gyurma, ecset, kulacs, tornazsák, fa-és félfamentes lapok – végeláthatatlan a lista. Megúszni ugyan nem lehet, de adunk néhány tippet, hogyan tudjuk elkerülni az évkezdési végkimerülést úgy, hogy tartós és környezetbarát eszközöket szerzünk be.

Az iskolakezdés izgalmas és egyben költséges időszaka az évnek. A tanszerek, eszközök beszerzése időben és pénzben is komoly elszánást igényel. Egy elsős kezdő csomag a maga teljes A4-es lapon végig érő listájával egyrészt felér egy időutazással, másrészt simán eléri a 20-25 ezer forintos kiadást.

Ha már így is, úgy is át kell esnünk rajta, törekedhetünk arra, hogy a családi életnek ehhez a részéhez is tartós és lehetőleg környezetbarát, zöld eszközöket szerezzünk be. (Tudj meg többet arról, hogyan zöldíthetjük a konyhánkat, háztartási tisztítószereinket vagy épp szépségápolási szokásainkat!)

1. Füzet

Ma már sok helyen lehet újrahasznosított papírból készült füzeteket, lapokat vásárolni. Keresd az FSC tanúsítvánnyal ellátott termékeket, ez a minősítés ugyanis szavatolja, hogy a termék megfelel a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

Bármennyire is mutatósak és vonzóak, a műanyagfóliás vagy színezett grafikákkal, fotókkal borított füzetek jobban terhelik a környezetet, mint az egyszerűbb kivitelű iskolai füzetek. Ráadásul drágábbak is.

A környezetbarát termék és az  EU Ecolabel ökocímke azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat jelöli, amelyek környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké és szolgáltatásoké.

 

Tipp: Bizonyos témákra – ilyen például az üzenő vagy akár az ének, de a környezet is – nem feltétlenül kell minden évben új füzetet nyitni. Amellett, hogy környezetbarát és takarékos megoldás a régi füzetek folytatása, a gyerekeknek még jó is, ha a korábbi, előző évi tananyagban lapozgathatnak. Beszéljük meg az évindító szülői értekezleten az osztályfőnökkel, ragaszkodnak-e az új füzetekhez.

2. Füzetborítás

Magyarországon sajnos általános hozzáállás, hogy annál jobb szülő vagy, minél több rétegbe csomagolod a gyerek füzeteit (ez abszurd módon amúgy párhuzamot mutat a gyerek téli öltöztetésével). Szóval adott a füzet, amit ma már ugye grafikusan úgy terveznek, hogy a borítóján van hely a névnek, tantárgynak, osztálynak – magyarul eleve van rajra vignetta, színes is. Ezt az “igazán-gondos-szülő” becsomagolja még papírba, nyom rá egy másik vignettát, majd húz rá egy műanyag fóliát is.

Tipp: Válasszunk összesen egy csomagolást. Ha a műanyag borító mellett döntünk, azt évről-évre nyugodtan használjuk újra, ha kell, ragasszuk meg.

A legújabban kapható, öntapadós fóliaborítás nem környezetbarát megoldás. Egyrészt nem használhatjuk újra, másrészt a füzet sem lesz tisztán papír hulladék.

3. Mappa, vonalzó és társai – fából

A műanyagnak szinte kivétel nélkül van alternatívája: mappa kartonból is lehet tartós, vonalzó, hegyező fából is kapható. A minőségi termékek ára magasabb, de mivel tartósak, hosszabb távon megtérülnek.

4. Iskolatáska

A jó táska strapabíró, nem pvc-ből készült és elsősorban kényelmes. Nem kizárt, hogy egy hátizsák jobb megoldás az iskolatáskánál. Egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy egy elsősnek 10 ezer forintos, műanyagmerevítős iskolatáska kell, amit ráadásul a következő évben már le is kell cserélni. Válasszunk olyat, amit több helyzetben és később is használhat.

Ha hátizsákot vagy akár iskolatáskát szeretnénk, érdemes a márkára keresve jó állapotú, használtak között is nézelődni. Funkcióját tekintve jó, ha több rekesz található benne.

Tipp: garázsvásárok, online aukciós oldalak, charity shopok, adományboltok

5. Írószerek

Válaszd az újratölthető tollat, ceruzát. Ezzel nemcsak jobb minőségű, de tartós terméket választasz. Ez hosszú távon biztosan olcsóbb, mint az eldobható tollak. A ceruzák közül válaszd a natúrfa fogásúakat, a lakkozás, műanyag bevonat felesleges, és fajtától függően akár bőrallergiát is kiválthat, illetve káros anyagokat tartalmazhat.

Manapság egyre több ceruza készül fa helyett műanyagból. Ezeket amellett, hogy terhelik a környezetet, még hegyezni is sokszor nehezebb őket.

Tipp:Zöld Bolt forgalmaz újrapapírokat, újrapapír füzeteket, fa hegyezőt stb.

6. Tornazsák

A tornacucc cipeléséhez finoman szólva nem ideális a műanyag bevásárlószatyor. Számos helyen beszerezhető mosható vászonszatyor, amelyben a felszerelés megfelelően tud szellőzni, ráadásul ha kimosod, bármi mást is hordhatsz benne, ideális bevásárlószatyornak is az iskolaszünetekben. Több helyen vásárolhatsz minta nélkülit is, így ha befested, egyedivé teheted. De a tornazsákot is be lehet szerezni használtan.

Tipp: Számos helyen megtalálható hazai tervezők által készített táska, ezek vásárlásával egyben a helyi ipart is támogatod. A Medencénél molinóból készült táskát vásárolhatsz illetve a workshopjaikon a saját táskádat is elkészítheted. 

Kép forrása: http://medencedesign.com/ 

7. Tízórai

Ma már rengeteg lehetőségünk van kikerülni a fóliák és műanyag zacskók használatát. A tízórais műanyag dobozokat többször is használhatjuk, csak arra figyeljünk, alkalmas-e élelmiszer tárolására (itt elmagyarázzuk, mik a jó és mik a rossz műanyagok).

A szenvicsek csomagolására remek megoldás, ha újraszalvétát használunk, korábban mi is teszteltük például a Cibi újraszalvétáját, de többfélét is lehet kapni, főleg webshopokban.

hulladékmentes iskolakezdés
Kézzel horgolt tízórais táska, doboz, BPA-mentes kulacs, plusz egy szenvicsboríték váltásnak

Tipp: a legjobb, ha a tízórai hordására külön kis szatyrot nevezünk ki. Ez szintén lehet egy kisebb vászonszatyor, de akár magunk is varrhatunk, horgolhatunk ilyet. Akkora legyen, hogy a tízórais doboz plusz a kulacs együtt beleférjen. Ha jól sikerül a választás, ezt aztán tényleg éveken át lehet használni.

Ennek a megoldásnak több előnye is van. Ha a táskát este kitesszük a konyhapultra, reggel a látványa “emlékeztet” majd a feladatra, így nem felejtődik el a rohanásban sem a tízórai készítés. Az sem mellékes, hogy úton a suliba nem kenődik, trancsírozódik szét a szendvics a táskában, nem áztatja el a füzeteket az esetleg rosszul bezárt kulacs. A suliba érve is praktikus lesz, mert rögtön a pad oldalára akaszthatja a gyerek, így kéznél lesz az enni-innivaló.

“Az a biztos, ha én csomagolok nekik” – megnéztük, mit lehet enni az iskolabüfékben

8. Kulacs

Az innivaló nagyon fontos a gyerekeknek, és ha biztosra akarunk menni, hogy eleget iszik majd a suliban, szerezzünk be neki egy saját kulacsot, majd reggelente tegyünk be a táskájába, uzsonnás pakkjába egy kulacs vizet. Ez a megoldás hosszútávon olcsóbb és lényegesen zöldebb megoldás, mintha rendszeresen palackos italokat vásárolnánk neki (itt kiszámoltuk, mennyivel drágább a kisdobozos üdítő).

Ha nem akarunk beruházni egy kulacsba, természetesen egy sima műanyag vagy fém pohár is elég ahhoz, hogy legyen miből csapvizet inni az iskolában.

Tipp: az üvegkulacsból nem oldódnak ki veszélyes anyagok, viszont törékeny. Ma már tudjuk, hogy ha műanyag kulacs, akkor mindenképp Bpa-mentes legyen. Itt olvashatsz arról, melyik típusú kulacsot érdemes választani, melyik mennyire biztonságos. 

9. Ruhák, jelmezek

Egy-egy új ruhadarab előállításához rengeteg energia, víz szükséges, és csak a szállításuk – hiszen többnyire Távol-Keletről érkeznek – nagyon sok üvegházhatású gázkibocsátással jár, könnyen beláthatjuk, hogy érdemes alternatíva után nézni.

Tipp: a garázsvásárok, bababörzék, bolhapiacok, turkálók, ruhacserék jó lehetőséget jelentenek olcsón beszerzésre.

Bónusz tipp:

Make mistakes beautiful! – Legyen cool a kopott! Ezt a célt tűzték ki egy új irányzat, a visible mending, azaz a látható foltozás követői. És miért is ne lehetne vállalni, nem minden erőnkkel eltűntetni, hanem épphogy láthatóvá tenni, ha fontos számunkra a fenntarthatóság? A szakadt ruha, nadrág, kilyukadt póló új életre kelhet, és igazán egyénivé válik, ha a foltozás ötletes.

10. Közlekedés

A környezetbarát iskolába járás nem az iskola épületének kapujánál kezdődik. Fontos, ráadásul az egész család életére kiható eleme az, hogyan jut el a gyermek az iskolába. Az autós közlekedés óriási légszennyezéssel és zajszennyezéssel jár, az iskolába gyalog járó gyerekek biztonságérzetét, az egész lakókörnyék konfortérzetét teszi tönkre, ha autóval zúgunk-pöfögünk el naponta az iskolakapuig. Ezért, ha csak tehetjük, válasszuk a gyalogos utat vagy a közösségi közlekedést. Számos telefonos aplikáció segít abban, hogy a lehető leggyorsabb utat válasszuk, a Hol a busz-on például egy másodperc alatt látjuk, mikor kell kilépnünk a lakásból, hogy a legközelebbi járatot elérjük.

Sőt, a bringázz a munkába programhoz hasonlóan beállhatunk azok sorába, akik a suliba együtt bringáznak/rollereznek el gyerekükkel. A Bike Citizens útvonaltervezőjével könnyen megtervezhetjük bringás utunkat.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás