fbpx

| Tudatos Vásárló

Melyik kulacsot vegyem a gyereknek, amelyik biztosan nem káros?

Sokan szeretnénk csökkenteni a műanyag-lábnyomunkat, és saját kulacsból isszuk az otthonról hozott limonádét, azzal járunk sportolni, kirándulni. Kulaccsal küdjük a gyereket iskolába. És közben bízunk benne, hogy ez a remek zero waste megoldás egészséges is: hogy közben nem oldódik káros anyag az italunkba. Vegyianyag-szerzőnk, Simon Gergely utánajárt, melyik kulacstípus a legegészségesebb választás.

Látva a Földünket, a tengereket, az erdőszéleket, a Tiszát, a bálnák gyomrát már a miénket is elárasztó műanyagözönt, egyre többen mondunk búcsút az eldobható üdítős, vizes flakonoknak, és szerezünk be kulacsot. Meg is jelentek a sport-, játék, de még a papírboltok polcain is a különféle italtartók – lehet kapni kulacsot natúr fémből, színes műanyagból, kupakkal, csőrrel, dupla fallal, szűrővel.

Számos vizsgálat azonban rámutatott, hogy egyáltalán nem mindegy, mi a kulacs alapanyaga, és a belső bevonat sem mellékes abból a szempontból, milyen anyagok oldódnak ki belőle. Több hír is megjelent például arról, hogy a műanyag és az alumínium kulacsok is tartalmazhatnak a cumisüvegekből már 8 éve kitiltott hormonkárosító biszfenol-A-t is. S ha ez még nem lenne elég, a palack kialakítása is fontos: meghatározza, hogy kellő tisztogatás hiányában mennyi kórokozó telepszik meg benne.

Korábban részletesen foglalkoztunk azzal, milyen műanyagcsomagolású élelmiszert kerüljünk, ha nem akarunk mérget enni, most pedig utánajártunk, milyen típusú iskolai és sportkulacsok közül válogathatunk, és melyik tűnik a legbiztonságosabb választásnak.

7-es (PC) műanyag

Sokáig elterjedtek voltak az átlátszó, plexi-szerű, kemény, polikarbonátból (PC, jelölése 7 – mint egyéb műanyag) készült kulacsok. 2011-ben betiltották cumisüvegekben az EU-ban illetve számos más országban is, mivel kiderült, hogy különösen magasabb hőmérsékleten és savasabb közegben (pl citromos tea) hormonrendszert károsító biszfenol-A (BpA) jut ki belőle. A BpA kis mennyiségben is kockázatos, sőt rákkeltő kockázata is van, és összefüggésbe hozták cukorbetegséggel, asztmával, szívbetegségek kialakulásával illetve hormonális problémákkal, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség. A BpA-t próbálták helyettesíteni rokonvegyületekkel (BpS és BpF), de ezeknek is eléggé hasonló kockázataik vannak.

5-ös (PP) műanyag

Az opálosan átlátszó polipropilént (PP, jelölése 5) szokták általában javasolni, mint biztonságos, adalékanyagot nem tartalmazó műanyag alternatívát. A legtöbb vizsgálat szerint, bár továbbra is kőolajiparból származó terméket használunk, káros anyagok ebből elvben nem jutnak ki. Bár egy 2008-as kanadai vizsgálat szerint polipropilénből is kijutott egy biocid hatóanyag, amit a gyártás során használtak és kockázatos lehet az egészségünkre, ám arra vonatkozóan nincs adat, hogy még használnak-e ilyen adalékot és előfordulhat-e a hazai termékekben.

PET-palackot ne töltsünk többször újra!

1-es azaz a PET-palack

Arra a kérdésünkre, melyik az a műanyag, amelyiket a legnehezebb kikerülnünk a mindennapi életünkben, a PET-et jelölitek meg egy korábban indult szavazásunkon, nem meglepő tehát, ha sokan használják újra és újra kiüresedett PET-palackjaikat kulacsként. PET-ből kulacsot készíteni viszonylag ritkán szoktak, de azért találhatunk ilyet is a boltokban.

Bár a PET kevés adalékot tartalmaz, azok azért kijuthatnak belőle. Egy norvég és egy magyar kutatás is hormonrendszerre kockázatos ftalát-vegyületeket mutatott ki kis mennyiségben PET-palackban lévő folyadékokban.

Ráadásul, az idővel nő a koncentráció, illetve kis kiszerelésű palackokban, amelyekben aránylag nagyobb felülettel érintkezik a folyadék, több volt az adalék. A norvég vizsgálat emellett klórozott parafinokat, BpA-t, égésgátlókat sőt ólmot is kimutatott folyadék mintákban. Ha PET palackot vagy más műanyagot sokszor használjuk, akkor a felületükön megtelepszenek és felszaporodhatnak különböző gombák és baktériumok, fertőzést, egészségkárosító hatást okozva.

2-es (HDPE) műanyag

A nagynyomású polietilén (HDPE, jelölése 2) kulacsok nem igazán elterjedtek, de létezhetnek, hiszen pl. a tejes flakonok, joghurtos poharak is jellemzően ebből készülnek. Csomagolásból adódó egészségügyi kockázatuk nem igazán ismert.

PVC, avagy a 3-mas műanyag

Elvben lehetne PVC-ből is készíteni kulacsot, de még nem találkoztunk ilyennel. Ha valaki mégis látna ilyet,  az kerülje, hisz a PVC egész életciklusán át problémás műanyag, ráadásul egészségünkre kockázatos ftalátok az adalékai.

Tritan és EcoCare feliratú műanyagok

Újabban gyakran készülnek műanyag palackok “Tritan kopoliészterből”. Ez az anyag valóban nem bocsát ki BpA-t, ezért egyelőre biztonságosnak tűnik, de még nincs elegendő információ arról, hogy más káros anyag biztosan nem jut-e ki belőle.

Fém kulacsok

Alumínium – Nagyon népszerű műanyag helyettesítők az alumínium kulacsok. Sajnos, ahogy a konzervek és üdítős dobozok belsejéből is jutnak ki biszfenolok (BpA, BpS és BpF), úgy az epoxigyanta bevonatú alumínium kulacsokban és dobozokban is megtalálható ez a hormonkárosító anyag. Kutatások szerint ráadásul ilyen alumínium kulacsokból gyakran sokkal több BpA tud kijutni, mint a polikarbonát palackokból, annak ellenére, hogy ezeket időnként megtévesztően biszfenol-A mentesnek címkézik.

Rozsdamentes acél – A bevonat nélküli rozsdamentes acél jó választás, ebből elvileg nem szabadna semmilyen vegyi anyagnak az italba jutnia. Kutatások szerint valamennyi fém szivároghat a benne tárolt folyadékba. Ez víz esetén általában elhanyagolható, ám savas (citromos tea, kóla, stb.) vagy lúgos folyadék esetén a fémek kioldódása lényegesen nagyobb lehet. A vason túl, nikkelt és krómot is kimutattak rozsdamentes acél palackokban.

Kell-e foglalkozni vásárlónak a felirat utáni számmal?

Az acél kulacsok anyagleírása mögött esetenként számot láthatunk, pl. 100.00% Rozsdamentes acél 304. A 304-es jelölés itt a minimum szén tartalomra és magas króm, nikkel tartalomra utal, azaz ellenáll a korróziónak és a hőnek. Kulacsnak alapvetően csak a 304-es jelölésű kulacs felel meg, de mégegyszer fontos, hogy az acél kulacsunkban ne tartsunk savas folyadékot!

A 18/8 jelölés azt mutatja, hogy 18% a króm és 8% a nikkel tartalom a fémben, ami szintén az ellenállóságát mutatja. A nikkelt nem tartalmazó 18/0 rozsdamentes acél hamarabb kopik.

Vásárlóként a gyakorlatban sajnos képtelenség megállapítani, hogy mi a fém kulacs belső bevonata. Bizonyos cégek, pl. a Tritan™ vagy az EcoCare™ garantálják, és kutatásokkal is alátámasztják, hogy a termékekből nem jut ki biszfenol az italunkba, ezért a jelen ismereteink szerint biztonságosnak mondhatók. Ha tehát van olyan információ, hogy a belső bevonat ebből készül, a kulacs biztonságosabbnak mondható.

Kupak, csőr, szívóka – kórokozók a kulacsban

A nem tisztán tartott, rendszeresen mosószerrel nem kimosott palackban rengeteg kórokozó, például baktérium vagy gomba tud elszaporodni, amelyek egészségügyi kockázata sokszor jóval nagyobb, mint az adalékanyagoknak. Fontos ezért palackunkat mindig rendszeresen tisztán tartani.

Teszteltek különböző ivónyílású palackokat és egyértelművé vált,  hogy nagy különbség volt a kórokozók mennyiségében attól függően, mennyire érintkezik a szánk a kulaccsal illetve, hogy mennyire tud tisztulni a kimenő nyílás.

Bármennyire is divatosak tehát a speciális kialakítású, szívószálas kulacsok, gondoljunk arra, mennyire könnyen/nehezen tudjuk majd tisztán tartani.

A Tudatos Vásárlók tanácsa:

✓  Használjunk rendszeresen kulacsot eldobható palack helyett.

✓  Ha egy poharat viszünk magunkkal, és abból iszunk, az is jó választás.

✓  Mindig hagyjuk az italt hűlni, mielőtt a palackba öntjük. A túl forró folyadék mind a műanyag palackokból, mint a belül műanyag bevonatos alumínium kulacsokból nagyobb eséllyel old ki adalékokat.

✓  Figyeljünk arra, hogy ha régi épületben lakunk és még lehet ólomcső a házban, akkor lehetőleg igazoltan hatékony vízszűrőt használva, de minimum kifolyatás után töltsük csak meg csapvízzel a kulacsunkat.

✓  Minél egyszerűbb a kulacs nyaka és kupakja, annál könnyebb lesz tisztán tartani.

✓  A bevonat nélküli rozsdamentes acél jó választás.

✓  Szintén megbízható alternatíva az üveg palack kívülről fémmel, műanyaggal, tokkal megerősítve. Mindkettő kitűnő alternatívája a műanyag kulacsoknak.

!   Sok palack van a piacon, amire ráírják, hogy BpA mentes, de mivel számos más anyag is kijuthat műanyagokból, ez még önmagában nem garancia arra, hogy nem jelent kockázatot a termék. A BPA-mentes és egyben Tritan vagy EcoCare feliratú már biztonságosabb.

!   Ha online vásárolsz, és  nincs feltüntetve a termék részletes összetétele, ne vedd meg!

Képek: freepik.hu


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás