fbpx

E 332 – Kálium-citrát

Egyéb elnevezések

Citromsavsó


Leírás


A kálium-citrát a citromsav (E 330) káliumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból előállítható monokálium-citrát (E 332 i) és trikálium-citrát (E 332 ii) is, amelyek különböző savanyító hatással rendelkeznek. A kálium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának szabályozására alkalmazzák.

Előállítás

A kálium-citrátokat citromsavból (E 330) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A kálium-citrátok az élelmiszerekben általánosan engedélyezettek. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

A kálium-citrátok mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) többek között a következő élelmiszereknél engedélyezettek:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Sűrített tej és tejpor
• Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Édességek és desszertek
• Hústermékek
• Zselésítő cukor

A kálium-citrátokat enzimkészítményekben, valamint a gyógyszer- és kozmetikaiparban is gyakran használják.

A kálium dúsításra is  használható. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálium forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 300 mg káliumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „káliumban gazdag” jelölés alkalmazható rá.

Ezen  mennyiségi feltételek teljesülése  esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.  Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálium-citrát kell jelölni az összetevők között.

Biztonság

A kálium-citrát veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.

A citromsav ipari előállítási módszere miatt a citrátok a penészgomba-allergiában szenvedő emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás