fbpx
ruhaipar fast fashion

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Meggyilkoltak egy munkásnőt, tömegek követelnek védelmet a H&M-től

Szexuálisan zaklattak és meggyilkoltak egy 20 éves ruhagyári dolgozót Indiában, majd a gyár emberei megfenyegették az áldozat családját. Az indiai női szakszervezet megállapodást követel a H&M-től, hogy a jövőben megrendelőként a fast fashion divatóriások vállalják a felelősséget az ilyen esetekben – állítja a Clean Clothes Campaign nemzetközi jogvédő szervezet.

Az indiai Tamilnádu Textilruházati Ipari Dolgozók Női Szakszervezete (Tamil Nadu Textile and Common Labour Union, TTCU) követeli a nagy ruhacégektől, hogy a rendszerszintű nők elleni erőszak felszámolásának érdekében tárgyaljanak a ruhagyári dolgozók képviselőivel, és kössenek velük kötelező érvényű megállapodást. Céljuk, hogy a nagy divatmárkáknak beszállító láncok legfelsőbb szintjén is világszerte elszámoltathatóak legyenek a ruhagyáripar résztvevői – olvashatjuk a Clean Clothes Campaign kampány nemrég közölt jelentésében.

1% szja

India egyik legnagyobb ruhaipari cége, az Eastman Exports Global olyan fast fashion divatóriásoknak szállít be, mint a H&M, a Gap vagy a Calvin Klein-t és a Tommy Hilfiger-t forgalmazó PVH, a hétvégén ötven embert küldött rá a meggyilkolt ruhagyári munkásnő, Jayasre Kathiravel édesanyjára, hogy megfenyegesse és dokumentumok aláírására kényszerítse a nőt – vádolják a céget jogvédők. A vádak szerint a nő lányát, a 20 éves TTCU-szakszervezeti tag munkásnőt főnöke január elején gyilkolta meg, miután hónapokon át szexuálisan zaklatta a gyárban, ahol dolgozott.

Az Eastman Exports tisztviselői által vezérelt ötven férfiból álló csoport betört a meggyilkolt nő lakásába, és arra kényszerítette Jeyasre édesanyját, hogy

írja alá azokat a papírokat, amelyek felmentik a ruhagyártó céget lánya meggyilkolásának, illetve a nők elleni erőszak elkövetésének vádja, felelőssége alól.

A késő éjjeli megfélemlítés és erőszak hatására – ráadásul áramellátás hiányában teljes sötétségben saját otthonában – Kathiravel édesanyja aláírta a papírokat. Az erőszakos razzia után a nő elájult, majd tíz nőtársa – szakszervezeti vezetők – sietett segítségére, és kórházba szállították – olvasható a CCC beszámolójában.

Az eset a nők elleni erőszak és zaklatás további fokozódását mutatja az Eastman Natchi ruhagyárában – mutat rá a CCC.

Nőtt a ruhaipari kizsákmányolás a koronavírus-járvány miatt

Jayasre eltűnését január elsején jelentették be, majd a fiatal munkásnőt január 5-én holtan találták. Halála előtt Jayasre barátainak és ruhagyári társainak beszélt arról, hogy főnöke, Thangadurai hónapok óta zaklatja őt a gyárban. Jayasre halála után a gyárban több munkásnő kezdett el beszélni saját esetéről, szexuális zaklatással vádolva Thangadurai-t.

Thivya Rakini, a TTCU szakszervezet helyi elnöke úgy fogalmazott, hogy „az incidensben érintett cégek tétlensége Jeyasre családjára és a szakszervezeti vezetőinkre nézve egyaránt veszélyes. Szakszervezetünk és a női dolgozók megtesznek mindent azért, hogy az Eastman Exports gyáraiban tapasztalható borzalmas állapotok napvilágra kerüljenek – annak ellenére, hogy ezzel saját biztonságukat és megélhetésüket veszélyeztetik. De most már eljött az ideje annak, hogy a H&M és a többi világmárka is kivegye a maga részét a munkából.”

A TTCU továbbra is követeli, hogy a munkásnők védelmét elhanyagoló H&M és a többi ruhaipari óriáscég, valamint az Eastman Exports Global üljön le tárgyalni a munkásnők képviselőivel és kössenek kényszerítő erejű megállapodást, mely biztosítja a folyamatos ellenőrzést, a nők elleni erőszak megelőzését és a jogorvoslati lehetőségeket, valamint az egyesülés szabadságát az Eastman gyáraiban.

A megállapodásnak követeléseik szerint tartalmaznia kell továbbá az incidensek független kivizsgálásának feltételeit – mely feltételekben a felek kölcsönösen egyet kell, hogy értsenek –, ezen kívül a méltányos kárpótlást és az áldozat családjával való méltányos tárgyalás menetét, a tanúk és áldozatok védelmét – akiket ezidáig minduntalan hallgatásra kényszerítettek.

„Az Eastman Exports Natchi ruhagyári egysége több alkalommal is elhárította a TTCU szakszervezet arra irányuló megkeresését, hogy a szervezet a nők elleni erőszak és zaklatás témájában jelentést készíthessen. Ehelyett a cég egy belső panaszbizottságot működtet a gyárban, ami a komolyabb jogsértéseknek inkább elnyomását, semmint napvilágra kerülését támogatja” – mondja Anannya Bhattacharjee, az Asia Floor Wage Alliance (AFWA), a TTCU-val együttműködő regionális szervezet nemzetközi koordinátora.

„Az eset jól mutatja,  mennyit profitálnak a nagyvállalatok abból, hogy a globális beszállítói láncok kivonják magukat a felelősség alól.

A női dolgozók viszont kiállnak jogaikért és a munkásnők világszerte ki kell, hogy álljanak mellettük azért, hogy valódi megoldásokat találjanak.”

A H&M-et többször is felszólították 2018 óta, hogy tegyen valamit a nők elleni erőszak további terjedése ellen a globális beszállítói lánc minden szintjén, beleértve az indiai ruhagyártó helyeket is. 2018-ban adta ki az AFWA – a GLJ-ILRF-fel és további partnerekkel közösen – a Nők elleni erőszak a H&M beszállítói láncában (Gender Based Violence in H&M’s Supply Chain című, bizonyítékokon alapuló jelentést, amely a H&M beszállítói láncában elterjedt nők elleni erőszak jellemzőit részletezi, és strukturális változásokat javasol.

Ugyanakkor ezek a nyilvánosságra hozott kutatási eredmények egyelőre nem hoztak áttörő változást a gyárakban, a H&M egyelőre nem reagált érdemben – állítj a CCC.

A divatmárkák úgynevezett fenntarthatósági programok mögé bújnak

„A divatmárkák úgynevezett fenntarthatósági programok mögé bújnak, miközben kötelező érvényű megállapodást kellene kötniük a munkásnőket képviselő szervezetekkel, biztosítva ezáltal azt, hogy a dolgozók meg tudják védeni saját jogaikat – úgy, hogy ne érje őket megtorlás ezért. A Global Labor Justice és az International Labor Rights Forum is kiáll az ügy mellett: ha szexuális zaklatás és erőszak történik, a ruhaóriások ne bújjanak ki a felelősség alól – amit úgy érnek el, hogy másik országba szervezik ki a ruhagyártást” – mondja Jennifer Rossenbaum, a nemzetközi munkajogi szervezet ügyvezető igazgatója.

Az áldozat családjával szemben elkövetett erőszakos támadás után a TTCU és tagjai követelik az Eastman-től rendelő nagy ruhacégektől, hogy üljenek le tárgyalni a szakszervezeti képviselőkkel és hozzanak létre közösen kötelező érvényű megállapodást, melynek segítségével fel tudják számolni a rendszerszintű, nők elleni erőszakra építő beszállítói láncokat. Az indiai munkásnő, Jeyasre Kathiravel meggyilkolására és a családja ellen elkövetett erőszakos támadásra reagálva a TTCU támogatásra és szolidaritásra buzdítja a nőket világszerte, ezzel együtt a beszállítói láncok elszámoltathatóságát és a ruhagyári munkásnőkkel szembeni igazságos és méltányos bánásmódot tűzi ki célul, globális szinten.

Az indiai Tamilnádu Textilruházati Ipari Dolgozók Női Szakszervezete (Tamil Nadu Textile and Common Labour Union, TTCU) 2013-ban alapított, bejegyzett, független, nők által vezetett szakszervezet; kb. 11 ezer dolgozó érdekeit képviseli az indiai Tamilnádu államban. A szakszervezet tagjainak 80%-a a textilruházati iparban dolgozik. A TTCU Tamilnádu nagyobb ruha-előállító központjaiban tevékenykedik (Coimbatore, Dindigul, Erode, Tirupur).

Az Asia Floor Wage Alliance (AFWA) ázsiai, munkások vezette, globális, munkaügyi és szociális szövetség, mely az ázsiai ruha-előállító országokat és az európai és egyesült államokbeli fogyasztói régiókat köti össze. A 2007-ben alapított AFWA regionális összefogást épít az ázsiai ruhagyári szakszervezetek között, hogy az egyes országokra korlátozott küzdelmek és célkitűzések helyett az ázsiai munkások egységesen tudjanak fellépni a globális termelés hálózatával szemben, és, hogy végül a nagy világmárkák elszámoltathatóak legyenek.

A Global Labor Justice – International Labor Rights Forum (GLJ – ILRF) egy nemrégiben alapított munkaügyi szervezet, mely a globális értékláncok és munkaerő-migrációs folyosó területein különböző szektorokat átfogó stratégiákat hoz létre. A GLJ-ILRF felelősségre vonja a globális nagyvállalatokat a munkavállalói jogok megsértéséért a beszállítói láncaikban, és olyan, előremutató szakpolitikákat és szabályozásokat javasol, amelyek a tisztességes munkát és az igazságos migrációt ösztönzik, az egyesülés szabadságát erősítik, a tárgyalás új formáit és a dolgozók szerveződését támogatják.


Készült a Clean Clothes Campaign kampány keretében; a projekt az Európai Unió finanszírozásában valósul meg. “Filling the Gap: Achieving Living Wages through improved transparency” “FILLING THE GAP” HUM/2018//404-124

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás