fbpx

| Tudatos Vásárló

Hal kisokos A-tól Z-ig

A hal finom és egészséges, ráadásul ha helyi fajtát választunk, még fenntartható is lehet. Csak tudni kell választani. Ehhez ad tippeket aktuális gyűjteményünk.

 

Arany kárász

A kárász lubickol az iszapos tavakban, szinte a pocsolyában is megtalálható. Húsa édeskés, de nagyon szálkás. Ha egy jó éles késsel megirdaljuk, azaz a gerincre merőlegesen mindkét oldalról 3 milliméterenként bevágjuk a húsát, probléma nélkül ehető. Sütve kiváló.

 

 

 

Compó

A vizek smaragdzöld lakója, a compó napközben vízinövények között bujkál, alkonyatkor érdemes próbálkozni a kifogásával. Mélyen ülő pikkelyei miatt nehéz megtisztítani, ezért elég, ha folyó víz alatt testéről lekaparjuk vagy kefével lemossuk a nyálkát. A ponty rokona, de nem iszapízű.

 

 

 

Csuka

 A csuka félelmetes ragadozó, fogai közül ritkán menekül a zsákmány. Húsa fehér, ízletes, de szálkás. Érdemes levesnek vagy pörköltnek elkészíteni. Főzéskor pikkelyezés helyett nyúzzuk. Nyakán és úszói körül vágjuk körbe a bőrt, majd a nyak felől indulva feszegessük le.

 

 

 

Domolykó

A folyók felső szakaszán élő „nagyfejű hal” igazi haspók, bármit megeszik, még a békát is. Húsa igen szálkás, ezért körültekintően kell elkészíteni. Nincs jellegzetes íze, süssük jól befűszerezve, vagy főzés után apró darabokra vágva majonézes halsaláta alapja lehet.

 

 

Fogas

A fogas és a süllő ugyanaz a hajfajta, a süllő elnevezést azok a példányok kapják, amelyek 1,5 kilogrammnál kisebbek. A kegyetlen vízi ragadozóból készült ételeket még az is megkóstolhatja, aki óvakodik a haltól, húsa szálkátlan és finom. Egészben sütve mennyei lakoma.

 

 

 

Harcsa

A bajszos harcsa a legnagyobb ragadozó halunk, az eddigi rekorder 113 kilós volt. Húsa szálkamentes, de zsíros, ezért főzés előtt vágjuk ki a zsírosabb részeket. Vastagabb részeiből szeleteket készíthetünk, de megfőzhetjük pörköltnek vagy halas töltött káposztának is.

 

 

Jászpaduc

A paduc az egyik legtrükkösebb szabadulóművész, a kihívást kereső horgászok kedvence. Húsa ízletes, de szálkás. Fekete hasürege miatt kiérdemelte a „tintafosó” elnevezést is, de nem kell megijedni, a hasi rész is ehető. Frissen sütve vagy halfasírtnak elkészítve finom csemege.

 

 

Kecsege

Ahogy neve is mondja, a kecsege a vízi szépségversenyek nyertese. Szálkátlan és finom húsa miatt igazi ínyencségnek számít. Mára sajnos egyre kevesebb úszkál belőle a magyar vizekben. A családi fogások dísze lesz, ha egészben sütve, töltve vagy párolva készítjük el.

 

 

Menyhal

 A menyhal furcsa szokásokkal van megáldva. A meleg hónapokban „nyári álmot” alszik, a családalapítás pedig decemberre marad. A háziasszonyok dzsoli dzsókere, hiszen gerincén kívül nincs benne szálka. Húsának magas víztartalma miatt készítsük főzve vagy mártással tálalva.

 

 

 

Nagy-marczi

Az izmos márna nem adja könnyen magát, sok horgász botja bánja a vele való találkozást. A folyóvizek legtöbb szerves anyagát megeszi, ezért a folyók kukásaként tartják számon. Húsa hasonlít a pontyéra, de annál szálkásabb. Ikráját nem szabad megenni, mert mérgező!

 

 

Ponty

Csak a szakik tudják a pontyról, hogy érzékeny az időjárásra, ezért célszerű frontmentes időben horgászni. Már megszoktuk, hogy nincs halászlé ponty nélkül, de sütve, főzve és párolva is elkészíthető. Pikkelyeit késsel kaparjuk le, a szálkák ellen segít az irdalás.

 

 

 

Rappi hóhér

Nem véletlenül kapta a sügér a hóhér nevet, hiszen falánk ivadékpusztító. Előfordul, hogy saját társait is megeszi. Színe az évszakokkal változik, a zöldessárgától a feketéig. Ugyan termete kicsi, a kifejlett példányok 20-25 centiméteresek, de íze vetekszik a fogaséval.

 

 

 

 

Sebes pisztráng

Nincs két egyforma pisztráng, tartják a természetbúvárok. A hideg folyóvizekben élő hal forrázva és főzve, mártásokkal vagy sütve, de akár mandulával megszórva is az ínyencek kedvence lesz. A megtisztított és kibelezett pisztrángot néhány hétig fagyasztóban is eltarthatjuk.

 

 

 

 

Zöld ponty

A pontyfélék családjába tarozó amur zöldes színe miatt kapta népies nevét. A tavakban felszaporított hal károkat is okozhat, mert annyira szereti a vízinövényeket, hogy egy nap alatt képes saját testének másfélszeresét is lecsipkedni. A pontyhoz hasonlóan készíthető. 

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23 . számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás