
E 331 – Nátrium-citrát
Egyéb elnevezések
Citromsavsó
Leírás
A nátrium-citrát a citromsav (E 330) nátriumsója, amely az energiatermelő anyagcsere (citromsavkör) köztes termékeként minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta kb. 2 kg citrátot alakít át. Citromsavból lehetséges mononátrium-citrát (E 331 i), dinátrium-citrát (E 331 ii) és trinátrium-citrát (E 331 iii) előállítása is, amelyek különböző savanyítóhatással rendelkeznek. A nátrium-citrátot leggyakrabban a pektin zselésítő folyamatának szabályozására alkalmazzák.
Előállítás
A nátrium-citrátot citromsavból (E 330) állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.
Használat
A nátrium-citrát az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.
A nátrium-citrát többek között engedélyezett:
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sűrített tej és tejpor (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Előrecsomagolt, aprított zöldség, gyümölcs és hámozott burgonya (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Édességek és desszertek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Hústermékek (mennyiségi korlátozás nélkül)
Magas hőmérsékleten pasztörizált kecsketej (max. 4 g/l)
A nátrium-citrátot enzimkészítményekben, valamint a gyógyszer- és kozmetikaiparban is gyakran használják.
Biztonság
A nátrium-citrát veszélytelennek számít. A szervezet teljes mértékben hasznosítja.
A citromsav ipari előállítási módszere miatt a citrátok a penészgomba-allergiában szenvedő emberekben allergiás reakciókat válthatnak ki.