fbpx
Segítünk körforgásban tartani a konyhád: indul a KomPosztoló kihívás

Segítünk körforgásban tartani a konyhád: indul a KomPosztoló kihívás

Ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, a világ harmadik legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátója lenne az USA és Kína után. A fel nem használt alapanyag, a bepenészedett kilós kenyér, a megbarnult héjú alma kidobása mindannyiunkban feszültséget kelt. Regisztrálj kihívásunkba és próbáld ki velünk, milyen nagyszerű megoldás erre a komposztálás!

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobunk ki, vagy pazarolunk el világszerte. Ez a mennyiség a globálisan kibocsátott üvegházhatású gázok 8-10 százalékáért felelős. A probléma nem csak a felesleges élelmiszertermelés, de a rosszul, vagy egyáltalán  a nem hasznosuló szerves hulladék miatt is aggasztó. Utóbbiért Ezért egyéni szinten tehetünk leginkább.

Egy átlagos magyar otthonban keletkező ún. „szemét” harmada komposztálható szerves hulladék, amely jó helyre kerülve érett humuszként tovább táplálná a kerti talajt vagy gazdagítaná egy gazdaságban élelmiszereink beltartalmát. Lebomlásuk természetes folyamat, ami magától is végbemegy, de a kommunális szeméttel, műayangzsákokba zárva, a szemétlerakóra kerülve biztosan nem képes a természetes körforgást segíteni.

Legjobb, amit tehetsz, ha KomPosztolod!

Találjunk együtt megfelelő körülményeket, hogy a természet tegye a dolgát, és oszd meg velünk, hogy mások is láthassák a komposztálás szépségeit!

A regisztrációval vállalod, hogy egy hónapon át lépéseket teszel, hogy a háztartásodban keletkező szerves hulladékot – és konyhádat – minél jobban a természet körforgásában tartsd. 

A regisztráció előtt gondold át, hogy hol van lehetőséged komposztálni, ki tudod-e élvezni az előnyeit, és mennyire tudod vállalni a terheit. Például van-e erőd és időd a komposzt átforgatására, vagy tudod-e hasznosítani a keletkező mennyiséget saját otthonodban? Regisztrálj és oszd meg velünk, hogy a kihívás során igazán hasznos tippekkel tudjunk támogatni! Ha érett humuszod nem is lesz a hónap végére, a komposztálás neked való módját megtalálhatod!

komposztálás otthon

A kihívás időtartama: 2022. január 19. – február 13.

Itt tudsz regisztrálni!

Hogyan csináljuk?

A KomPosztolókhoz többféle módon csatlakozhatsz. Tippjeink közül bármelyiket is választod, minden kategóriában találsz magadnak egyszerűbb vagy időigényesebb, olcsóbb vagy kicsit több anyagi ráfordítással járó, sőt, kimondottan szép komposztálási módot is. 

1. Vállalás: Otthon komposztálok!

Választhatod, hogy a kihívás során az otthoni komposztálódban gyűjtöd a szerves hulladékot. Építhetsz vagy vásárolhatsz készen kapható komposztáló ládát vagy keretet, segítségül hívhatod a gilisztákat, de akár a legújabb technológiai vívmányokat is! Tippjeinkkel átveheted az alapokat és a különféle lehetőségeket.

2. Vállalás: Elviszem máshová!

Ez a Neked való vállalás, ha biztosan tudod, hogy az otthon keletkező szerves hulladékot nem tudod megfelelően tárolni addig, amíg megérik, vagy épp a keletkező humuszt nem tudod felhasználni. Találsz neki helyet? 

Szerencsére ma már egyre több városban találunk közösségi komposztálót, de nem ez az egyetlen lehetőséged! Tippjeink segítenek megtalálni az otthonodhoz – és életmódodhoz – legközelebb álló komposztálót!

3. Vállalás: Komposzt-matekolok

Ha még sohasem komposztáltál, és most valamiért nem is vágnál bele, a kihívás hónapjában választhatod egyszerűen azt is, hogy alaposan átgondolod és megtervezed, hogyan fogsz a jövőben komposztálni. Bár kevésbé látványos, mégis, ha hosszú távon is kényelmes megoldást találsz, garantált a siker! 

Tippjeink abban fognak segíteni, hogyan tudatosítsd/mérd fel az igényeidet, és a hónap végére megtaláld a Neked való megoldást, legyen az otthonodon belül vagy kívül, egy társasház udvarán, vagy akár egy közösségi kertben.

Ingyenes webinár a komposztálásról

Regisztrált KomPosztolóink 1 alkalmas ingyenes, interaktív webináron vehetnek részt Udvarnoki Tünde komposzt szakértővel, a COMPOT tervezőjével.

A webinár időpontja: 2022. január 25. kedd 18:00-19:30.

A részleteket emailen küldjük a regisztrálóknak. (Figyeld majd a SPAM/Promóciós mappát is. Ha ott landolna az emailünk, húzd át a főkönyvtárba.)

Bár tapasztalat híján nehéznek tűnhet, nyugodt szívvel mondhatjuk, a komposztálásba bárki, bárhol belevághat. Az ingyenes webinaron minden résztvevő választ kaphat kérdéseire, a kihívás során pedig e-mailben segítünk majd. 

Megismerheted 

  • a komposztálás alapjait, 
  • aranyszabályait,
  • néhány praktikus jótanácsot. 

Ajándék

Azok között pedig, akik teljesítik a kihívást és az első 50 között fotóval együtt visszaküldik az értékelő kérdőívet, három darab Zöldbolt ajándékutalványt sorsolunk ki:

1 db – 30.000 Ft
1 db – 20.000 Ft
1 db – 10.000 Ft

 

komposztálás otthon

Itt tudsz regisztrálni!

 

Regisztrálj a kihívásba január 18 éjfélig, kísérletezz és oszd meg tapasztalataid a Tudatos Vásárlókkal! 

 

A kihívás időtartama: 2022. január 19. – február 13.

 

A regisztrált résztvevőket hasznos tippekkel és egy ingyenes webinárral segítjük, amelyről a csatlakozáskor emailben értesülhetsz!

Figyeld a SPAM vagy promóciós mappát, ha ott köt ki a levelünk, húzd át a főkönyvtárba, hogy kapcsolatban maradhassunk!

Csak egy nagy hibát véthetsz, ha el sem kezded!

Tudod már mit csinálsz vele?

A keletkező komposztlé és a humusz táplálhatja városi dzsungelek növényeit, konyhaablak párkányán élő mini-fűszerkerteket, buján virágzó balkonokat, közösségi kertet vagy épp egy kedves vidéki barát vagy rokon virágágyásait, veteményesét. Tarts velünk és látni fogod, a lehetőségek tárháza végtelen! Gyűjts minél több személyes tapasztalatot a kihívás hónapjában, fotózz és oszd meg másokkal is a végén, miért szép a komposztálás!

komposztálás otthon

Itt tudsz regisztrálni!


A KomPosztoló kihívás A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Zuglói Önkormányzat kezdeményezése az ENES-CE projekt keretében. A nemzetközi együttműködési projektet az Interreg CENTRAL EUROPE Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás