fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mennyire hitelesek a zöldség-házhozszállítók?

| Nagy Melinda

Az elmúlt időszakban több olvasói levelet is kaptunk a zöldséget és gyümölcsöt kínáló dobozrendszerekkel kapcsolatban: arról érdeklődtetek, mennyire megbízhatóak, mit tudunk róluk. Hogy tisztábban lássunk, megkerestünk két kérdéses szolgáltatót.

Mivel szinte mindegyik zöldség-és gyümölcs-házhozszállítást kínáló szolgáltatást dobozrendszernek nevezik, nem könnyű eligazodnunk közöttük, főleg akkor, ha nem a házhozszállítás, inkább a megbízható helyről érkező áru miatt döntenénk egyik vagy másik szolgáltatás mellett.

Két szolgáltató, a Neked terem és a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet Budapesti Zöldségkosár szolgáltatását vizsgáltuk. Megnéztük, hogyan kommunikálnak webes felületükön, mit árulnak, milyen rendszerben, milyen árakkal dolgoznak, konkrétan tudható-e, honnan érkezik az áru, melyik termelőtől.

A kérdéses szolgáltatók interneten rendelhető zöldségeket és gyümölcsöket értékesítenek dobozos rendszerben. A honlapon közölt információk alapján jó minőségű, közvetlenül a termelőtől származó (esetenként bio) termékeket árulnak.

Ha csak ezt vesszük figyelembe, könnyen összetéveszthetjük őket a bevásárló közösségekkel. Egy házhozszállítást kínáló „zöldségdoboz-rendszer” még nem garancia arra, hogy közvetlenül a termelőt támogatjuk, mert a termék jöhet akár a nagybaniról is, eredete kétséges lehet.

Nekem terem?

A „Neked terem – a termelőtől az asztalig” nevű zöldség, gyümölcs és kézműves késztermékek házhozszállításával foglalkozó cég filozófiája szerint kistermelőktől, megbízható helyről származó árukat értékesítenek házhozszállítási rendszerben, azért hogy a vásárlónak ne kelljen bajlódni a jó minőségű áru beszerzésével és a kistermelőknek is biztos megélhetést biztosítsanak.

Elmondásuk szerint ez nem egyszerűen egy webshop, hanem olyan beszerző hely, amely a termelőket támogatja. A weboldalon arra is felhívják a vásárló figyelmét, hogy ha több hétre előre rendel, kiszámíthatóbbá teszi a termelést a gazda számára. Céljaik és működésük bemutatása alapján leginkább bevásárló közösséghez hasonlítanak, ami félrevezető lehet egy olyan vásárlónak, aki ilyen közösségtől szeretné beszerezni a heti zöldség, gyümölcs adagot és egyéb termékeket.

Egy bevásárló közösségben (ami általában nonprofit szervezetként működik) a közösség tagja vagy a vásárló (mert van olyan is, ahonnan már tagság nélkül is tudunk vásárolni, csak kicsit drágábban, mint a tagok) konkrétan tudja, mely termelőktől érkezik a termék, konkrétan feltüntetik azokat a gazdákat, akik kapcsolatban állnak a bevásárló közösséggel, az áru származása a rendelési felületen is átlátható.

Általában bio minősítéssel rendelkező gazdáktól, vagy nem minősített, de vegyszermentes gazdálkodást folytató termelőtől származnak az áruk. Sokan épp ezért csatlakoznak ezekhez a közösségekhez, mert a beszerzési forrás pontos ismerete fontos számukra.

Vajon kiszámíthatóvá válik a termelés, ha valaki több hétre előre rendel? Az értékesítés biztosan, de a termelés akkor válik igazán kiszámíthatóvá, ha a gazda közösségi mezőgazdálkodást folytat, tagjaival több hónapra vagy egy egész szezonra szerződést köt, így már a tervezési időszakban a tagság alapján tervez. Megélhetés szempontjából ez a rendszer a legbiztosabb.

A „Neked terem” nevével és szlogenével azt sugallja, hogy aki innen vásárol, biztos lehet abban, hogy közvetlenül a termelőtől érkezett, friss árut kap. A termelőink rovatra kattintva a kézműves késztermékeket, szörpöket, lekvárokat, tejtermékeket, húskészítményeket készítő kistermelőkről valóban korrekt szöveges, fényképes információt, sőt néhol videós beszámolót kaphat a vásárló. A zöldségek és gyümölcsök termelőiről azonban semmilyen információt nem találtunk, ami éppen a bizalmat sugárzó szlogent rombolja.

Molnár Eszter, a cég képviselője elmondta, ez valóban hiányosság, de vásárlóikat elsősorban az adott termék, termény minősége érdekli, nem annyira számít nekik, hogy konkrét arcot lássanak mögötte.

„Nekünk is az a célunk, hogy átláthatóbb legyen a gyümölcs- és zöldségszállítók listája, de ezt nem tudjuk annyira átláthatóvá tenni, amennyire a késztermékeket, mert egészen más rendszeren keresztül dolgozunk. Néha egy-egy gyümölcs vagy zöldség több helyről érkezik, nagyon bonyolulttá tenné az adminisztrációt, ha konkrétan fel kellene tüntetnünk. Egyébként folyamatban van a termelők feltöltése. A lista már kész, csak az okoz gondot, hogy képet is szerezzünk róluk” – mondta.

Hozzátette, védjegyes Élő-Tisza termelőktől érkezik a termények nagy része. Az Élő-Tisza védjegy a fogyasztóknak különleges minőséget kínál.

A Szövetség az Élő Tiszáért garantálja, hogy az adott termék a Tisza vízgyűjtő területének magyarországi részéről származik, magyar helyi termék vagy szolgáltatás, amely megfelel a hivatalos előírásoknak. Az előállítása pedig általános, kímélő, minősített bio- vagy tájgazdálkodásnak megfelelő. Természetes talajon termesztették, ionizáló vagy radioaktív sugárzással nem kezelték.

A Neked terem és az Élő-Tisza közti, kezdetektől fogva fennálló kapcsolatot Barát József, az Élő Tisza elnökségi tagja is megerősítette. Elmondta, hetente 200-400 kg gyümölcs és zöldség érkezik tőlük. Ennek fényében érthetetlen, miért nem tüntetik fel ezt a fontos információt, hiszen éppen ez lenne az, ami bizalmat ébreszt a vásárlókban, főleg azokban, akik ismerik az Élő-Tisza láncot.

Nem biót árulnak, nem is teljesen vegyszermentest, de nem is állítják az ellenkezőjét. Az Élő-Tisza védjegy azonban garantálja, hogy gondos gazdaságból származik, vagyis csak akkor permetezték, amikor tényleg szükség volt rá, és a vegyszert az előírásnak megfelelően használták.

A heti kosáron felül/mellett tematikus kosarak is rendelhetők: baráti borozáshoz, befőzéshez, teázáshoz és ajándékba is. Szimpatikus újításuk, amelyben hasonlítanak a közösségi kezdeményezésekhez, a „Nyitott kert” rendezvény. Ennek keretében nagykörűi termelőkhöz látogattak el a cseresznyeszezonban.

A Neked terem azoknak ajánlható, akik nem akarnak feltétlenül bioterményeket venni és bevásárló közösséghez csatlakozni, de a piacnál szeretnék biztosabb helyről, egyszerűbben beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, és vásárlásukkal szívesen támogatnának kézműves kistermelőket.

Bio zöldségkosár?

A hiányos kommunikációnál több kérdőjellel találtuk szemben magunkat a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet Budapesti Zöldségkosár weboldalán.

Az egyesület eredetileg a helyi, szegedi Waldorf iskola menzáját szerette volna egészségesebbé tenni, ebből nőtt ki egy hetente rendelhető zöldségdoboz, szegedi és budapesti átvevőpontokkal, illetve házhozszállítással.

Fontosnak tartottuk megkeresni őket, mert – ismerve a bioárakat – kíváncsiak voltunk, hogy (weboldaluk akkori ígérete szerint) hogyan tudnak biodinamikus szellemiségű termelésből származó zöldségkosarat ( 10-14-féle zöldség és gyümölcs) adni 3500 forintért. Ennyibe kerül a nagy kosár.

Magyarországon két cég foglalkozik biotanúsítással: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., és a Hungária Öko Garancia Kft. A tanúsítás menete mindkét cég esetében hasonló. A tanúsítvány megszerzéséhez kell egy átállási idő, ami minimum 2-3 év, betartása kötelező. Célja, hogy a termelő a gazdálkodás egész folyamatát az ökológiai termelés szabályai szerint alakítsa át. Emellett a gazdának szigorú dokumentálási kötelezettsége van és évenkénti ellenőrzésre is számítania kell. Az átállási idő után kaphatja meg a biotanúsítványt. Hivatalosan csak az nevezheti biónak magát, aki tanúsítvánnyal rendelkezik, ennek hiányában csak vegyszermentes lehet. Ma Magyarországon közel 1600 mezőgazdasági termelő rendelkezik tanúsítvánnyal. Ehhez képest a biodinamikus gazdálkodásnak sokkal szigorúbb feltételei vannak. Világviszonylatban körülbelül  4215 ilyen gazdaság létezik (forrás: Biodinamikus Közhasznú Egyesület).

Hogy ez  hány kiló és milyen zöldséget, gyümölcsöt takar, arról nincsenek információk a honlapon, vagyis rendeléskor nem lehet tudni, hogy mit is fog kapni a vásárló, maximum igényeket lehet megfogalmazni az előző heti kosár alapján: “A standard nagy kosár összetétele az átadás napjának hajnalán derül ki, hiszen friss idényzöldségekből válogatunk, de az összetételére vonatkozóan szabadon megfogalmazhatsz igényeket az előző heti lista alapján, megpróbáljuk teljesíteni. A kosár tartalma hétről hétre változik az idényzöldségek megjelenésétől függően, egy-egy kosárban kb. 10-14-féle zöldség és gyümölcs található.” (Az előző kosarak származási helyéről viszont kapunk beszámolót, a termelő nevével együtt.)

Az egyesület elnöke, Rácz Sándor korrigálta az információkat, elismerte, hogy túlzás a biodinamikus kifejezés. Inkább arról van szó, hogy vegyszermentes termelésre szeretnék ösztönözni a környékbeli gazdákat, és bekapcsolni őket az egyesület értékesítési rendszerébe.

A weboldalt beszélgetésünk óta frissítették, most ez olvasható korrekt módon: “A zöldségek beszerzésekor prioritást élveznek a vegyszermentes, biotermékek, azokkal a gazdákkal kooperálunk csak, akik nyitottak az ökológiai, biodinamikus szemlélet irányában, és nyitottak a vásárlóikkal való folyamatos kommunikációra, figyelembe veszik megrendelőink visszajelzéseit, és képzik magukat egy tudatosabb termelési mód érdekében.” – ígérik most a honlapon.

A régi oldalon nem találtunk termelőket, a megújult verzión viszont már gazdák is bemutatkoznak, fotóval, szöveggel. Köztük egy minősített biotermelőt találtunk, Papp László zákányszéki őszibarack-termelőt, illetve egy termelő házaspárt, akiknél nincs megadva elérhetőség. A többiek esetében a vegyszerek mellőzéséről szól a bemutatkozó szöveg, vagyis kíméletes gazdaságokból származnak a termények.

Összességében elmondható, hogy a különböző „dobozrendszerek” (értsd. rendelhető dobozokat áruló csoportok) sokszor még kiforratlanok: tanulniuk kell a rendszert üzemeltetőknek és a vásárlóknak is. Ahogy a fenti példákon is látszik, a hiányos információ nem jelent feltétlenül rosszat, a nagy szavak mögött pedig tényleg jó szándék van, csak még finomítani kell – ahogyan a Zöld Waldorf Szövetkezet meg is tette.

Ha tényleg megbízható helyről szeretnénk rendelni, érdemes megnézni, megtudható-e információ a beszállító gazdákról az oldalon, és ha biónak árulják, valóban rendelkezik-e tanúsítvánnyal. Ha kérdésünkre a rendszer koordinátora sem tudja pontosan megnevezni, honnan vannak a termények, inkább válasszunk másik szolgáltatót.

Kép: dreamstime

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok