Mi fán terem? Főzőtök
| Tudatos Vásárló

A tökfélék feltűnően formagazdag családjába tartozó főzőtök rokona többek között a sokféle színben termesztett sütőtök, a csillagtök és az uborka. Fagyasztva egész évben kapható, frissen június és október között találkozhatunk vele a piacon.
A messziről jött kedves ismerős
A mindennaposnak, megszokottnak tartott tökfőzelék alapanyaga távolról érkezett: régészeti adatok alapján nyolc-tíz ezer évvel ezelőtt vették termesztésbe Közép-Amerikában. A bennszülött indiánok által „három nővérnek” nevezett, három őshonos, együtt termesztett növény (bab, kukorica, tök) egyike: a talajt nitrogénben gazdagító bab felkapaszkodott a kukorica szárára, alant az árnyékban pedig kúszott a tök. A tökfélék a spanyolok közvetítésével kerültek Európába az Újvilág meghódítása után.
Élettani hatások
A tökről a tápanyagban gazdag sütőtök jut eszünkbe, mivel a főzőtököt azonban éretlenül fogyasztjuk, beltartalmi értékei elmaradnak téli társától.
Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.
Tökvirág
A tök virága is ehető: nyersen salátában, töltötten, önmagában, vagy akár bundázva és olajban sütve is. Ha termesztünk otthon tököt, próbáljuk ki. Elsősorban hímivarú virágot válasszunk fogyasztásra, amely keskeny nyéllel kapcsolódik a szárhoz – a termős virág nyele vaskos; s az alján látható a későbbi termés kezdeménye.
A főzőtök vásárlása és tárolása
- Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk.
- A héj színe fajtafüggő.
- Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik.
- A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le.
- A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza. Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot.
- A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó. Egy napon belül használjuk fel.
Felhasználás
- A főzőtököt lehetőség szerint hámozatlanul fogyasszuk.
- Gyógyító hatásainak kihasználása érdekében az egészen zsenge tökből sokszor fogyasszuk nyersen is: készítsünk belőle levet, vagy apróra vágva keverjük salátába.
- A klasszikus tökfőzeléken kívül szeletekre vágva kiránthatjuk, töltelékkel megsüthetjük.
- Enyhe íze elviseli az erősebb fűszerezést is. Illik hozzá a kapor, bazsalikom, majoránna, metélőhagyma. Sikeres lehet a tök és a paradicsom, fokhagyma, hagyma párosítása is.
- Mélyhűtés hatására a szövetek megereszkednek, ezért kiengedés után elsősorban levesbe, főzeléknek használhatjuk.
Receptek
Tökös makaróni
Hozzávalók:
- 250g makaróni összetördelve
- 500g laskatök
- 2 ek. vaj
- 1 ek. olaj
Elkészítés: Forró vízben főzzük ki a makarónit és szűrjük le. A vajat olvasszuk fel, és pirítsuk meg rajta a tököt. Az általa kiengedett vízben 6 perc alatt főzzük készre. Ízesítsük tetszés szerint, majd adjuk hozzá a tésztát. Alaposan keverjük össze. Apróra tépdesett rukkola vagy galambbegy salátával kínálhatjuk.
Zöldségköret főzőtökkel
Hozzávalók:
- 2 kicsiny nyári tök kockára vágva
- 2 zöld és sárga héjú közepes cukkíni kockára vágva
- 3 ek. hidegen sajtolt olaj
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 ek. friss bazsalikom összevágva
- szurokfű, majoránna, ízlés szerint
- 2 ek. friss petrezselyem összevágva
- 8-10 apró paradicsom negyedekbe vágva
Elkészítés: A felforrósított olajon, gyakori kevergetés mellett dinszteljük félpuhára a tökféléket és a fokhagymát. Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Kevergessük még pár percig, amíg a keverék kellően felmelegedik. Főtt gabonával, illetve sült szelethús mellé kínáljuk.
Termesztési tanácsok
A tök termesztése viszonylag egyszerű. Látványos jelenség, ahogyan a gyermektenyérben is elférő palántából többméteres indák, hatalmas levelek fejlődnek, s itt-ott megbújva megtaláljuk a tökfőzeléknek valót is.
A növény hőigénye kifejezetten nagy. Rövid tenyészideje miatt azonban hazánk éghajlata is megfelelő a számára. Emiatt nem kell aggódnunk. Amiről viszont feltétlenül gondoskodnunk kell: a tápanyag és a viszonylag folyamatos vízellátás.
A talajt előző év végén gazdagítsuk érett komposzttal. Az adott évben frissen kiadott trágya a levélképződés irányába hat, nekünk pedig a virágképződésre és a termésre van szükségünk.
Palántáról neveljük, kiültetés leghamarabb május közepén. Napsütötte helyet válasszunk.
Javasolt kukorica mellé ültetni. Kerüljük a hónapos retek és a paradicsom közelségét.
A fiatal növényeket gondosan öntözzük és gyomláljuk. Takarjuk a talajt, tartsuk távol a gyomokat. Később, a növény fejlődésével erre már nem lesz lehetőségünk, igaz, szükségünk sem.
A szedést kezdjük meg, amint csak lehetséges. Ne várjuk meg, amíg elöregednek, esetleg rothadásnak indulnak a talajjal érintkező termések. Ez utóbbi jelenségnek elejét vehetjük, ha az egyes tökök alá lécből készült alátétet helyezünk a földre.
A virágvégek elrothadása egyenletes vízellátással megelőzhető. Az amerikai kukoricabogár ellen hatékony a vetésváltás: ugyanarra a területre legalább 1 évig ne telepítsünk se kukoricát, se tököt.
A levéltetvek ellen a hasznos élőlények (pl. katicabogár) életfeltételeinek megteremtése a megoldás.
Jelentősebb betegségei a lisztharmat (fehér penészbevonat), illetve a növényrészek barnulását, majd elhalását okozó verticilliumos hervadás nevű gombás betegség. Megelőzésként javasoljuk a permetező öntözés teljes mellőzését, és a szellős állománykialakítást.
A beteg részeket távolítsuk el. Termesszünk ellenálló fajtát, váltogassuk a tök kertünkben elfoglalt helyét. A betakarítást követően dobjunk komposztra minden maradványt.
Kép [cc] Betty Snake, Ed Mitchell