fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Etikus és tök egyenes – így néz ki az új fairtrade banán

egyenes fairtrade banán

A Fairtrade a világon elsőként, egyenes banánt dobott a piacra. A meghökkentő, és első hallásra talán értelmetlen újítással a Fairtrade jól látható módon segít a fogyasztóknak az etikus vásárlásban.

SZJA adó 1% 2022

A Fairtrade mozgalom negyed évszázada dolgozik a banánültetvényeken dolgozók élet- és munkakörülményeinek javításán. Ehhez az elsődleges eszközünk a banánültetvényeken dolgozók összefogása, erősítése. Ezen kívül a Fairtrade az egyetlen olyan minőségi márka, amely nem alkuképes fizetési szabványokat alkalmaz. A környezeti szempontokra is kiemelt figyelmet fordítanak, és a munkakörülményekkel szemben támasztott elvárásaik is szigorúak. A Fairtrade arra ösztönzi a fejlődni kívánó cégeket, hogy beszállítói láncaikban vezessék be a banánültetvényen dolgozóknak járó tisztességes megélhetést biztosító bért. Egy szóval, a Fairtrade bizonyítható, átlátható módon tesz azért, hogy kiegyenesítse a kereskedelem girbegurba útjait.

De mi köze mindennek a banán formájához?

A kereskedők fenntarthatóbbá szeretnék tenni a választékot, a fogyasztók pedig a fenntarthatóság felé mutató, jobb döntéseket akarnak hozni vásárláskor. Csakhogy a kutatások azt mutatják, hogy fogyasztóként egyre nehezebb eldöntenünk, melyi a helyes, fenntartható választás. A méltányos banán piacra dobásával a fogyasztók könnyebben felismerhetik majd, mi a jó döntés.

Nézd, ennyivel jobb egy fairtrade ültetvény!

Mitől hajlik a hétköznapi, mitől egyenes a Fairtrade?

Az etikus, egyenes banán az AgroFair banánimportőr és a kolumbiai Plátano Recto szövetkezet együttműködésével jött létre. A hagyományos termesztésben nőtt banánok hajlott formájára egyszerű a magyarázat: a növekedés során a virágfürtök súlya megnövekszik, így idővel a gravitációnál fogva lekonyulnak, és ebben a pozícióban görbén nőnek tovább. Az egyenes fairtrade banán esetében a virágfürtöket innovatív eljárással támogatják meg, melynek eredményeképpen a banánok egyenesen nőnek. Az első, Max Havelaar címkével ellátott Fairtrade banán épp 25 éve  jelent meg a holland szupermarketekben. Akkor az AgroFair volt az importőr. A cég büszke arra, hogy most egy teljesen új fajta banánt dobtak a piacra a Fairtrade-del közösen – nyilatkozta a hír kapcsán Hans-Willem van der Waal, az AgroFair ügyvezető igazgatója.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!

Képek forrása: Balkonkertész képzés Zöldítők

ökokör háztartászöldítés ofofA kampány az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az #OurFood.OurFuture projekt keretében valósul meg, semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára