fbpx
Komposztálás kihívás eredmény

Ez az, amit egy egri koliban, de a saját konyhádban gilisztákkal is lehet

Nem hagyunk magadra, ha egy kis kezdő lökésre vágysz a háztartászöldítésben. Idei első közösségi kihívásunkban 77 elszánt Tudatos Vásárló bizonyította be velünk, hogy komposztálni nem csak a kertben lehet, de némi kreativitással egy gilisztakastély is éppoly hatékony, mint a Bokashi. Így indult be a komposztálás kihívásunkkal szerte az országban Zuglótól Egerig. 

Nem vita tárgya, hogy a komposztálás csupa haszon. Kevesebb szemét, ingyen tápanyag a növényeknek, a hulladék helyben marad és hasznosul, nem kerül sem hulladéklerakóba, sem az égetőbe. No meg a jó érzés, hogy tettünk valamit a környezetért. Nem is keveset, hiszen egy átlagos magyar otthonban a kommunális szemét harmada komposztálható szerves hulladék. Januári kihívásunkban arra kerestük a választ, mennyire érzitek nehéznek a komposztálás különféle módjait, mi a leglelkesítőbb benne, és mi szegheti kedvedet, ha Te is elkezdenéd. A résztvevőket egy ingyenes, interaktív webinárral segítettük, ahol Udvarnoki Tünde komposzt szakértővel, a COMPOT tervezőjével beszélgettünk. Azok között, akik teljesítik a kihívást és az első 50 között fotóval együtt visszaküldték az értékelő kérdőívet, három darab (30.000 Ft, 20.000 Ft, 10.000 Ft-os) Zöldbolt ajándékutalványt sorsoltunk ki.

Komposztálás (újra)kezdőknek és haladóknak 

Összesen 329-en vágtak bele a kihívásba, ám a regisztrálók többsége nem először találkozott a komposztálással. Több mint felük (53%) már a kihívás előtt is komposztált, egyötödük (21%) próbálta már, de valamiért abbahagyta. Nagy örömmel láttuk, hogy teljesen kezdők is szép számban csatlakoztak (27%). A kihívás teljesítéséről végül 77-en számoltak be. Lássuk milyen élményekkel gazdagodtak!

A komposzt matek tudatosította, mennyi szerves hulladék keletkezik

Lassabban telik a kuka

A kihívás „kezdő szintje” a tervezésről és alapos utánajárásról szólt. A regisztrálók 18%-a (58 fő) vállalta, ám csupán 9-en vitték végig – a tervezést vállalók érezték a legnehezebbnek a vállalás megtartását. Nem is csoda, hisz ők tapasztalták meg legkevésbé erőfeszítéseik gyümölcsét. Többen észrevették, hogy lassabban telik a kuka, és egy jól záródó tárolóval a komposzt alapanyaga nem is büdösödik.

Gyűrűs kiskedvencek otthonra

Gyűrűs kiskedvencek titkos élete

A felkínált lehetőségek közül egyértelműen az otthoni komposztálás volt a legnépszerűbb (215 fő vállalta), és ez hozta a legtöbb pozitív élményt is. A kihívást teljesítők (52 fő) nagy része (87%) már rutinosan állt a rajthoz, ám többen közülük nem találták a megfelelő módot jelenlegi lakhelyükön. A legmotiválóbb számukra kétségkívül a kommunális hulladék mennyiségének lecsökkenése volt (50%-uk említette), de sokakat ösztönzött az is, hogy a komposztlét, vagy majdani komposztot növényeik táplálására tudják fordítani (26%). 

A kihívás során 5-en a gilisztakomposztálást választották. A tapasztalatok szerint lakáson belül megkönnyíti a a gilisztakomposzt alkalmazását, ha a családnak sincs ellenérzése a gyűrűs kiskedvencekkel szemben.

komposzt otthon Komposztálás kihívás eredmény 

Közösségben az erő, komposztálásban is 

Alighanem a legnagyobb elszántság ahhoz kell, hogy valaki rendszeresen elvigye valahová máshová a komposztot. Ez esetben ugyanis nem csak a szerves hulladék gyűjtésére és megfelelő tárolására kell gondot fordítani, de arra is, hogy rendszeresen a komposztra kerüljön. Nem csoda, hogy többen valamilyen közösségi megoldásban kezdtek el gondolkodni a hónap végére.

komposztbefogadókat könnyű volt találni

Zuglói zöldhősök 

A kihívásban ismét képviseltette magát Zugló. A 30 regisztráló fele az otthoni komposztálást vállalta, 6-an a komposzt-matekot, a többiek otthonukon kívül keresték az ideális komposztálót. Végül minden csoportból 1 ember teljesítette a vállalást, ám alighanem igazi zöldhősökről beszélhetünk. Egyikük újdonsült komposztgazda lett és a társasház lakóközösségét is változásra tudta sarkallni, másikuk inspiráló felfedezést tett: 

„Kiderült mennyi zöld hulladék keletkezik a háztartásomban és ezzel együtt, ami igazán ledöbbentő volt, hogy akkor mi a többi? Rájöttem, hogy a szemetes nagy része a csomagolásokból adódik. És habár ez egy komposztoló kihívás volt, nem csak arra kezdtem el figyelni, hogy külön gyűjtsem a komposztálni valót, hanem elkezdtem a csomagolás mentes vásárlásnak is utána járni, egyre jobban oda figyelni erre is és egyre több mindent csomagolás mentesen, vagy újratölthető módon vásárolni.” 

Te is lehetsz a közösséged motorja! – így indították el a komposztálást egy egri koliban

A komposztálás legélvezetesebb módja alighanem az, ha közösségben történik. Legyen bár egy társasház udvarán, közösségi kertben, vagy épp egy kollégiumban, ahogy a Tudatos Vásárlók 12 pontja is mondja: közösen könnyebb! Inspirálódjatok leglelkesebb résztvevőink, az egri Szent Orsolya Kollégium KomPosztoló szuper-csapatának tapasztalataiból. Az ő lendületük minket teljesen lenyűgözött! 

„Kollégiumunk lakóit szeretnénk rászoktatni a komposztálásra. A feltételeket megteremtettük és bízunk a pozitív folytatásban. Vannak nagyon lelkes és lelkiismeretes lányok, akiknek már most fontos a környezettudatos magatartás. A komposztálót egy hervadt virágcsokorral avatták fel a lányok 🙂 Célkitűzés, hogy természetessé váljon számukra a komposztálás a mindennapokban és ezt vigyék tovább a kollégium falain kívülre is. Külön kell meggyőznünk közösségünk tagjait, hogy éljenek a lehetőséggel és használják a komposztgyűjtő edényt. Igyekszünk minden eszközt megragadni a motiválásra. Kollégiumi foglalkozások keretén belül ismertettük a KomPosztoló pályázatot. Részt vettünk az online webináriumon.

Egy valódi közösségi összefogás eredményeként támogató partnerünk a helyi Életfa Környezetvédelmi Szövetség támogatásával kialakítottuk a kerti komposztálót kollégiumunk területén. Tájékoztató plakátokkal segítjük a helyes komposztálást. Komposzt totóval ellenőriztük tudásunkat a témában. Terveink között szerepel a szomszédos óvodával megosztani a komposztálónk használatát…”


KomPosztoló kihívás A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Zuglói Önkormányzat kezdeményezése az ENES-CE projekt keretében. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás