Mi fán terem? Patisszon
Bár a magyar konyhában leginkább rántva esszük, a patisszon avagy csillagtök egy rendkívül változatosan felhasználható, alacsony kalória tartalmú zöldségünk, ami tökéletes alapanyaga a súlykontroláló diétáknak. Nyáron érik, ilyenkor fogyasszunk belőle minél többet! Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recept!
A legtöbb tökféléhez hasonlóan a patisszont is amerikai származású növénynek tartják, a bennszülött indián lakosság körében régóta ismert és termesztett haszonnövény. Innen terjedt el fokozatosan Európa és főleg Ázsia melegebb éghajlatú országain keresztül. Európa szinte minden országában ismerik, de csak helyenként és kis területen termesztik. Magyarországon az 1960-as évek végétől vált szélesebb körben ismertté. A tökfélék családjába tartozó növény, a cukkini, a sütőtök és a főzőtök rokona.
Miért egészséges?
✓ A patisszon igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért remek forrása az A- és a C-vitaminnak.
✓ Gazdag ásványianyagokban, különösen jó magnézium és kálium forrás.
✓ Magyas a rost tartalma, ami segíti az emésztést és a bélrendszer karbantartását.
✓ Alacsony a kalória tartalma, emiatt tökéletes alapanyaga a súlykontroláló diétáknak.
Hogyan használjuk fel?
Nagyon szapora zöldség a patisszon, viszont a magyarok igazából csak rántva ismerik és készítik. Így kicsit tanácstalan lesz az ember, amikor eljön a szezonja, nem beszélve arról, ha a közösségi gazdánktól hétről hétre több fejnyi érkezik a dobozban.
✓ A patisszon a többi tökféléhez hasonlóan enyhe ízű, ezért remekül variálható fűszerekkel.
✓ Készíthetjük hagyományos módon rántva, töltve, de pörköltként, raguként, párolva, stb is. Ilyenkor a 10 cm-nél nagyobb, idősebb termések is felhasználhatók, igaz, ebben az esetben a külső keményedő héjat már le kell hámozni és a magokat is el kell távolítani.
✓ Tehetjük nyersen salátába is:a nyers patisszont meghámozzuk, majd apró darabokra vágjuk vagy a zöldséghámozóval vékony szeleteket húzunk le belőle, és így adjuk a salátához.
✓ Ha savanyúságként tesszük el vagy fermentáljuk, a kisebb terméseket használjuk. Ezeket nem kell meghámozni, se kimagozni, a kocsányt és a száraz virágszirmot vágjuk le, mossuk meg a patisszont. Az egyik leggyönyörűbb fermentált zöldség az egészben savanyított minipatisszon!
Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.
Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.
5 Elemes recept
PATISSZON SÜTVE, PANÍR NÉLKÜL – 3 hozzávalóból 30 perc alatt
Sok munkát spórolunk magunknak, ha kisebb, zsenge, puha héjú darabokat veszünk vagy szedünk le, mert ezeket nem kell megtisztítani.
Lehet őket egészben sütni, akár megtöltve is, de szeletelve is remekül működik a sütése.
- 4 adag
- 20 perc sütés, 10 perc elkészítés
- sütés
- vegán, mindenmentes
Hozzávalók:
- 2 kisebb patisszon
- 2 csapott teáskanál só
- 2 evőkanál jó olivaolaj
Elkészítés:
- Kapcsold be a sütőt 200 fokra.
- Most meg a patisszonokat, és először középen ketté, majd 2-3 cm széles szeletekre vágd.
- Egy tepsiben tedd egymás mellé a szeleteket, és told a sütőbe.
- Süsd 20 percig, közben egyszer fordítsd meg félúton.
Tipp
Ugyanígy süthetsz a sütőben répát, céklát, hónapos retket, pasztinákot, cikkekre vágott káposztát.
Tálald valamilyen szósszal.
Képek: 5 elemes étrend/ canva.com