fbpx
minőségmegőrzési idő fogyaszthatósági idő

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő – mi a különbség?

Európában két spanyolországnyi területen termesztünk olyan élelmiszert, ami a szemétbe kerül, Magyarországon évente átlagosan 65 kg élelmiszert dobunk a szemetesbe. Az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez fontos tisztában lennünk azzal, mi a minőségmegőrzési és mi a fogyaszthatósági idő. Mennyire kell komolyan vennünk ezeket a dátumokat?

Az elmúlt néhány évben valamivel kevesebb élelmiszert dobunk ki, de a kukába kerülő élelmiszer összetétele nem változott: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz kidobásuk odafigyeléssel megelőzhető lenne. Leggyakrabban a készétel, friss zöldség és gyümölcs, valamint a kenyér, illetve egyéb pékáru megy veszendőbe.

Annak, hogy ne vagy legalábbis minimálisan keveset pazaroljunk, millió trükkje, megoldása létezik a tervezéstől a fagyasztáson át a maradékmentő megoldásokig. Azt, hogy egy bontatlan terméket, legyen az kukoricakonzerv vagy csomagolt csirkemell meddig használhatunk fel a minőségmegőrzési illetve fogyaszthatósági idő jelzi. De mennyire kell komolyan vennünk ezeket a dátumokat? Mindenképpen a szemét az, ami lejárt vagy vannak kivételek?

Végre egy jó hír: kevesebb élelmiszert dobunk ki

Minőségmegőrzési idő

minőségmegőrzési idő feliratot a hosszabb ideig eltartható, alacsony nedvességtartalmú, vagy valamilyen tartósító eljáráson átesett (pl. fagyasztás, konzerválás) élelmiszereken láthatjuk, pl. konzervek, gabonatermékek, rizs, fűszerek, mélyhűtött termékek.

Ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása a „minőségét megőrzi” felirat után álló dátumot követően is biztonságos, ha betartottuk a tárolásra vonatkozó utasításokat és a csomagolás nem sérült. A minőségmegőrzési idő itt annyit jelent, hogy az élelmiszer ezt a dátumot követően már veszíthet ízéből, aromájából vagy állaga nem lesz tökéletes.

Ha a minőségmegőrzési idő járt le, de a termék még bontatlan vagy száraz anyag, pl. tea, fűszer, stb., érdemes tenni vele egy próbát. Nyissuk ki, szagoljuk meg, és ha ránézésre és illatra rendben lévőnek tűnik, belekóstolhatunk.

A minőségmegőrzési időt angolul a Best before felirat jelzi.

minőségmegőrzés fogyasztható idő

Fogyaszthatósági idő

fogyaszthatósági idő, valamint a fogyasztható feliratok a rövid, néhány napos lejáratot jelzik, és olyan élelmiszerek esetében használatosak, amelyek gyorsan romlanak (pl. készételek, fagylalt, hús, húskészítmények,
tejtermékek).

A fogyaszthatósági idő lejárata után a terméket forgalmazni tilos, és elfogyasztani sem ajánlott, mert nem tekinthető biztonságosnak.

Ez alól persze vannak kivételek, hiszen ha például a tehéntej már lejárt, még remek aludttej készülhet belőle, és néha a sajtoknak sem árt, ha tovább érnek, de általánosságban, ha a biztonságra törekszünk, a fogyaszhatósági időt vegyük komolyan.

Az ilyen termékeken általában jelölik a tárolási utasításokat, amiket fogyasztóként kövessünk: pl. „hűtve tárolandó”, „tárolási hőmérséklet: 2–4°C között”.

A fogyaszthatósági időtől nyugodtan etekinthetünk akkor, ha az élelmiszert a vásárlás után otthon közvetlenül lefagyasztjuk, a felhasználhatósága megfelelő fagyasztás esetén meghosszabbítható. Ebben az esetben kövessük a csomagoláson megadott utasításokat, pl. mint „a fogyasztható felirat után álló dátum lejárta előtt lefagyasztható”, „fagyasztott állapotban kell felhasználni” vagy „felhasználás előtt teljesen felolvasztandó, és 24 órán belül fel kell használni”.

fogyaszthatósági idő

A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszer csomagolásának felnyitása után kövessük a tárolásra és a felhasználásra vonatkozó olyan utasításokat, mint például „felnyitást követő három napon belül fogyasztandó”.

A fogyaszthatósági időt angolul a Use by felirat jelzi.


ofof, ökokör

Ezt a tartalmat az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje finanszírozta. Tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás