fbpx

A jó piac 7 ismérve

Szeretnénk, hogy minél többen vásároljatok megbízható (fenntartható, etikus, bio, helyi) forrásból származó élelmiszert. De hol találjuk ezeket és hogyan ismerhetjük fel? Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni vásárlóként ha piacokon keresgélünk

1. A piactér

A piac területe tiszta, jól megközelíthető, van parkolási lehetőség, kerékpártároló, illemhely, WC, rendesen ki van írva a nyitva tartás.

2. A cég

Megtudható ki a piac fenntartója, és ki az üzemeltetője, elérhetőek, kérdésekre, panaszokra válaszolnak.

3. A rend

A piac üzemeltetője nyilvántartást vezet az árusokról (név, cím, gazdaság, termék), ellenőrzi az árusait, és betartatja a piac működésével és fogyasztók védelmével kapcsolatos előírásokat. 

Biztosítja, hogy az árusok:

 • megismerhetővé teszik, mit és hol termelnek

 • egyértelműen kiírják a fogyasztói árakat

 • tisztességesek a mérlegekkel

 • szívesen és bőségesen adnak információt a termékekről, termelés körülményeiről

4. Információ

Vásárlók számára fel kell tüntetni a következő információkat:  

termelő neve, címe,

gazdaság, termék előállítás helye,

termék neve, elnevezése

ha van, őstermelői igazolvány száma

ha van, kistermelői regisztrációs szám

ha őstermelő, a következő mondat: „Saját őstermelő tevékenységből származó termék

ha kistermelő: „kistermelői” jelző a termék neve elé 

Ha a termék csomagolt, a címkén még szerepelnie kell:

minőség-megőrzési idő, fogyaszthatósági időpont,

tárolási, felhasználási feltételek, útmutató

tömeg,

összetevők listája (kiemelve allergének)

származási hely

alkoholtartalom 1,2% felett

2016.12.13-tól a tápértékjelölés (kivéve kistermelő, kézműves)

5. Az ár

Az árakat forintban, magyarul, egységre vetítve, összehasonlíthatóan, azonosíthatóan olvashatóan ki kell írni. Mindezeknek az árusított terméken, annak csomagolásán a termékhez rögzítve, termék mellett vagy árjegyzéken kell szerepelnie.

6. A mérleg

Piacon sem szabad trükközni a mérlegekkel. A helyi termelői piacokon is csak hitelesített mérőeszközt szabad csak használni A hitelesítést 2 évente el kell végezni, amit mérőeszközön elhelyezett törvényes tanúsító jel és/vagy hitelesítési bizonyítvány igazol. A csomagolóanyagot nem mérheti az árus a termékhez.  Ezen kívül a piacon található egy bárki számára hozzáférhető ellenőrző mérleg is.

7. Kínálat

Változatos termékek és termelők, árusok mellett megtalálhatók a fenntartható, etikus forrásból származó, azaz helyi, kistermelői, kézműves, bio, Fairtrade, UTZ, MSC termékek. Hogyan ismered fel őket? Ebben segít az címkeadatbázisunk.

Ha a piacon árusítanak vadgombát, kell lennie a piacnak saját gombaszakellenőre, és ügyelnek arra, hogy ellenőrizetlen termék ne kerülhessen eladásra. Jól működő piac esetén az ellenőr a lakosság számára is elérhető szolgáltatást biztosít.

 

Tudtad-e?

A köznyelvben nagy a kavarodás a piaccal, termelőkkel kapcsolatos fogalmak terén, ezért alább összeszedtünk néhány alapfogalmat. 

Őstermelő

Olyan természetes személy, aki saját gazdaságában maga termel zöldséget, gyümölcsöt, nevel állatot, méhészkedik vagy gyűjt vadon termő növényeket, gombát ezt saját maga értékesíti. Őstermelő más termékét nem értékesítheti, más termékét nem dolgozhatja fel. Jellemzően kisebb mennyiségben termel, ezért kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak rá, de ezt a tevékenységét nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként végzi.

Kistermelő 

Olyan természetes személy (őstermelő vagy egyéni vállalkozó), aki kis mennyiségben maga termel alapterméket, ebből készít élelmiszert, vagy vadon termő növényt maga gyújt és a fogyasztók számára közvetlenül árusít. Pl. saját termesztésű epret, vagy ebből készített lekvárt árul. Ezt a tevékenységét pedig regisztrálja (visszakereshető). Az ilyen termelők a cégektől eltérő, könnyített, egyszerűsített feltételek között készíthetik el termékeiket, akár saját otthonukban, nem szükséges pl. üzemet építeni hozzá. Ezt a kedvezményt/ könnyítést azonban csak a valóban kis mennyiséget előállító termelők kapják meg, cserében csak helyben értékesíthetnek (megyéjükben, Budapesten illetve a termelés helyétől számított 40 km-es körzetben).

A zavar érdekében létezik egy olyan adózási kategória is, hogy „mezőgazdasági kistermelő”, az az őstermelő, aki maximum évi 8 milliós bevételre tesz szert.

Kistermelői piac

A helyi termelői piac, olyan piac ahol a kistermelő, a piac fekvése szerinti megyében, a piac 40 km-es körzetében, Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti.

Biopiac

Míg az általános piacokon  mindenféle termelő megtalálható a biopiacon például csak olyan termelők árulhatják a termékeiket, illetve olyan terméket árusíthatók amik rendelkeznek biominősítéssel (ökológiai termesztés). A csomagolt terméken rajta kell lennie a minősítést tanúsító védjegynek, nem csomagolt termék esetén pedig a tanúsítványt be kell tudni mutatnia a termelőnek, árusnak. 

Bio

A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják. A folyamatos ellenőrzések igazolják, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származik (köznapi néven bio) a zöldség, gyümölcs, fűszer, hús vagy a belőlük készült termék. AKI NEM RENDELKEZIK TANÚSÍTVÁNNYAL, NEM NEVEZHETI TERMÉKÉT BIONAK!

Kérdezz, ha többre vagy kíváncsi. Tedd szóvá, ha panaszod van. Vásárolj megbízható forrásból származó élelmiszert! A pénzed szavazat!

 
 
Részvételi minőségbiztosítás a fenntartható élelmiszerfogyasztásért” című programunkat a Norvég Civil Támogatási Alap támogatja.
 
 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás