E 160e - Béta-apo-8’-karotinal (C30)

Egyéb elnevezések

apokarotinal, béta-apokarotinal

 

Leírás

A narancs-piros színű béta-apokarotinal a karotinoidok (lásd karotin E 160a) közé tartozik, és csak csekély mértékben különbözik a béta-karotinsavésztertől (E 160f). A színezék a természetben zöldségekben, citrusgyümölcsökben és a fűben fordul elő. Zsíroldható, fényre és hőre azonban nagyon érzékeny. A béta-apokarotinal különösen hatékony kiindulási anyag az A-vitamin képződéséhez, de A-vitamin dúsítás céljából nem adható az élelmiszerekhez.-

Előállítás

A béta-apokarotinalt többlépcsős kémiai reakcióval állítják elő.

Használat

A béta-apokarotinal csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között:

  • Szószok, fűszerek (max. 500 mg/kg)

  • Édességek (max. 300 mg/kg)

  • Alkoholos italok (max. 200 mg/kg)

  • Desszertek (max. 150 mg/kg)

  • Ízesített ömlesztett sajtok  (max. 100 mg/kg)

A béta-apokarotinal kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Szárnyas takarmányokban is használják.

Biztonság

A béta-apokarotinal veszélytelennek számít. A színezék nagy részét a szervezet lebontja. Nagymennyiségű bevitel esetén a májban felhalmozódhat.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

5 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében