fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Fish Fight: A megafonos tévészakács újra akcióban

| Tudatos Vásárló

A fenntartható életmód mellett kampányoló tévészakács, Hugh Fearnley-Whittingstall legutóbbi, a pocsékoló halászat ellen indított akciója finisbe tart. Talán sikerül elérni, hogy ne dobják vissza döglödten a kifogott zsákmány felét.

A halak nem fajonkénti csoportokban úszkálnak a tengerben, így a halászat során olyan egyedek is hálóba kerülnek, amelyekre nincs kereslet, ezért a válogatás után még azon melegében visszadobálják őket, ekkor azonban már élettelenül merülnek a vízbe. Ez a halászott mennyiség 40-60 % -át  jelenti. Pedig kerülhetnének valaki tányérjára is, vagy halászhatnának fenntarthatóbb módon kevesebb felesleggel, ha változnának az EU-s szabályozások – véli a halászat ésszerűsítésért kampányoló Hugh Fearnley-Whittingstall.

A Fish Fight kampány

Ha esetleg valaki nem ismerné, ő az az angol tévészakács, aki pár éve lecserélte londoni életét egy élhetőbb dél-angliai kis birtokra, River Cottage-ra. A terve az volt, hogy teljesen önfenntartó életet alakít ki, növényeket termeszt, állatokat nevel. Meg is csinálta. Radikalizmusát sosem rejtette véka alá, de ettől csak még szimpatikusabb.

Ő az aki háborút indít a legnagyobb hipermarket ellen, és el is éri, hogy minőségi biocsirke kerüljön a hűtőpultba, egészséges étkezésre neveli a gyorskaján szocializálódott angol fiatalokat. Máskor meg földcsere programot indít: összehozza, azokat, akik termelnének, de nincs hol azokkal, akiknek van földjük, de nem használják. Most éppen az EU-s ipari halászat megreformálásáért küzd: Fish Fight néven indított kamányt a fenntartható halászatért.

Az eltelt két év alatt Hugh népszerűségét felhasználva kampányolt, politikusokkal, halászokkal, a témában érintettekkel találkozott, és néha megafont ragadva osztogatta a halat a tengerparton bámészkodóknak vagy látványkonyhát rögtönzött a kidobásra ítélt példányok értelmes felhasználásáért.

Több környezetvédő szervezet segítségével két év leforgása alatt elérte, hogy az angol parlamenttől egészen Brüsszelig jusson az ügy. Hugh szerint meg kell változtatnunk az ízlésünket, és egy fenntarthatóbb halászati politikát kell bevezetni, amelynek a 2012 végén megreformált kvótarendszer az első lépcsője.

A kezdeményezéshez eddig 845 és fél ezer szimpatizáns csatlakozott, mondj te is nemet az értelmetlen pazarlásra és írd alá a netes petíciót!

 

Kép: telegraph.co.uk

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára