fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy készül a cipőd? Legelők az erdők helyén

Brazíliai esőerdők helyén létesített legelők, kizsákmányolt szenegáli vendégmunkások a délolasz üzemekben – csak néhány a cipőiparhoz köthető megdöbbentő tényekből. Cikksorozatunk 2. részében az amazonasi esőerdők helyére és a délolasz cserzőüzemekbe kalauzoljuk el az olvasót. 

A Brazíliában kivágott esőerdők területének csupán 4,9%-át fordítják mezőgazdasági célokra. 21% kihasználatlanul arra várakozik, hogy eldöntsék, milyen célra fogják hasznosítani, és 62,2%-ot legelőként használnak. Így Földünk legnagyobb esőerdője azért van eltűnőben, hogy állatokat tenyészthessünk a területén.

A francia Envol Vert Egyesület becslése szerint a hús- és bőripari szarvasmarhatenyésztés miatt vágják ki Amazónia esőerdőinek 65%-át.

Az erdők jelentősége megkérdőjelezhetetlen, nem csak a szén-dioxid elnyelő hatásuk miatt. A legelők hatalmas mértékű elterjedése ugyanis nem csak a nélkülözhetetlen erdőterületekről foszt meg minket, de az üvegházhatású gázok termelését is növeli.

Az ENSZ Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szervezete a FAO szerint az állattenyésztés felelős a világszerte termelődő üvegházhatású gázok 14,5%-ért. Ezek a számítások viszont csupán az állati ürülékből származó gázokat veszik figyelembe. Ha az állati takarmánynak szánt gabonatermesztést is hozzávennénk, ez a szám megduplázódna.

 

Brazília, a bőrművesek paradicsoma

Brazília a második helyen áll a nyersbőr előállításában, viszont ezt nagyrészt előkészítve, cserzett bőrként adják el  – ez utóbbi szempontból harmadik helyen szerepel az eladási világranglistán. Brazília mind a nyers, mind a kész bőr vezető exportőre: főként Kínába, az Egyesült Államokba és Olaszországba exportál.  A helyi bőrfeldolgozó ipar elsődlegesen Sao Pauloban és Rio Grande do Sulban virágzik.


A Mastrotto család története
Az olasz bőrfeldolgozó ipar egyik legnevesebb szereplője a Mastrotto család. Az alapító, Arciso, már 1958 óta az Arzignanoban található cserzőüzem tulajdonosa.
Később a három fivér felosztotta az üzletet egymás között, így két különálló bőrfeldolgozó nagyhatalmat hoztak létre: a Rino Mastrotto Group SpA-t  és a Gruppo Mastrotto SpA-t.
A Greenpeace adatai szerint mindkét cégcsoport elsősorban kiirtott erdők helyén létesített farmokról szerzi be az alapanyagként használt nyersbőrt.

A Rino Mastrotto Group számokban:
·         471 alkalmazott Olaszországban
·         2013-as forgalom: 280 millió euro
·         Termelési egységek: Olaszország, Brazília, Vietnám
A Gruppo Mastrotto számokban
·         2000 alkalmazott világszerte
·         2013-as forgalom: 450 millió euro
·         Termelési egységek: Olaszország, Brazília, Indonézia, Horvátország, Tunézia

Olaszország, a luxus minőségű bőr feldolgozásána

Az olasz bőrfeldolgozó ipar össztermelése 2013-ban 5,25 milliárd euró volt. 

 

Három körzetben foglalkoznak kiemelten a bőrfeldolgozással, amelyek együttesen az olasz bőrtermelés 88,6%-át adják: Arzignano Veneto régióban, Santa Croce Toscanában és Solofra Campania régióban.

A szektorban mintegy 23.000 fő dolgozik, ezen felül még több ezer alkalmi munkavállaló is. Az alkalmazottak nagy része (46%) Arzignanóban dolgozik, 35,5%-a Santa Croce-ban, 15%-a pedig Solofrában.

 

Alkalmi munkások Santa Croce-ban

A santa croce-i bőrfeldolgozó szektor az Arno folyó két partján terül el, félúton Pisa és Firenze között. Összesen 240 cserzőüzem található a kerületben, nagy részük kisvállalkozás. Néhány helyen a feldolgozás összes fázisát végzik, de ez a ritkább eset. A legtöbben kizárólag a cserzés munkafázisra rendezkedtek be. Ezen felül több mint 500 alvállalkozás van még ebben a körzetben, akik speciális feldolgozási folyamatokért felelősek: ezeken a helyeken nagyon ritka az ellenőrzés, és itt foglalkoztatnak legnagyobb arányban alkalmi munkásokat.

Állandó alkalmazottak a bőrfeldolgozó körzetben:

·         84% olasz és európai uniós állampolgár

·         16% nem európai állampolgár



Alkalmi munkavállalók nemzetiség szerint 2014-ben a bőrfeldolgozó körzet:

·         53% nem európai uniós állampolgár

·         46% olasz állampolgár

·         1% európai uniós polgár

A körzetben 2014-ben összesen 12.700 főt foglalkoztattak. Közülük 9.247 (72%) közvetlenül a vállalat alkalmazásában állt, 3.451-en (28%) pedig ügynökségen keresztül felvett alkalmi munkavállaló. Ezek az ügynökségek olyan közvetítő szervezetek, amelyek meghatározott időszakokra küldenek alkalmazottakat a vállalatoknak. Olaszországban az alkalmi munkavállalás 1999 és 2003 között jelent meg.
 

A bevándorlók végzik a legalantasabb munkát

A bőrfeldolgozó ipar rendkívül sok bevándorlót foglalkoztat, főként a munka nehézsége és kellemetlensége miatt. Santa Croce-ban elsőként az előcserzési munkafolyamatok elvégzésére foglalkoztatják a bevándorlókat. Ők végzik a bőr megtisztítását a hústól és zsírtól és a vágást is – ezek során a nehéz, szennyezett bőrrel kell dolgozniuk. Olyan munka ez, ami egyáltalán nem vonzó az olaszok számára.

Korábban a legnehezebb feladatokat a dél-olasz munkások végezték, de közülük sokan saját vállalkozásba kezdtek, alvállalkozók lettek, és munkájukat szenegáliak vették át. A szenegáli munkások hajlandóak túlórázni, szombaton is dolgoznak, és nem panaszkodnak, ugyanis a kizsákmányolás és zsarolás mindennapos a köreikben. Így nem is csoda, hogy a munkáltatók szívesen foglalkoztatják őket.

 

Sylla története: az alkalmi munka kötöttségei

Sylla 1979-ben született Szenegálban. 2005 szeptembere óta dolgozik bőrhasítóként ugyanannál a cégnél, de soha nem kapott még állandó megbízást. Általában egy hónap vagy öt nap a leghosszabb időtartam, ameddig alkalmazzák. A cégvezető úgy nevezi őt: az én emberem. Elvárja, hogy kizárólag neki dolgozzon. Az alkalmi munkavállalókat közvetítő ügynökség a tulajdonost támogatja: valahányszor Syllanak lejár a megbízása, kizárólag akkor keresik őt újra, ha az adott cégnek van szüksége munkásra – soha nem keresnek neki állást másik vállalatnál. Így teszik a közvetítő ügynökségek a munkásokat a vállalatok kizárólagos tulajdonaivá, holott éppen a rugalmasság volna a legfőbb erősségük.

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás