fbpx

| Schaeffer Dániel

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Kisközösségi kalauz: A Wekerleteleptől Kecskemétig

Az ÖkoKörök sokszor egyébként is buzgó közösségekben indulnak, máskor a csoportok adnak lendületet egy új ötletnek. A jó példák szerencsére ragadósak, csak úgy, mint a lelkesedés.

Az elmúlt években egyre több kisközösségi, fenntarthatósághoz, helyi termékekhez kapcsolódó önszerveződő csoport alakult, melyek közül több is kapcsolódik az ÖkoKörökhöz.

 

Wekerle: az olvasztótégely

Az első ÖkoKörök egyike a budapesti Wekerletelepen futott egy igen aktív közösségben. A zöld kezdeményezéseknek is otthont adó Wekerlei Társaskör Egyesületet (WTE) eredetileg 1910-ben alapították, 2006 óta ismét aktív. A WTE-nek rengeteg rendezvénye és csoportja van a kenutúrásoktól a filmklubig, a gyerekcsoportoktól a nyilvános kötésre specializálódott Kör-kötő Körig. „3-4 éve évvel ezelőtt lettem a WTE elnökségi tagja, akkoriban kezdtük el szervezni a fenntarthatósággal foglalkozó csoportot” – mesél a kezdetekről a Skóciából idecsöppent Tracey Wheatley, a Klímabarát Wekerle program egyik ötletgazdája.

Csatlakozz te is a szeptemberben induló háztartászöldítő ÖkoKörökhöz Egerben, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden vagy Tatabányán!

További infó az ÖkoKör programról

A nyughatatlan klímabarátok közül egyesek helyi komposztprogramba kezdtek, mások bolhapiacot indítottak, és így tovább. Ahogy egyre többen kezdtek a saját szívügyeiken dolgozni, kialakult egy laza együttműködés, amelyet Átalakuló Wekerlének neveztek el. 

Az együttműködésben ma már részt vesz a WTE, a Wekerlei Kultúrház, a Kertbarát kör, a Kör-kötő Kör, a Szigetelési brigád, több helyi bolt és nem utolsó sorban a Mikosarunk program, amely bioélelmiszerek megrendelésével, fair trade termékek beszerzésével, és konyhakert-műveléssel foglalkozik.

A sok-sok résztvevő mind a közösségért és fenntarthatóságért dolgozik. „A WTE bringatúra, és a bolhapiac ugyanúgy az Átalakuló Wekerle részei, mint a Kultúrház Zöld Szombat családi programja” – részletezi Tracey. „A kezdeteknél arra koncentráltunk, hogy miként lehet mozgósítani a helyieket a saját érdeklődési körük és a készségeik mentén, és hogyan tudunk előremutató megoldásokat felmutatni.” A visszajelzések alapján programjaik egyik vonzereje, hogy amit ők csinálnak, az „nem az a szokásos nyavalygós hozzáállás.” Megelégedéssel nyugtázzák, hogy „bevált, hogy a közösséget erősítő, és gyakorlatias projekteket indítottunk”.

 

Szatyorban a MÁK

Az ököéletmód sűrűjében mindig felbukkannak az ökokörösök, így a Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért (MÁK) kezdeményezésben is. A MÁK környezettudatos és fenntartható programokat szervez a receptcserétől a fiatal anyukáknak szóló tanácsadáson át a kecskefejésig. A MÁK a Gubában (a Guba parkban – a szerk.) össznépi ökorendezvény, vagy a 1920-30-as évek piacát idéző Garabó nevű hagyományőrző vásár már hagyományt teremtettek, és nagy népszerűségre tettek szert a városban.

A MÁK-hoz szorosan kapcsolódik a Kecskeméti Szatyor bevásárló közösség is. Ők 50 kilométeres körzeten belül termelt helyi élelmiszert próbálnak beszerezni, de például „sláger-termékeik” között van a kecsketejből készült szappan is. „A körülbelül 180 egyesületi tagból olyan 20-30 ember a kemény mag. Ők azok, akik minden csütörtökön eljönnek az átadás-átvételre.” – mondja Rátkai Edit a Kecskeméti Szatyor egyik szervezője. Editék nem ragaszkodnak a pecsétes biominősítő papírhoz, de elvárják a környezetbarát termesztési módszerek alkalmazását. „A szisztéma elsősorban a bizalmon alapul” – teszi hozzá. Példájukat követve hamarosan megalakul a kiskunfélegyházi bevásárló közösség is.

 Igény az együtt cselekvésre: Natúr kosár

Az egyik legfrissebb bevásárló közösség az érdi, melyet az ökokörös Márton Anikó kezdett el szervezni 2011 tavaszán, hogy lakóhelye közelében is beinduljon a közösségi vásárlás. A szervezési alapokat Anikó a fővárosi Szatyor közösségtől tanulta, ahol önkéntesként segített. A gyakorlati, elméleti képzés után ajánlások és internetes keresés alapján kezdték el keresni az érdi, és környékbeli termelőket. „Az első rendelést augusztus első hetében bonyolítottuk. Ekkor 5-6 család rendelt. Mára közel 50 család keresi a közösségben elérhető termékeket hétről-hétre.” – büszkélkedik Anikó.

Olvasd el a magyarországi bevásárló körökről szóló cikkünket: Így szervezz bevásárló közösséget!

A legtöbbet tejtermékekből rendelnek, melyeket a Csengőtej helyi gazdái állítanak elő. Igazi csemegének számítanak Kulcsár Balázs, a vértesacsai Valahatanya gazdájának termékei, például a zöld ketchup, vagy a fenyőrügyes, kökényes, mentás bodzaszörpök. „Izgalmas ízekkel próbáljuk megismertetni a természet kincseit, hiszen valószínűleg sokan nem hallottak még a Mirabolán szilváról, vagy a sáfrányos szeklice fűszernövényről” – mondja a termékeiről az alapító. 

A beszállító kis- vagy közepes méretű gazdaságok körülbelül fele hivatalos biogazdaság, mint például a Valahatanya is.  „Az őstermelők jobbára nem rendelkeznek biominősítéssel, de azt minden esetben ellenőrizzük, hogy vegyszermentesen termelnek-e. Csak minimális, és a biogazdálkodásban bevett növényvédő szereket tartunk elfogadhatónak ” – részletezi Anikó. A jövőben szeretnének rendszeres közösségi programokat is szervezni, hiszen, ahogy Márton Anikó fogalmaz, „érezhető, hogy igény van arra, hogy a hasonlóan gondolkodó emberek másban is tudjanak együtt cselekedni, vagy akár csak beszélgetni.”

 

Folytatás következik …

 

Megjelent a Zöldítés örömmel c. kiadványban. 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás