E 160e – Béta-apo-8’-karotinal (C30)
Egyéb elnevezések
apokarotinal, béta-apokarotinal
Leírás
A narancs-piros színű béta-apokarotinal a karotinoidok (lásd karotin E 160a) közé tartozik, és csak csekély mértékben különbözik a béta-karotinsavésztertől (E 160f). A színezék a természetben zöldségekben, citrusgyümölcsökben és a fűben fordul elő. Zsíroldható, fényre és hőre azonban nagyon érzékeny. A béta-apokarotinal különösen hatékony kiindulási anyag az A-vitamin képződéséhez, de A-vitamin dúsítás céljából nem adható az élelmiszerekhez.-
Előállítás
A béta-apokarotinalt többlépcsős kémiai reakcióval állítják elő.
Használat
A béta-apokarotinal csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között:
-
Szószok, fűszerek (max. 500 mg/kg)
-
Édességek (max. 300 mg/kg)
-
Alkoholos italok (max. 200 mg/kg)
-
Desszertek (max. 150 mg/kg)
-
Ízesített ömlesztett sajtok (max. 100 mg/kg)
A béta-apokarotinal kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Szárnyas takarmányokban is használják.
Biztonság
A béta-apokarotinal veszélytelennek számít. A színezék nagy részét a szervezet lebontja. Nagymennyiségű bevitel esetén a májban felhalmozódhat.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
5 mg/kg