alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Orvosi székfű

Latin nevek

Matricaria recutita L. syn. Chamomilla recutita (L. ) Rausch.

A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó egynyári növény.

Szára 10-40 cm magasra nő, levelei két- háromszorosan tagoltak, szálas szeletkékkel (sallangosak).

Virágzatának átmérője 1-2 cm, kétféle virágból áll: középen kúpos dombocskát alkotnak a sárga csöves virágok, a széleken körben fehér szirmú nyelves virágok („szirmok”) találhatók. A virágzat belül üreges, a többi kamillafajtól eltérően. A növény azonosításában ez, és a jellegzetes illat adja a legbiztosabb támpontot. Májustól szeptemberig virágzik.

Kamilla

Mivel téveszthető össze?

Sugártalan székfű (M. discodeia): kamillaillatú, de nincsenek fehér virágai. Gyógyhatása nincs.

Ebszékfű (M. maritima ssp. inodora): kinézetre hasonló, de a virágzata nem kúpos és belülről nem üreges. Szaga kellemetlen, gyógyhatása nincs.

Nehézszagú pipitér (Anthemis cotula): virágzata nem kúpos és nem üreges, szaga kellemetlen, gyógyhatása nincs, sőt kontaktallergiát (a bőrrel érintkezésbe került anyag által kiváltott allergiás reakciót) okozhat

Előfordulás

Az ország minden táján megtalálható, de legelterjedtebb az Alföld szikesein, pusztáin, valamint a Dunántúl csapadékosabb vidékein.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

A kamillavirágzat májustól szeptemberig nyílik. Akkor alkalmas a gyűjtésre, amikor a fészkek csöves virágai már sárgák, a fehér nyelves virágok pedig vízszintesen állnak vagy hátrahajolnak. Napfényes időben, a déli órákban szedjük. Szobahőmérsékleten hamar szárad, de ügyeljünk arra, hogy a virágzatok ne kerüljenek egymásra, nehogy befülledjenek. Forgatásukra nincs szükség, és nem is tesz jót, mert zúzódnak, törődnek. Kiterítve 5-6 nap alatt megszáradnak.

Gyűjtési idő

 • Május
 • Június
 • Július
 • Augusztus

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Bizottság és az ESCOP belsőleg a gyomor és bélrendszer gyulladásainak és görcseinek kezelésére, külsőleg a száj nyálkahártyájának és a légutak gyulladásaira, bőrgyulladásokra és bakteriális bőrbetegségekre ajánlja.

Preklinikai vizsgálatokban bizonyították a drog gyulladáscsökkentő hatását, valamint megállapították, hogy a növényi kivonat ilyen hatása erősebb, mint az egyes komponensek (poliszacharidok, illóolajkomponensek és flavonodiok) hatásának összege. Ez azt jelenti, hogy a vegyületek között vagy szinergista (egymást erősítő) hatás áll fenn, vagy a növény eddig nem azonosított gyulladáscsökkentő összetevőkkel rendelkezik.  

A bőr és nyálkahártyák gyulladásait enyhítő hatását humán vizsgálatokban is igazolták, ahogyan simaizom-görcsoldó hatását is.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

Az orvosiszékfű virágzat, az orvosiszékfű szitálmány és az illóolaj is szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján 6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a kamillavirágzat (Matriacariae flos), a kamilla folyékony kivonat (Matricariae extractum fluidum) és a kamillaolaj (Matricariae aetheroleum) hivatalos.

Mellékhatások

 • Nem ismertek.
 • Csecsemőknek is kockázat nélkül adható.
 • Ritkán előfordulhat kontaktallergia, amit általában nem maga a kamilla, hanem a szennyezésként jelen lévő, tévesen kamillaként azonosított nehézszagú pipitér okoz.
 • A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó növények esetében jellemző allergiás reakciók a kamillánál viszonylag ritkák, a szintén ebbe a családba tartozó parlagfűvel szembeni ismert allergia esetén azonban nem zárhatjuk ki a keresztallergia lehetőségét.

Terhesek használhatják?

Igen

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében

Smink