fbpx
Akciók: az idei Black Friday más lesz

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ez a Black Friday más lesz, mint a többi

A járványhelyzet már tavaly is felforgatta a Black Friday (Fekete Péntek) akciók szokásos menetét, idén pedig még több nehezítő tényezővel találkozhatnak a vásárlók. A chiphiány, papírhiány, konténerhiány, megnövekedett szállítási idők és költségek csak néhány olyan tényező, amelyek jelentősen alakítanak a karácsonyi vásárlási roham kapujának számító időszakon. Mire érdemes idén figyelni, hogyan lehet kiigazodni az akciók tengerében?

A hagyományosan az Egyesült Államokban a Hálaadás utáni első péntekre, azaz idén november 26-ára eső Black Friday évek óta Magyarországon is elérhető és számos vásárlót vonz kecsegtető akciókkal. Az Euronics boltlánc magyar vásárlók körében végzett kutatásából például az derült ki, hogy a megkérdezettek közel fele tervez valamit vásárolni idén a Black Friday során, a vásárlást tervezők hetede pedig minden karácsonyi ajándékot ezen időszak során szerezne be.

A Black Friday egyébként férfiak körében népszerűbb, a férfiak 60 százaléka keresi ezeket az akciókat.

Alapanyaghiány, alkatrészhiány, globális ellátási gondok

Az érdeklődés ellenére idén teljesen más helyzet várhatja a vásárlókat a fizikai és az online boltokban. Egyrészt az akciók egyre inkább az online térbe költöznek a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi magazin által idézett szakértők szerint: a pandémia jelentősen felgyorsította az átállást. Szerintük annak ellenére, hogy idén többen lehetnek majd a fizikai boltokban mint 2020-ban,

a pandémia előtti tömegjelenetek már nem valószínű, hogy valaha visszatérnek.

Másrészt járványhelyzet hatására többek között kialakult alapanyaghiányok, a globális ellátási gondok, az üzemanyagárak emelkedése idén jelentősen átírják a szokásos forgatókönyvet. Így például jóval még korábban indultak be az akciók, az Egyesült Államokban már több nagy szereplő – így az Amazon és a Target – is meghirdette ezeket, hogy karácsonyra be tudják szerezni a termékeket a vásárlók.

Az is kérdés, hogy az akciós napok alatt milyen termékek lesznek a polcokon. A Black Friday-akciók főszereplői ugyanis jellemzően az elektronikai eszközök és az okostelefonok, de a globális ellátási gondok, a chiphiány miatt lehetnek olyan termékek, amelyek nem lesznek elérhetőek az idén.

Játékból is hiány lehet

A chiphiány mellett a megnövekedett szállítási költségek és a hosszabb kiszállítási idők miatt

vannak olyan termékek, amelyek esetében nem érdemes várni az akciókig.

Az olyan játékkonzolok, mint a PS5, Xbox Series S vagy a Series X, a Nintendo Switch OLED (ennek fenálló hibájáról a Tudatos Vásárló írtunk) nehezebben elérhetőek jelenleg, így nem valószínű, hogy megjelennek az akciókban – mutat rá a legnagyobb amerikai nonprofit fogyasztói szervezet, a Consumer Reports. Hasonlóképpen a játékgyártók is arra hívták fel a figyelmet a nyáron, hogy karácsonyra hiányok lehetnek, így ha valaki egy-egy népszerű játékot keres karácsonyra, azt érdemes akkor megvenni, amikor elérhető.

Egy új Oracle Retail fogyasztói kutatás szerint az európai vásárlók attól tartanak, hogy az ellátási lánc és a szállítás késedelmei tönkretehetik az ünnepi ajándékozást. Emiatt 39%-uk a szokásosnál korábbra tervezi vagy már meg is kezdte az ünnepi vásárlást.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy az átmeneti hiány miatt még nem kell vásárolni, ha valakinek nincs valójában szüksége az adott termékre. A lemaradás érzése ugyanis egy erős ösztönzés lehet a vásárlásra, de a pánikdöntések helyett fontos higgadtan mérlegelni a helyzetet.

Nem minden bolt tartja be az új garanciaszabályokat – sávos jótállás a gyakorlatban

Évi 50 millió tonna elektromos hulladék

A leértékelések csábítóak tudnak lenni, ezért azt javasoljuk, hogy a nézelődés előtt érdemes számba venni, mi az, amire valóban szükség van. Hiába olcsó ugyanis egy botmixer vagy kávéfőző, netán újra elérhető egy játékkonzol, ha aztán valaki ezeket az eszközöket nem vagy nem eleget használja. A feleslegesen megvásárolt termékek pedig amellett, hogy pénzkidobást jelentenek, hulladékként a környezetet is szennyezik. A különböző kidobott elektronikai eszközökből az ENSZ 2019-es adatai szerint a világon évente közel 50 millió tonna elektromos hulladék keletkezik, és ennek mindössze 20 százalékát hasznosítják újra. De jelentős mennyiségű szemetet termelnek a ruhák is: a BBC cikkében idézett statisztika szerint ez globálisan évente 92 millió tonna textilhulladékot jelent.

Ne vásárolj! – ez az egyetlen út bolygónk megmentéséhez

Hagyományosan a Fekete Pénteken – idén nomber 26-án – tartjuk a Ne Vásárolj Semmit! nap-ot, amely a túlfogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ezen a napon a Tudatos Vásárlók Egyesületénél arra hívjuk föl a figyelmet, hogy

az akciók túlfogyasztásra ösztönöznek, márpedig az emberiséget egyedül a fogyasztás csökkentése menthet meg bolygónk felélésétől!

A túlfogyasztás a családi büdzsét és a környezetet egyaránt megviseli. A Global Footprint Network minden évben kiszámolja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, mikor jön el a túlfogyasztás napja. Míg 1970-ben december 23-ig használta el az emberiség az éves „kvótát”, 2021-ben már csak július 29-ig tartottak ki a Föld idei évre való erőforrási, míg Magyarország „része” június 8-án fogyott el.

Ha valóban van olyan dolog, amit meg kell venni, akkor már célirányosan lehet keresgélni az akciók között. A boltokban és a webshopokban azonban a vásárlás előtt is érdemes észnél lenni, ugyanis

nem minden leárazás jelent feltétlenül kihagyhatatlan ajánlatot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) például 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban, de pórul járt az eMAG webáruház is. A GVH idén lezárult vizsgálata szerint az eMAG akciótartási gyakorlata tartósan tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben, így a jogsértésért 200 millió forintos bírságot szabtak ki és nagyságrendileg 4 milliárd forint összegű jóvátételre kötelezték az üzemeltetőket.

Félnek a vásárlók a D-címkés háztartási gépektől, pedig lehet, hogy az a legjobb, ami kapható

Online csúszások lehetnek

Ha valaki online vásárol, akkor a Black Friday-akciók idején is igaz az, ami bármikor máskor: fontos fizetés előtt meggyőződni a webshop megbízhatóságáról, és a többi kereskedőnél látott ár töredékéért hirdetett termékek esetében érdemes gyanakodni. A jogsértő webáruházak – folyamatosan bővülő – listáját itt lehet ellenőrizni, illetve nem árt azzal is tisztában lenne, hogy a fogyasztónak milyen jogai vannak, ha mégsem tart igény a megvásárolt termékre. Itt öszeszedtük, milyen trükkös próbálkozásoknak nem szabad bedőlnünk online vásárláskor.

Az idei bevásárláskor a legtöbb helyen megnövekedett szállítási idővel lehet számolni, ezért – főleg a külföldi – webshopok esetében annak is érdemes fogyasztóként utána járnunk, hogy mikorra várható a termékek érkezése. Ha valaki karácsonyra vásárol meglepetést, könnyen kicsúszhat az időből. A legtöbb helyen pont emiatt már fel vannak tüntetve az előrendelhető és a készleten lévő termékek, illetve a várható beérkezési idők is – ezt mindig ellenőrizzük!

Elromlott, késve jött – hova forduljunk fogyasztóvédelmi panasszal?

Társ hosszú távra

Egy-egy nagyobb beruházást jelentő műszaki terméknél pedig az árán kívül természetesen az sem mindegy, hogy az adott termék mennyire megbízható és mennyi ideig szolgálja majd ki a vásárlót. A termékek közti választásban segíthetnek a tesztek: a Tudatos Vásárlóknál évek óta publikálunk független, megbízható teszteket. Különböző szempontok szerint rangsoroljuk többek között például a mosógépeket, hűtőket, grillsütőket, matracokat. Az ár nem mindig garancia a minőségre, vannak olyan esetek, amikor az olcsóbb termék sokkal jobb eredményeket ér el mint az akár több tízezer forinttal drágább verziója.

Mosógép tesztünkben például a 19 gyártó 53 gépét vizsgáltuk, a legolcsóbb gép 82 ezer forintba kerül és 52 százalékos eredményt ért el. A legdrágább gép pedig 293 ezer forintba került, ez 65 százalékkal zárta a tesztet. A legjobban teljesítő gépek között vannak 150 ezer forintnál olcsóbbak is, a 68-69 százalékos eredmény elérő termékekért 116-140 ezer forintot kell fizetni.

A mosógépek mellett számtalan mindennapos termék tesztjét meg lehet nézni és ezek eredményei alapján kiválasztani a legjobbat:

2021-ben teszteltünk például a

A Tudatos Vásárló tesztek segítenek a legjobbat választani!

MIÉRT KELL FIZETNI A TESZTEKÉRT?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által publikált tesztekért fizetni kell, egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert ezek a teszteket költséges elvégezni, és mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani. A sokéves tapasztalat alapján elmondhatjuk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak, és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. A tesztekből az is kiderül, hogy mely gépeket jobb elfelejteni. A tesztekért fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a jó választást.


FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás