fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Hogy készül a cipőd? Veszélyes hulladék és szennyvíz probléma

| Tudatos Vásárló

1 tonna nyersbőrből mindössze 200-250 kg cserzett bőr marad a kikészítés során, valamint tetemes mennyiségű vegyi anyaggal szennyezett víz és hulladék. Cikksorozatunk 5. részében a bőrfeldolgozás környezeti hatásait járjuk körbe. 

A bőripar jelentős hatást gyakorol a környezetre, és nem csupán az állattenyésztés miatt. Az ipari feldolgozás során hatalmas mennyiségű vizet használnak fel, és rengeteg hulladék keletkezik.

Csak az olaszországi cipőgyártás egyik legnagyobb központjában, Santa Croce-ban működő cserzőüzemek megközelítőleg 6 millió köbméter vizet használnak fel évente, amelyet főként a talajvízből nyerik ki. Egy tonna nyersbőrből 200-250 kg krómmal cserzett bőrt állítanak elő, amelyhez 15-50 tonna víz, 500 kg vegyszer és 9,3-42 GJ energia szükséges.

 

 

A tisztítás hiánya rettenetes környezeti károkat okoz

 

Szilárd hulladék

A kezeletlen salakot az üzemek a folyóba engedik. A szilárd biológiai hulladékot speciális újrahasznosító üzemekbe küldik.

 

Szennyvíz kérdés

A körzetnek 110.000 lakosa van, de szennyvíz keletkezés mértéke akkora, mintha egy három milliónál is nagyobb lélekszámú városról lenne szó. 2006 és 2013 között a Santa Croce-ban lévő tisztító üzem 5 millió köbméter folyékony szennyezőanyagot engedett illegálisan az Arno folyóba. Az ebben résztvevő cégek 4.350.000 eurót takarítottak meg azzal, hogy nem költöttek tisztítási folyamatokra és hulladékkezelésre.

 

Mérgező gázok

A bőrfeldolgozás során nem csupán kénhidrogén képződik. A bőr megtisztításától kezdve a végső munkafolyamatokig számos egyéb környezetkárosító gáz szabadul fel.

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára