fbpx

E 160a – Karotin

Egyéb elnevezések

ß-karotin, béta-karotin


Leírás

A karotin elnevezés alatt egyrészt az alfa-, béta- és gamma-karotin (E 160a i) természetes keverékét, másrészt a tiszta béta-karotint (E 160a ii) értjük.

A karotin és származékai, a karotinoidok a természetben igen elterjedtek. Ezek adják a zöldségek és gyümölcsök színét, a sárgától a narancs-pirosig. Megtalálhatók a tejben és a májban is. Az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlenek, védik a sejteket az oxigén káros hatásaitól, és fontos szerepük van a látásban is. Némely katrotinoidból a szervezet A-vitamint tud felépíteni, ezért a legfontosabb A-provitamin a béta-karotin.

Az élelmiszeradalékok között a természetes és a szintetikus karotinoidok alkotják a legnagyobb csoportot. Az élelmiszereket sárgára-pirosra festik, zsírban oldódnak, és érzékenyek a fényre és az oxigénre. Az aszkorbinsav (E 300) stabilizálja a színét.

Előállítás

A kevert karotint (E 160a i) kémiai extrakcióval lehet kivonni sárgarépából, növényi olajból illetve bizonyos algákból. A természetes keverék kb. 85% béta-karotint, 15% alfa-karotint és 0,1% gamma-karotint tartalmaz.

A gazdaságilag jelentősebb béta-karotint (E 160a ii) szintetikusan vagy mikroorganizmusok segítségével is elő lehet állítani. A mikrobiológiai eljárás során genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

Használat

A természetes karotint (E 160a i) csak nagyon ritkán használják, többnyire a tiszta béta-karotint (E 160a ii) alkalmazzák. A karotin az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek és azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 160 főként a következő élelmiszerekben használatos:
• Vaj, margarinok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sajt, majonéz (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Reggeli gabonapelyhek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fagylalt, desszert
• Kolbász (max. 20 mg/kg)

Számos élelmiszerhez adagolnak karotint, hogy vitamintartalmukat növeljék. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert A-vitaminkén forrásként  feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 120 mikrogramm A-vitamint tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van, akkor „vitaminban gazdag” jelölés alkalmazható rá. Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor karotinként kell jelölni az összetevők között. 

Biztonság

A karotin veszélytelennek számít. Magas karotinbevitel esetén bizonyos körülmények közt a bőrben, a májban és a testzsiradékban felhalmozódhat, ez azonban nem vezet az A-vitamin szint emelkedéséhez.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

5 mg/kg

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás