E 380 – Triammónium-citrát
Egyéb elnevezések
citromsavsó, ammónium-citrát
Leírás
A triammónium-citrátok a citromsav (E 330) sói, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsav-ciklus) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Az ammónium-citrátokat a pektin zselésedésének szebályozására használják.
Előállítás
A triammónium-citrátokat citromsavból állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges.
Használat
A triammónium-citrátok az élelmiszerekben általánosan engedélyezettek. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.
A triammónium-citrátok használata mennyiségi korlátozás nélkül többek között az alábbi élelmiszereknél engedélyezett:
Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
Sűrített tej és tejpor
Előrecsomagolt, szeletelt zöldség és gyümölcs, hámozott burgonya
Gyümölcs- és zöldségkonzervek
Édességek és desszertek
Hústermékek
Zselésítő cukor
Az ammónium-citrátokat enzimkészítményekben, valamint a gyógyszer- és kozmetikaiparban is felhasználják.
Biztonság
Az ammónium-citrátok veszélytelennek számítanak. A szervezetben teljes mértékben hasznosulnak.
A citromsav ipari előállítási módszere miatt a citrátok a penészgomba-allergiában szenvedő emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.