alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Cseregalagonya
Egybibés galagonya

Latin nevek

Crataegus laevigata D.C. (Crataegus oxycantha L.)
(Crataegus monogyna Jacq.)

Magyarországon a lenti két gyűjthető galagonyafaj ismert, amik hasonló értékű drogokat adnak.

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje vagy fa. 2-4 m magasra nő.

Fája kemény, ágai tövisesek.

Levelei szórt állásúak, nyelesek, lemezük 2-5 cm hosszú, 3-5 karéjú.

A cseregalagonya levelei lekerekített vállúak, karéjaik legfeljebb a lemez közepéig érnek be, szélük fűrészes. Az egybibés galagonya leveleinek válla ék alakú, és mélyebben bevágottak, mint a cseregalagonyánál.

Virágai ernyős fürtben állnak, sziromleveleik 5-8 mm hosszúak, hófehérek (ritkán pirosak).

Áltermése gömbölyded, 6-12 mm-es, vörös vagy sötétbarna színű, vékony húsú, szagtalan. Az egybibés galagonya termései egymagvúak, míg a cseregalagonya terméseiben két magot találunk. Virágzási ideje május-június.

Galagonya

Előfordulás

Mindkét faj egész Európában honos, gyógyhatását azonban Kínában fedezték fel először. Mivel kedvelik a napsütést, erdők szélén, világos cserjésekben, bozótosokban, legelőkön találhatunk rájuk. Az egybibés galagonya az ország egész területén gyakori, a cseregalagonya inkább a középhegységek erdőszélein, rétjein él.

Védett

Nem védett

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Ideges eredetű szívpanaszok és a szívelégtelenség I. és II. stádiuma esetén mind az E-Bizottság, mind az ESCOP monográfiák hatásosnak nyilvánították.
Preliklinikai és klinikai vizsgálatokban igazolták pozitív ionotróp, koszorúserek keringését javító, antiaritmiás és a szív ingerlékenységét csökkentő hatását. Mivel a klinikai vizsgálatok zömét virágos hajtásvégből, valamint virágos hajtásvégből és termésből készült alkoholos kivonatokkal végezték, vagyis a termést külön nem vizsgálták, ez utóbbi hatásossága az ember esetében kevésbé bizonyított.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) mind a termés, mind a virágos hajtásvég, és annak száraz (Crataegi folii cum flore extractum siccum) és beállított folyékony kivonata (Crataegi folium cum flore extractum fluidum quantificatum) hivatalos. Galagonyatermés előállítására a cseregalagonya és az egybibés galagonya használható fel, a virágos hajtásvéghez egyéb európai Crataegus fajok is.

Kombinálás más gyógynövényekkel

  • citromfű – ideges szívpanaszok esetén
  • fagyöngy – magas vérnyomás esetén

Mellékhatások

Még hosszú távú alkalmazás vagy túladagolás esetén sem ismertek.

Ellenjavallat

  • Szoptatás alatt biztonságosan használható. Terhesség alatti alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre széles körű tudományos adatok, de a meglévők alapján nem jelent veszélyt a magzatra.
  • A szívbetegségek öngyógyítását csak bizonyos kereteken belül végezzük! A galagonya a szívelégtelenség I-II stádiumában önálló terápiaként is alkalmazható, a III. stádiumban már csak kiegészítő kezelésként, a IV. stádiumban egyáltalán nem. Ha panaszaink 6 hét elteltével sem javulnak, továbbá lábdagadást, légszomjat, és a szívtájékról a vállba, karba, nyakba kisugárzó fájdalmat észlelünk, sürgősen forduljunk orvoshoz!

Gyógyszerkölcsönhatások

Más szívgyógyszerekkel nem, vagy pozitív kölcsönhatásba lép – például képes a digitáliszglikozidok által kiváltott szívritmus-panaszokat kompenzálni. Egyidejű alkalmazásuknál az adagolás változhat, ezért bízzuk az orvosra!

Terhesek használhatják?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok

Gyermekeknek adható?

Igen

Szoptatás alatt használható?

Igen
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink