alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Páfrányfenyő

Latin nevek

Ginkgo biloba L.

A páfrányfenyő 30-35 m magasra is megnövő, terebélyes, kétlaki, lombhullató fa. Kérge szürkés színű.

Levelei hosszú nyelűek, legyező alakúak, két lebenyre tagoltak, erezetük villás. Kezdetben zöldek, majd őszre megsárgulnak.

Porzós virágai zöldek, barkaszerű virágzatot alkotnak, termős virágai erősen redukáltak, egy hosszú kocsányon ülő magkezdeményből állnak. Magja csonthéjas, ezt sárgás, húsos, később kellemetlen szagot árasztó burok veszi körül. A fa először 20-30 éves korában virágzik, májusban. A ginkgo akár az 1000 évet is megérheti.  

Páfrányfenyő

Előfordulás

A Ginkgo nemzetség egyetlen ma élő képviselője, a mezozoikumból fennmaradt „élő kövület”. Őshazájában, Kínában szent faként tisztelik, már az i. e. 2800-as években is alkalmazták tüdő- és keringési betegségek kezelésére. Később Japánba, majd az 1700-as évek közepén Európába is átkerült, először díszfaként. A nyugati gyógyászatban az 1950-es években alkalmazták először, az első ginkgotartalmú gyógyszerkészítményt pedig 1965-ben dobták piacra. Ma a legnagyobb mennyiségben feldolgozott gyógynövények közé tartozik. 

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A leveleket teljesen kifejlett, még zöld állapotukban gyűjtik és dolgozzák fel.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP agyi keringési zavarok, enyhe és középsúlyos demencia, koncentrációs problémák, valamint érzékszervi zavarok (fejfájás, szédülés, fülcsengés, fülzúgás) kezelésére, továbbá a szellemi teljesítőképesség növelésére ajánlja. Javasolják még artériás elzáródások megelőzésére is.

Preklinikai és klinikai kísérletekben igazolták antioxidáns, véralvadásgátló és a hajszálerek falának görcsét és áteresztőképességét csökkentő hatását. Humán vizsgálatokban bizonyították, hogy javítja az agy és a végtagok vérkeringését, csökkenti a demencia és az Alzheimer-kór tüneteit.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a ginkgolevél szerepel. A drogot közvetlenül (pl. teaként) nem használják, csak a belőle készült standardizált száraz kivonatot, és az ebből előállított készítményeket.

Mellékhatások

  • A szedése során ritkán előfordulhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszok, fejfájás, alvászavar, szédülés, valamint túlérzékenységi reakció okozta bőrproblémák.

Ellenjavallat

  • Rendszeresen acetil-szalicilsavat (aszpirin) vagy véralvadásgátlókat szedők esetében nem tanácsos alkalmazni, a fokozott vérzésveszély miatt.
  • Műtét előtt vegyük figyelembe, hogy az előzőleg szedett gingkokészítmények fokozhatják a bevérzések kialakulásának esélyét.
  • Terhesség és szoptatás alatti alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre megfelelő humán bizonyítékok, állatkísérletekben azonban nem bizonyult magzatkárosító hatásúnak.

Terhesek használhatják?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok

Gyermekeknek adható?

Nem jellemző

Szoptatás alatt használható?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink