
E 405 – Propilén-glikol-alginát
Egyéb elnevezések
algin
Leírás
A propilén-glikol-alginát az alginsav (E 400) származéka. Vízoldató, és kevésbé érzékeny savakkal és a kálciummal szemben mint a többi alginát.
Előállítás
A propilénglikol-alginátot az alginsav észterezésével állítják elő.
Használat
A propilén-glikol-alginát csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között:
• Sör (max. 100 mg/l)
• Vízalapú jégkrém (max. 3 g/kg)
• Szószok (max. 8 g/kg)
• Rágógumi (max. 5 g/kg)
Biztonság
Az alginátok veszélytelennek számítanak.
A propilén-glikol-alginátot a szervezet lebontja. A molekula egy része felszívódik és a szervezet lebontja; az alginát-rész változatlan formában kiválasztódik. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
70 mg/kg