fbpx

E 1404 – Oxidált keményítő

Leírás

Az oxidált keményítő a keményítő kémiai változata. A természetes keményítővel ellentétben az oxidált keményítő már alacsony hőmérsékleten megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés).

Kálciumionokkal szemben érzékeny, ezért tejkészítményeknél az oxidált keményítő nem alkalmazható. Az oxidált keményítő a keverékek komponenseit stabil, egyenletes eloszlásban tartja, és a már megkötött vizet csak nehezen engedi ki. Így meggátolja, hogy az élelmiszerek összetevői különváljanak.

Előállítás

Az oxidált keményítőt kémiai reakcióval természetes keményítőből nátrium-hipoklorittal nyerik. A természetes keményítőt olyan növényekből vonják ki, mint a kukorica, a burgonya és a búza. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

Az oxidált keményítő az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ezalól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, melyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Mennyiségi korlátozás csak a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben. Az oxidált keményítőt többek között a következő termékekben alkalmazzák: Majonéz Dresszingek Szószok

Biztonság

Az oxidált keményítő veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás