E 333 - Kálcium-citrát

Leírás

A kálcium-citrát a citromsav (E 330) kálciumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges monokálcium-citrát (E 333 i), dikálcium-citrát (E 333 ii) és trikálcium-citrát (E 333 iii) előállítása, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálcium-citrátok nem vízoldhatóak. Mivel a sok gyümölcs héjában megtalálható pektinnel szilárdan kötődnek, gyakran alkalmazzák ezeket szilárdítóként zöldségeknél és gyümölcsöknél.

Előállítás

A kálcium-citrátokat citromsavból (E 330) gyártják. Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges.

Használat

A kálcium-citrátok az élelmiszerekben általánosan engedélyezettek. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

A kálcium-citrátok mennyiségi korlátozás nélkül többek között a következő élelmiszerek esetében engedélyezettek:
Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
Sűrített tej és tejpor
Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya
Gyümölcs- és zöldségkonzervek
Édességek és deszertek
Hústermékek

A kálcium-citrátokat enzimkészítményekben, valamint a gyógyszer- és kozmetikaiparban is gyakran használják.

Ha kálcium dúsításra használják csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálcium forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 120 mg kálciumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „kálciumban gazdag" jelölés alkalmazható rá. 

Ezen  mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálcium-citrátként kell jelölni az összetevők között.

Biztonság

A kálcium-citrát veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.

A citromsav ipari előállítási módszere miatt a citrátok a penészgomba-allergiában szenvedő emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.
  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)
  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében