alap kinézet

System Messages

Magyar nevek

Fekete bodza

Latin nevek

Sambucus nigra L.

A bodzafélék (Caprifolicaceae) családjába tartozó, 4-7 m magas cserje vagy fa, szétterülő ágakkal és repedezett szürke törzzsel.

Levele páratlanul szárnyasan összetett, rendszerint 5 levélből áll. A levélkék tojásdadok, kb. 10 cm hosszúak, kihegyezettek, fűrészesek.

Virágzata az ágak végén álló, szétterült, dús bogernyő. Virágai sárgásfehérek, aprók, jellemző, kellemes illatúak, május-júniusban nyílnak.

Termése 5 -8 mm átmérőjű, feketéslila színű, lilásvörös vagy zöld nedvű, három magvú bogyó. Íze édeskés-savanykás. 

Bodza

Mivel téveszthető össze?

Könnyen összetéveszthető a nem fásodó és el nem ágazó szárú, jóval kisebb termetű, útszéleken sok helyen tömeges földi bodzával (S. ebulus L.). Ez utóbbinak minden része mérgező!

Előfordulás

Széles körben elterjedt, nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövény.

Védett

Nem védett

Gyűjtés, szárítás, tárolás

Mikor gyűjthető?

  • Május
  • Június
  • Augusztus
  • Szeptember
  • Október

Frissen nyíló virágzatainak gyűjtését és szárítását gondosan kell végezni, hogy megőrizzék eredeti színüket. A lehető legrövidebb kocsánnyal gyűjtsük, a virágernyőket közvetlenül az elágazásnál csípjük le. A szállításkor ne gyömöszöljük, gyűrjük, mert összezúzódik és megbarnul. Minél rövidebb időn belül szárítsuk meg, ne tartsuk sokáig a zsákban vagy zacskóban, hogy megelőzzük a befülledést. A legcélszerűbb szárítási mód a fellógatás. Ha kiterítve szárítjuk, sose rétegesen tegyük, hanem a virágzatokat terítsük szét és tegyük egymás mellé. Onnan tudhatjuk, hogy megfelelően száraz, ha a kocsány pattanva törik. Az érett bogyókat szintén fürtösen szedjük, és felaggatva szárítsuk. Száradás után a bogyók a kocsányokról lemorzsolhatók.

Monográfiák, tudományos vizsgálatok

Az E-Biztottság megfázás esetén javasolja a virágdrog használatát. Állatkísérletekben a hörgőváladék kiválasztásának fokozódását dokumentálták. Egereken végzett vizsgálatokban mérsékelten növelte fagocitózist. Szintén állatkísérletekben igazolták a drog kivonatának, illetve egyik fenilpropán-származékának, az akteozidnak vérnyomáscsökkentő hatását. Humán vizsgálatokat ez idáig nem végeztek vele.

Hivatalos státusz, gyógyszerkönyvek

A terméséből készült lekvár a III. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos volt. A jelenleg hatályos, Ph. Hg. VIII.-ban csak a növény virága található meg. A bodzavirág és –bogyó szerepel a hazánkban szabadon forgalomba hozható drogok listáján (6.sz melléklet a 4/1997. (I.22) Korm. rendelethez, megjelent a 203/2002 (IX.4) Korm rendeletben).

Mellékhatások

Adatok hiányában nem ismertek. Épp ezért hosszú távú fogyasztása nem javasolt, illetve biztonságossági okokból terhes nőknél ellenjavallt az alkalmazása.

Terhesek használhatják?

Biztonságosságát illetően nem állnak rendelkezésre megfelelő adatok
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink