E 507 – Sósav
Leírás
A sósav az emberi gyomornedv összetevőjeként a keményítő és a fehérjék emésztésében nélkülözhetetlen anyag.
Az élelmiszeriparban ezt a szervetlen savat főként a kívánt savfok beállítására, illetve fehérjék célzott darabolása céljából használják. Ebben a felhasználásban általában technológiai segédanyagként szerepel, mivel a végtermékben már nincs jelen. Élelmiszeradalékként fontosabbak a sósav származékai, a kloridok.
Előállítás
A sósavat kémiai reakcióval állítják elő.
Használat
A sósav az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 507 többek között a fűszerek előállítása során és az ivóvíz-kezelésben használt.
Biztonság
A sósav élelmiszeradalékként illetve technológiai segédanyagként alkalmazva veszélytelen.