fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Ötletek az ökotudatos iskolakezdéshez

| Tudatos Vásárló

Az iskolakezdés minden évben óhatatlanul társul a tanszer-beszerezéssel. Füzetre, tollra, ceruzára, táskára, papírra van szükség, valamiben hordani kell a tornacuccot és az uzsonnát. Cikkünkben bemutatjuk a környezetbarát alternatívákat.

Az iskolakezdés többnyire jelentős bevásárlást igényel, mire teljes a pakk, időben és pénzben is komoly a ráfordítás. Néhány szempontot jó szem előtt tartani, hogy környezetbarát holmikkal legyünk körülvéve és minél kevesebb kelljen költeni. A műanyagnak szinte kivétel nélkül van alternatívája: mappa kartonból is lehet tartós, vonalzó és hegyező fából is kapható. A minőségi termékek ára magasabb, de mivel tartósak, hosszabb távon megtérülnek. Elgondolkodtató a nagy készletek felhalmozása is, amire nem biztos, hogy szükségünk van, felesleges beszerezni.

Tipp: a HUMUSZ oldalán terméktípusonként lista nyújt segítséget az alternatívák ügyében.

 

Papír, füzet

Ma már sok helyen lehet újrahasznosított papírt vásárolni, használj ilyet a szuperfényes, vakítóan fehér új papír helyett. Keresd az FSC tanúsítvánnyal ellátott termékeket, ez a minősítés ugyanis szavatolja, hogy a termék megfelel a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek.

 

Azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat jelölik a környezetbarát termék vagy EU Ecolabel ökocímkével, amelyek környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló termékeké és szolgáltatásoké.

          

 

Iskolatáska

A jó táska strapabíró, nem pvc-ből készült és elsősorban kényelmes. Nem kizárt, hogy egy hátizsák jobb megoldás az iskolatáskánál. Ha hátizsákot vagy iskolatáskát szeretnénk, érdemes a márkára keresve jó állapotú, használtak között is nézelődni. Funkcióját tekintve jó, ha több rekesz található benne, külön palakctartó és van hozzá külön tornazsák is. Ha nincs, akár pólóból is pillanatok alatt készíthetünk egyett, varrás nélkül.

Tipp: garázsvásár, online aukciós oldalak, charity shop

 

Írószerek

Válaszd az újratölthető tollat, ceruzát. Ezzel nemcsak jobb minőségű, de tartós terméket választasz. Ez hosszú távon biztosan olcsóbb, mint az eldobható tollak. A ceruzák közül válaszd a natúrfa fogásúakat, a lakkozás, műanyag bevonat felesleges, és fajtától függően akár bőrallergiát is kiválthat, illetve káros anyagokat tartalmazhat. 

Tipp:Zöld Bolt forgalmaz újrapapírokat, újrapapír füzeteket, fa hegyezőt stb.

 

 

 

Tornazsák

A tornacucc cipeléséhez finoman szólva nem ideális a műanyag bevásárlószatyor. Számos helyen, többek között a Tudatos Vásárlók Egyesületénél is beszerezhető mosható vászonszatyor, amelyben a tornacucc megfelelően tud szellőzni, ráadásul ha kimosod, bármi mást is hordhatsz benne, ideális bevásárlószatyornak is az iskolaszünetekben. Több helyen vásárolhatsz minta nélkülit is, így ha befested egyedivé teheted.

Tipp: Számos helyen megtalálható hazai tervezők által készített táska, ezek vásárlásával egyben a helyi ipart is támogatod. A Medencénél molinóból készült táskát vásárolhatsz illetve a workshopjaikon a saját táskádat is elkészítheted. 

Kép forrása: http://medencedesign.com/ 

 

 

Uzsonna

Ma már rengeteg lehetőségünk van kikerülni a fóliák és műanyag zacskók használatát. A műanyag dobozokat többször is használhatjuk, csak arra figyeljünk, alkalmas-e élelmiszer tárolására (korábbi anyagunkban megtalálhatóak az erre vonatkozó jelölések). Az innivalót inkább kulacsba töltsük, ahelyett, hogy naponta vásárolunk egy palackos vagy dobozos italt: hosszútávon olcsóbb és kevesebb szemetet termelünk vele (kiszámoltuk, mennyivel drágább a kisdobozos üdítő).

Tipp: az üvegkulacsból nem oldódnak ki veszélyes anyagok, viszont törékeny. Ha műanyag kulacsot választunk, mindenképp Bpa-menteset érdemes. 

 

 

 

Ruhák, jelmezek

Egy-egy új ruhadarab előállításához rengeteg energia, víz szükséges, és csak a szállításuk – hiszen többnyire Távol-Keletről érkeznek – nagyon sok üvegházhatású gázkibocsátással jár, könnyen beláthatjuk, hogy érdemes alternatíva után nézni.

Tipp: a garázsvásárok, bolhapiacok, turkálók, ruhacserék jó lehetőséget jelentenek olcsón vagy pénzmozgás nélküli beszerzésre.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek