fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Hogy készül a cipőd? – Záptojás és halál szaga

Az olasz bőrfeldolgozó ipari munkások jelentős része bejelentés nélkül dolgozik. Ez maga után vonja azt is, hogy baleset, betegség vagy nyugdíjazás esetén teljesen kiszolgáltatottakká válnak. Cikksorozatunk 3. részében az előbbi kérdést járjuk körbe.

Az olaszországi bőrfeldolgozás egyik központjában, Santa Croce-ban továbbra is rendkívül magas a be nem jelentett munkások aránya. Ez a munkavállalók jogainak legkomolyabb megsértése, mivel így semmilyen balesetbiztosítással nem rendelkeznek, és nem válnak jogosulttá nyugdíjra sem.

A törvények betartatása a helyi munkáltatói felügyeletek feladata lenne, de Pisában például mindössze 19 felügyelő lát el ilyen jellegű ellenőrzési feladatot, és közülük csak 11-en állnak állandó alkalmazásban.

Az illegális foglalkoztatás egyik formája, amikor egy alkalmazottat a megbízási szerződése alapján részmunkaidőben foglalkoztatnak, majd ráveszik, hogy teljes munkaidőben dolgozzon.

Fél nap munka megbízás szerint, fél nap munka illegálisan: nehéz ilyenkor nemet mondani. „Manapság ilyen a munka, ha nem egyezel bele, nem hívnak többet.” Előfordul, hogy egy cég először ügynökségen keresztül foglalkoztatja a munkavállalót, majd ha elégedett vele, másodszor már közvetlenül őt fogja felkeresni, mindenféle közvetítő nélkül. Így dolgoztatják az alkalmazottakat bármilyen megbízási szerződés és biztosítás nélkül.

 

Záptojás és halál szaga

A cserzőüzemekben a legnagyobb veszélyt a kén-hidrogén (hidrogén-szulfid, H2S) mérgezés jelenti. Ez egy záptojás szagú, színtelen, rendkívül mérgező gáz, amely belélegezve halált okozhat. A kén-hidrogén olyan kénvegyületek hatására termelődik, amelyeket a cserzési folyamat során használnak. 

A mérgező gázok belégzését elkerülendő, a fenntartóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a gépeket elszívó berendezésekkel lássák el. A valóságban azonban ezek a berendezések nem mindig működnek.

 

2004 júniusa: Thiam Mamadou Lamine halála Santa Croce-ban

Thiam 35 éves, szenegáli férfi volt. Hidrogén-szulfid gáz belégzése miatt halt meg, amikor kinyitotta a cserződobot, hogy ellenőrizze a bőröket. A baleset munkája első napján történt, alkalmi munkásként dolgozott. Thiam már korábban is dolgozott cserzőüzemekben. Amikor kinyitotta a dobot, azonnal elakadt a lélegzete – olyan hatás érte, mintha gázkamrába került volna. Azonnal megkezdték az újraélesztését, de sajnos nem tudták megmenteni. Feleségét és két gyermekét hagyta hátra szülőföldjén, Szenegálban – a legkisebb gyermek nem is ismerhette meg az édesapját.

 

 

A fordítás Centro Nuovo Modello di Sviluppo (CNMS) engedélyével készült. Az eredeti tanulmány: Did you know there’s a cow in your shoe?

Köszönjük a közreműködést Hegedüs Nikolettnek és Kovács Andreának!

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás