• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Lassan zöldül az elektronikai ipar

2010.05.11. /
A Greenpeace 2010 elején ismét közzétette az elektronikai és számítástechnikai eszközöket vizsgáló, Zöld Elektronika című kiadványát. Négy nagy gyártó vezeti a listát, de a többség még mindig a kritikus középmezőnyben kapott helyet.

A kiadványban a Greenpeace a nagy gyártók termékeit és üzletpolitikáját értékelte aszerint, hogy miként viszonyulnak a mérgező vegyi anyagok felhasználásához, az újrahasznosíthatósághoz, illetve a klímaváltozáshoz.

A Greenpeace immár 14. alkalommal készített jelentést a Zöld Elektronikáról. Ebben a szervezet leszögezi, hogy megfigyelhető ugyan az elektronikai ipar környezettudatosságának javulása, de ez nem történik kellő gyorsasággal. A szervezet egyik szakértője szerint a cégeknek aktívan támogatniuk kell azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek szigorítják a mérgezőanyagok felhasználhatóságát. A Sony Ericsson és az Apple ebben élen járnak, más gyártók, mint a HP és a Dell viszont egyelőre nem hallatták a hangjukat.

A felmérésen a cégek összesen 51 pontot szerezhettek, amit a kiadvány szerkesztői az egyszerűség kedvéért egy 10 pontos skálára vetítettek. A vizsgálat alapjául a gyártók honlapjain fellelhető információk szolgáltak. Itt azt nézték, hogy a gyártók miként viszonyulnak a mérgező vegyi anyagok felhasználásához, hogyan valósítják meg az elhasznált termékek (e-hulladék) visszavételét, illetve újrahasznosítását, továbbá arról, hogy milyen hatással van működésük a klímaváltozásra.

A cégek rangsorát továbbra is a Nokia vezeti 10-ből 7,3 ponttal, noha valamivel gyengébben szerepelt, mint a legutóbbi felmérésen, ugyanis a Greenpeace szerint nem lobbizott elég aktívan a veszélyes anyagok elektronikai termékekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló EU direktíva szigorítása mellett. Ezzel együtt a mérgező anyagokkal kapcsolatos politika a Nokia legnagyobb erőssége, ezt követi a környezettudatos energiafelhasználás.

A cégek rangsora 2009-ben

Nokia                7,3p
Sony Ericson   6,9p
Toshiba            5,3p
Philips              5,3p
Apple                 5,1p
LG Electronics 5,1p
Sony                   5,1p
Motorola            5,1p
Samsung          5,1p
Panasonic        4,9p
HP                      4,7p
Acer                   4,5p
Sharp                4,5p
Dell                    3,9p
Fujitsu               3,5p
Lenovo              2,5p
Microsoft           2,4p
Nintendo           1,4p

 

Problémák leginkább az e-hulladékkezelés terén akadtak, mivel a cég termékeinek újrahasznosítási aránya csupán 3-5%. Dicséret illette a Nokiát azért is, mert a mobiltelefon-gyártáshoz 2005 óta nem használ PVC-t, illetve időközben a bróm tartalmú tűzálló anyagokat is száműzte a telefon gyártósorairól.

A Nokiát a 6,9 ponttal a Sony Ericsson követi, amely a hulladékkezeléssel kapcsolatos tevékenységének köszönhetően javított korábbi (3.) helyezésén, ugyanakkor pontot is veszített az újrahasznosítás területén észlelt hiányosságok miatt. A Sony Ericsson az egyetlen gyártó, amely maximális pontszámot tudott elérni a mérgezőanyagok felhasználása terén.

Több mint másfél pont lemaradással, és a tavalyinál gyengébb eredménnyel (5,7 helyett 5,3 pont) a Toshiba került a dobogó harmadik helyére. Ugyanennyi ponttal, de még nagyobb pontveszteséggel (5,9 helyett 5,3) a Philips lett a negyedik. A Philips ugyan jól teljesített a mérgezőanyag- és az energiafelhasználás terén, a veszélyes anyagokról szóló EU direktívával azonban nem sikerült zöldágra vergődnie.

 

Még mindig a középmezőnyben tömörülnek

A versenyzők többsége a középmezőnyt erősíti: az Apple, az LG Electronics, a Sony, a Motorola és a Samsung egyaránt 5,1 pontot értek el.

Az Apple az elmúlt két felmérésen folyamatosan javított helyezésén, a 11.-ről a 9.-re, majd az 5. helyre kapaszkodott fel. Az LG-nek a PVC és a brómtartalmú tűzálló anyagokkal kapcsolatos vállalásai gondot okoztak, mégis jelenősen javított korábbi helyezésén.

A Sony erőssége az energiagazdálkodás, így különféle levonások ellenére tartotta a pozícióját, miközben a Motorola a már említett EU direktívával kapcsolatos aktivitása miatt egy hellyel hátrébb csúszott.

Az LG-hez hasonlóan a Samsungnak sem sikerült lemondania a termékeiben felhasznált mérgezőanyagokról, ráadásul bizonyos termékek esetében még erre vonatkozó határidőket sem jelölt meg, így elnyerte a legrosszabb játékos címet.

A középmezőny gyengébbik részében a Panasonic (4,9 pont), a HP (4,7 pont), az Acer és a Sharp (mindketten 4,5 pont) kapott helyet.

 

Lemaradók

Zöld színből már nem sok maradt a verseny sereghajtóinak. A Nintendo 1,4 ponttal utolsóként végzett, őt a Microsoft (2,4 pont), a Lenovo (2,5 pont), a Fujitsu (3,5 pont) és a Dell (3,9 pont) előzik meg.

 

Legjobb termék

A HP közepes teljesítménye ellenére a Compaq 8000f Elite Ultra Slim Desktop számítógépével elnyerte a legjobb versenyzőnek járó díjat, mivel a készülék sem PVC-t, sem brómtartalmú tűzálló anyagot nem tartalmaz.

Iva Kruszewska Greenpece munkatárs szerint 2010-ben további javulásra lehet számítani a mérgezőanyagok kiszorításának terén. Akik viszont elzárkóznak a zöld technológiák alkalmazása elől, cégük jó hírnevét teszik kockára.

 

Kép [cc] yum9

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében