fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A franciák büntetnek, az olaszok pakolnak, hogy ne legyen élelmiszerhulladék

| Tudatos Vásárló Domokos Kata

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Franciaországban és Olaszországban elsőként hoztak törvényt az élelmiszerhulladék megállítására. Előbbiek büntetik a pazarlást, utóbbiak ösztönzik a mentést és igyekeznek megváltozni  – két döcögve működő, de mindenképpen előremutató példa Európából.

Megdöbbentő adat, hogy Európában ma annyi élelmiszert dobunk ki évente, amennyiből 200 millióan egész évben jóllaknának. A FAO adatai szerint globálisan a teljes élelmiszertermelés harmada, 1,3 milliárd tonna vész kárba.  

Franciaországban 2016 tavaszán hoztak törvényt arra, hogy a 400m2 alapterületnél nagyobb szupermarketeknek tilos a még ehető vagy állatok számára ehető, megmaradt élelmiszerüket kidobniuk. Azok a cégek, amelyek nem szerződnek le ilyen céllal egy karitatív szervezettel, 75 ezer euróra büntethetőek.

Az elmúlt több mint egy év alatt kiderült, hogy a törvény csak részben mondható hatékonynak, a törvényhozók ugyanis nem szabtak alsó határt az élelmiszerhulladék mennyiségének: ha egy áruház csupán a hulladékának 1%-át adja át egy arra szakosodott karitatív szervezetnek, már teljesítette is a törvény által előírtakat. Egy elhanyagolható mennyiséggel a szupermarketek kipipálhatják kötelezettségüket. A francia élelmiszerhulladék-törvény ezzel együtt jelentős lépés volt, ráirányította ugyanis az átlagemberek figyelmet a témára, és megteremtette az alapját a továbblépésnek.

Mintha hetente egy fél kilós kenyeret kidobnánk

A francia után félévvel az olaszok is törvényt hoztak élelmiszerhulladék ügyben, igaz, ők a büntetés helyett a korábbi szabályok enyhítésére, az ösztönző eszközökre koncentráltak. A jogszabálycsomag lehetőséget ad arra, hogy a cégek a lejárati dátumot követően is adományozhassanak élelmiszert, illetve hibásan címkézett árut is. A gazdák eladatlan terményeiket extra költség nélkül adományozhatják adománygyűjtő szervezeteknek. Törvényben tisztázták továbbá a fogyaszthatóság és a lejárat fogalmát is.

A maradékot ilyen csomagolásban vihetik haza az olaszok

A legnagyobb változást pedig attól a szemléletformáló kampánytól várják, amellyel igyekeznek menővé tenni Olaszországban, ha az étteremből hazavisszük a maradékot. Az olaszok korábban nemigen éltek ezzel a lehetőséggel, cikinek tartották. Az új szokást az angol doggy bag, azaz „kutyacsomag” helyett family bag-nek, „családi csomag”-nak keresztelték el jelezve, teljesen rendben van, ha a család később otthon eszi meg, amit az étteremben már nem bír magába tömni. A kampány részeként külön logót és egységes ételhordó dobozokat is terveztek, újrahasznosított alapanyagokból.

Olaszországban a becslések szerint 5,1 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente.

Romániában is megpróbálták

Romániában idén májusban lépett életbe az a törvény, amelyet azonban szinte azonnal fel is függesztettek. Az áruházakat és élelmiszergyártókat kötelezte volna arra, hogy önkormányzatoknak vagy civil szervezeteknek ajándékozzák, illetve szociális vállalkozásoknak nettó 3 százalékos áron értékesítsék a három napon belül felhasználható élelmiszerárut. A mulasztásért komoly bírságot szabtak ki, ám a törvény nem tisztázta, mely cégekre és azt sem, mely áruk vonatkozik pontosan a kötelezettség.

Kép: pixabay.com


A cikk a Zöld Forrás PTKF/625/2017 jelű pályázat támogatásával készült.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok