fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mosópor, folyékony mosószer vagy valami más – mit használ a tudatos vásárló?

gyorskör mosópor vs. mosógél

Van, aki a porra, van, aki a folyékony mosószerre esküszik. Ha már ennyit teszteltük őket, tudni szerettük volna, melyik a népszerűbb követőink közt, melyiket és ha nem ezeket, milyen bolti terméket vagy saját készítésű szert használnak a tudatos vásárlók mosáshoz. Az eredmény egybevág a piaci trendekkel, de záporoztak a hozzászólások a zöld termékekről és az alternatív házi készítésű megoldásokról is.

A #gyorskör-ben a Facebookon időről időre szavazással kérdezünk meg Benneteket egy-egy fenntarthatósági dilemmáról, fogyasztási szokásról.

Amikor 2020 őszén mosóporok hatékonyságát és egyéb tulajdonságait teszteltük, majd pedig a mosógélek, azaz a folyékony mosószerek között kerestük a legjobbat, nem igazán láttuk, melyik kategória mennyire népszerű a tudatos vásárlók körében.

Mindkettőben öko-címkés termék bizonyult a legjobbnak: a mosóporok között a Müller drogéria sajátmárkás terméke, a Blink Ökomosópor végzett az első helyen, a mosógélek a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószerei osztoztak az első helyen.

Mosóporok: kiderült, melyik a leghatékonyabb, melyik milyen foltra jó

Korábbi kézi mosogatószer tesztünk győztese is egy ökocímkés termék, a dm drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke, Denkmit nature kézi mosogatószer lett.

A Tudatos Vásárlók termékcímke adatbázisában részletesen tájékozódhatsz az egyes címkékről, és azt is megtudhatod, mennyire megbízhatóak. Adatbázisukban az EU-Ecolabel, azaz az uniós ökocímke mellett más gyakori termékcímkék, köztük a nemzeti szinten szabályozott ökocímkék is szerepelnek.

Itt a nagy folyékony mosószer teszt. Az első helyen két ökomosószer végzett

Mi derült ki Rólatok?

Májusi #gyorskörünkben arról kérdeztük Facebook oldalunk követőit, melyiket használjátok szívesebben: a mosóport emotikon facebook szív mosópor mosógélvagy a mosógélt emotikon facebook like mosópor mosógél?

gyorskör eredmény mosópor mosógél

#gyorskörünk szerint lényegesen – majdnem 10-szer annyian – használtok mosógélt, mint mosószert. Mi nem számítottunk ekkora különbségre, bár az a több éves piaci trendekből látszik, hogy a folyékony és gél állagú mosószerek vezetik az eladási listát: a mosószerek értékbeli forgalmának több, mint fele (53%-a) ezekből termelődik.

A számtalan hozzászólásból az is kiderült, hogy

  • sokan készítetek otthon házilag folyékony mosószert pl. növényi mosószappanból,
  • sokan használtok mosókapszulát, ami egybevág a kereskedelemben megfigyelt trendekkel,
  • sokan használtok mosótojást,
  • többen írtátok a Biobubit, ami egy betétdíjas termékcsalád,
  • szintén visszatérő bejegyzés volt a jó öreg mosószóda és a szódabikarbóna.

Messze a legjobban egy öko-címkés mosogatószer mosogat

Nem kérdeztünk rá külön, nem volt a témája ennek a gyorskörnek, hogy milyen márkájú termékeket használtok – nem véletlenül. Mivel a Tudatos Vásárlók Egyesületénél a hitelességhez fontos a függetlenségünk, nem fogadjuk el a vállalatok adományait, és nem kérünk az általuk kínált reklámbevételekből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tudatosvasarlo.hu cikkeiben nem zavarnak meg reklámok, ilyen egyetlen oldalunkon, médiafelületünkön sem látsz. És azt is jelenti, hogy csak indokolt esetben írunk márkákról, ajánlunk kereskedőket, beszerzési helyeket.

De időről időre írunk például a hulladékmentes vásárlási lehetőségekről, nemrég össze is állítottuk azoknak a boltoknak a listáját, ahol kimérve tudtok tisztítószereket venni. A lista folyamatosan bővül, ha ilyen boltot vezetsz vagy ismersz ilyet, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Országos boltlista – itt vehetsz kimérős tisztítószert

Nagyon köszönjük mindenkinek a szavazást és a hozzászólásokat is! A véleményetek nagyon sokat segít nekünk a tervezésben, abban, hogy milyen termékekkel, termék kategóriákkal foglalkozzunk behatóbban, akár további tesztek formájában.

Ha érdekel, miből mit használnak, miről mit mondanak a tudatos vásárlók, nézd meg korábbi #gyorskör szavazásainkról szóló bejegyzéseinket, iratkozz fel hírlevelünkre, kövess minket a Facebook-on!  

 

 

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára