fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Már kapható szerelhető okostelefon

| Tudatos Vásárló

Sokáig működik, egy csavarhúzóval javítható, alapanyagai etikus forrásból származnak, és ha végül kimúlik, újrahasznosítják. Ez az etikus mobiltelefon, a Fairphone 2.

2013-ban jelent meg a mobiltelefonok piacán a Fairphone, a világ első etikus szempontok alapján gyártott mobiltelefonja, majd 2015-ben a Fairphone 2. (A telefonról részletesen itt írtunk.) Az okostelefon mögött álló fiatal csapat egyik legfontosabb célja kezdettől az volt, hogy termékük hosszú életű legyen. Ennek megfelelően ez az okostelefon moduláris, azaz elemei cserélhetők.

Egyetlen csavarhúzóra van szükségünk, és a Fairphone 2 bármelyik alkatrésze – processzor, kijelző, mikrofon, kamera, stb – ki-beszerelhető. A Fairphone-okban emellett beépített karcolásgátló hátlap-burkolat védi a készüléket, nincs szükség külön tok megvásárlására.

Segítünk, hogy jól válassz!
Mosógépet, porszívót, hűtőt, fogkrémet, gyereksampont veszel? Terméktesztjeinkből megtudhatod, hogyan hozd  a legjobb döntést a környezet és magad szempontjából.

A Fairphone 2 gyártója elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett. Szigorúan ellenőrzött beszerzési láncában törekszik arra, hogy csak konfliktusmentes alapanyagokat, fairtrade aranyat használjon fel készülékeihez.

Megfelelő munkakörülményeket biztosít és vár el beszállítóitól, termékeit a lehetőséghez mérten újrahasznosított alapanyagokból készíti, és újrahasznosítja.

A mobiltelefonok gyártásához mintegy 40 féle bányászott nyersanyag (fém, ásvány) szükséges. A bányákban veszélyes körülmények között, alacsony bérért dolgoztatnak, nem ritka a gyermekmunka, a bevételt pedig jellemzően katonai csoportok zsebelik be, ami tovább tüzeli a helyi háborús konfliktusokat.

A Fairphone-ban használt arany, volfram, ón és tantál ezzel szemben “konfliktusmentes”, azaz olyan bányákból származik, ahol a bányászok tisztességes fizetést kapnak, biztonságosabbak a munkakörülmények, a haszon helyi vállalkozásoknál marad, és a kitermelés a lehető legkevésbé károsítja a környezetet.

A Fairphone-hoz Ruandában bányászott volfram útja

A Fairphone mindazt tudja, ami egy csúcskategóriás okostelefontól elvárható: 5 hüvelykes FullHD kijelző, Android 5.1-es operációs rendszer, 8MP-es hátlapi kamera, 2GB RAM memória, microSD-vel bővíthető 32GB-os beépített tárhely, Dual-SIM foglalat.

 

Nagy bejelentést tett az Apple

Az Apple a közelmúltban jelentette be, hogy az iPhone-t és egyéb termékeit kizárólag újrahasznosított alapanyagokból kívánja gyártani. A cég amellett is elkötelezte magát, hogy a gyártás során nem használ majd fel konfliktus-ásványokat. A valóban fontos bejelentés szépséghibája, hogy nem tűztek ki maguknak határidőt, és még a megvalósítás módja sem világos számukra. „Valami olyasmit teszünk most, amit csak nagyon ritkán, egy célkitűzésünket úgy hoztuk nyilvánosságra, hogy még nem látjuk tisztán, miként fogjuk megvalósítani” – fogalmazott Lisa Jackson, a cég környezetvédelemért felelős alelnöke. Izgatottan várjuk a folytatást.

 

Kép és videó forrása: fairphone.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok