fbpx

| Bauer Beáta

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mikor jön a fair trade iPhone?

Lehet-e Apple nélkül élni? Természetesen igen, de ez nem biztos, hogy közelebb vinne a környezettudatos élethez. Teljesen méltányosan előállított elektronikai termék ugyanis nem létezik, a makeITfair nemzetközi kampány aktivistái tehát nem az önmegtartóztatásban látják a megoldást. Hogy miben is? Íme a válaszok.

A legenyhébb becslések szerint is 240 millió gyermekmunkás dolgozik a harmadik világban. Egyikünk sem szeretné, hogy ez így legyen, mégis sok vásárlásunkkal hozzájárulunk a helyzet fenntartásához. A felelősség közvetve mindannyiunké, még akkor is, ha egy-egy termék eredetéről az információk hozzáférhetetlennek tűnnek, vagy csak nagyságrendileg ismerjük a hátterüket.

Sok más iparág mellett az elektronikai cikkeink gyártása is kimutathatóan kapcsolódik a gyermekmunkához, és egyéb környezeti problémákhoz is.

A cikk a TVE által májusban szervezett makeITfair diákújságíró képzés keretén belül született alkotás. A résztvevőknek köszönjük az érdeklődést és a beküldött pályamunkákat!

Hogy „fair elektronikai termék nem létezik”, kicsit talán negatív mottónak tűnik egy méltányos kereskedelemért küzdő kampánytól, de ennek belátása szükséges volt ahhoz a józan politikához, amit jelenleg a makeITfair projekt képvisel. 

A kampány felhívja a figyelmet a természeti erőforrások kizsákmányolására, és a távol-keleti üzemekben tudtukon kívül súlyos mérgezéseket szenvedő munkások kétségbeesett helyzetére (a Foxconn összeszerelő üzemnek csak Kínában egymillió alkalmazottja van, akik ilyen egészségkárosító körülményeknek vannak kitéve).

A problémához hozzáadódik az afrikai nyersanyag-lelőhelyeken kezdetleges eszközökkel, éhbérért történő színesfém kitermelés. Ezek az alapanyagok végül a számítógépeinkben kötnek ki, az értük fizetett összeg pedig továbbvándorol a kongói fegyverkereskedelembe, és hozzájárul a háborús helyzet fenntartásához.

Hihetetlennek tűnhet, hogy ezek a távoli folyamatok mind összefüggésben vannak egymással és közvetve velünk is. Pedig egy elektronikai cikknek sokkal hosszabb életciklusa van, mint ahogy eredetileg elképzelnénk.

A csomagoláson csak a forgalmazó cég nevét és valószínűleg az összeszerelés helyét tüntetik fel, de tudjuk-e például, hol bányászták ki a szükséges nyersanyagot, hol dolgozták fel, és belegondoltunk-e már valaha, hogy az alkatrészek tucatjai is a világ több különböző pontjain készültek?

A történet azonban nem a használattal ér boldog véget: ha nem megbízható bontóüzembe kerül, akkor a laptopunk, telefonunk vagy elhasználódott PC alkatrészeink könnyen illegális szemétlerakó telepeken köthetnek ki.

A makeITfair információi szerint az e-hulladéknak csak a 25%-át hasznosítják újra megfelelő módon, a többi elsősorban a harmadik világ túlzsúfolt szeméttelepeit terheli. Itt pedig a kör bezárul: a hulladék szétbontásán ismét gyermekmunkások dolgoznak napi tizenkét órában, védőfelszerelés nélkül, súlyos sérüléseket és mérgezéseket szenvedve. Az embertelen körülmények miatt gyakran már 20-25 éves korukban munkaképtelenné válnak, csakúgy mint a nyersanyagot bányászó sorstársaik.

A makeITfair kampány elsődleges missziója épp ezért az információk felkutatása és a nagyobb gyártócégek felelősségének feltárása, mert az elektronikai ipar területén főként szemléletváltásra van szükség.

Tippek környezetbarát számítógépezéshez
– Automatikusan leállíttathatod a nem használt merevlemezt, és be tudod állítani a monitor kikapcsolását!
– Használd ki a standby üzemmód és a hibernálás lehetőségét!
– Minél fehérebb, annál kisebb energiát igényel! Az lcd monitorok egy teljesen fehér hátterű képernyő esetében kevesebb energiát használnak mint a sötét hátterek. A régi képcsöves monitorok esetében a fekete háttér jelentett kisebb fogyasztást.
– Az előbbiből következik, hogy akkor is jobban jársz, ha nyitva hagyod a szövegszerkesztőt, vagy a fehér hátterű böngészőt, mintha sötét képernyővédőt alkalmaznál.
– Ne kapcsold gyakran ki-be a gépet, mert több áramot fogyaszt.
– A Word használata az alapállapothoz képest alig jelent többletfogyasztást, viszont a hosszabb részek kivágása-beillesztése pillanatában megugrik az energiafogyasztás.
– A folyamatos email olvasgatással is több áramot fogyaszt a rendszer, ezért ne kattints gyakran a bejövő mappádra!

Szomorú tény, hogy a népszerű márkák többsége, még a megítélésére olyan sokat adó Apple sem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a méltányosság témáját feszegető szakemberekkel. Sokan információhiányra és hatáskörük szűkösségére hivatkozva utasítják vissza a tárgyalást, néhányan pedig nem is válaszolnak.

Pedig tagadhatatlan, hogy megrendeléseikkel ezek a vállalatok tartják életben a harmadik világban működő kizsákmányoló beszállító cégeket, és hogy megfelelő információ és hatalom birtokában vannak a helyzet javításához.

A tárgyalási folyamatot akadályozza az is, hogy a felelősség fogalmának teljes újraírására van szükség ahhoz, hogy érdemi változás történjen. Szerencsére erre is akad példa: az ilyen nyomásgyakorlás hatására kezdték el többek között a bányászott nyersanyag származásának ellenőrzését a feldolgozóüzemekben, és indítottak kínai munkásoknak munkajogi képzéseket.

A feltárás és szembesítés stratégiája tehát működik, de ehhez elengedhetetlen a fogyasztók segítsége.

Sok helyen van lehetőségünk aláírásunkkal, döntéseinkkel nyomatékosítani, hogy fair termékre tartunk igényt, és ha emellett nem használjuk pazarlóan elektronikus eszközeinket, máris tettünk pár apró lépést milliók (és saját magunk) jobb életminőségéért.

A makeITfair üzenete talán ennyiben fogható meg: láss a dizájn mögé! És hallasd a hangod, ha nem tetszik, amit ott találsz. Hiszen ez a sok technikai csoda végső soron érted, neked készül.

 

 

 

 

 

A cikk a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósul meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás