fbpx
ekler éva ökonagyi zöldülő soroksár

| Tudatos Vásárló Nagy Melinda

“Kérdezzétek meg az Évát” – Ekler Évával beszélgettünk, aki egy igazi katalizátor Soroksár zöldülő közösségében

Az eredetileg közgazdász-tanár és közösségfejlesztési szakértő, Ekler Éva számtalan projekt születésénél bábáskodott már: a soroksári Jószomszédok Egyesület, a Dorottya Közösségi kert is az ő koordinálásával jött létre. Azt mondja, az utóbbi 10 évben egyételműen a háztartás és a környezet zöldítése lett a küldetése, Ökokör csoportokat szervez, és otthon sem adta fel, hogy megszerettesse a családjával az ecetes takarítás illatát. Éva hihetetlen energiája és lelkesedése bárkit megfertőz, mi a Tudatos Vásárlóknál évek óta próbáljuk meglesni, mi a titka.

Tudatos Vásárlók: A soroksári lakótelepen elég hamar megismerték a neved miután odaköltöztetek. Miért is?

Ekler Éva: Vidékről költöztünk oda, sok hasonló korú családdal ismerkedtünk meg a játszótéren, az anyukákkal segítettünk egymásnak, ha kellett. Tíz éve, 2012-ben vettem részt a Tudatos Vásárlóknál az első ÖkoKörön, és ott hallottam az Első Kispesti Kertről is. Annyira megtetszett az ötlet, hogy feltételeztem, ez érdekelhet többeket is a lakótelepen. Ezért szerveztem egy lakossági fórumot, hogy kiderüljön, kinek van kedve, még ha zsebkendőnyi területen is, kertészkedni. Nagyon sokan érdeklődtek! A közös kert végül akkor még nem jött össze, de erős közösség kezdett formálódni a környezetemben, velük szerveztem meg 2011-ban az első Szomszédünnepet, majd két évre rá létrehoztuk a Jószomszédok Egyesületet.

T.V.: Mesélnél egy kicsit erről?

E.É.: Jószomszédok Egyesület Soroksár-Újtelepen működik, ez a 23. kerület lakótelepi része. Élhető léptékű, 4 emeletes-tetőtér beépítéses házak és sorházak, valamit önálló kertes házak övezte területen több ezer ember él. Sokan csatlakoztak a kezdetek kezdetén a Szomszédünnep kezdeményezésemhez.

Szomszédünnep Soroksáron

Azóta a Szomszédünnep hagyománnyá vált a telepen: 2011 óta minden évben megrendezzük augusztus utolsó hétvégéjén. Kedvelt és népszerű a lakótelepen élők körében. 10 év alatt volt már a programban lakótelepi focikupa, játékos gyerekprogramok, egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos beszélgetések és kóstolók. Az ügyes kezű gyerekek és felnőttek kreatívkodhatnak is, minden évben sok finom sütit kóstolhatunk, és a legügyesebb cukrász megkapja a Cukrászkötény-díjat. Bemutatkoznak a lakótelepen működő sportegyesületek és mozgásstúdiók. Este élőzenés utcabállal zárjuk a Szomszédünnepet. Sikerrel működik a bevásárlóközösségünk is.

T.V.: A közösségi kertet végül sikerült összehozni…

E.É.: Igen, 2017 óta működik a Dorottya kert. 4 ezer négyzetméteren 50 parcellát gondozunk, de fűszerkertünk és gyümölcsfáink is vannak. A kertészkedés 2 ezer négyzetméteren zajlik, a többi közösségi tér, van saját kemencénk, mindez lehetőséget biztosít akár az elvonulásra, akár a közösségi élményekre. Sokat tanulunk egymástól!

Az Ökokör tudatosította bennem, hogy merre van az utam a közösségszervezésben

T.V.: Közben részt vettél a Tudatos Vásárlók Ökokörében is. 

E.É.: Az első ÖkoKörömön még résztvevőként voltam jelen, és persze már közben arra gondoltam, milyen jó lenne, ha ezt itt, a lakókörnyezetemben be tudnám vezetni. Végig is csináltam vezetőként is a konyhazöldítő Kamrát és a háztartási vegyszerek kiváltására fókuszáló Tiszta Otthon ÖkoKört is.

Az ÖkoKör azoknak tökéletes, akik hisznek abban, hogy együtt, kis lépésekben könnyebb fejlődni. Akik keresik a megoldásokat a háztartásuk zöldítésére. Akik élvezik, ha egymást motiválják, és véletlenül sem a kudarcokra koncentrálnak.

A gyerekeim szempontjából is fontosak voltak ezek a dolgok. Mélyen hiszek abban, hogy azok a hatások, amik gyerekként érnek bennünket, beépülnek. Bíztam abban, hogy a példamutatás majd segít a gyerekeimnek jó pályára állni. Szerintem csak ezzel lehet elültetni a magocskákat a fejekben. Azóta pedig már nagymama lettem, úgyhogy a hatásom hatványozódik.

Szomszédünnep soroksáron

T.V.: És milyen ökonagyinak lenni?

E.É.: Régen talán könnyebb lehetett, mert nem volt ekkora bőség, ilyen hatalmas termékválaszték a boltokban, bár mondjuk a babák bőrének ápolása valószínűleg nehezebb volt a textilpelenkák korában. Közelebb is voltunk a természethez, sok gyógynövényt használtak az asszonyok és természetes volt, hogy a mosószappan hamuból és zsírból készül. Aztán elveszítettük a kapcsolatot a természettel, de én úgy látom, most újra nyúlunk vissza és nagyszerű érzés, hogy ehhez én is csatlakozni tudok. A környezetemben azt tapasztalom, hogy meg tudom szólítani a 60-as, 70-es korosztályt is, akik nagyon nyitottan reagálnak.

Amikor meglátunk egy hegynyi szemetet, akkor tudatosul legtöbbünkben, hogy Jézusom, mit is teszünk,

és felismerjük, hogy egyéni szinten igenis sokat tudunk tenni. Ha itt bejön az ember életébe az Ökokör, akkor óriási változást tud elérni az otthonában, de akár a szűkebb-tágabb közösségében is!

T.V.: Mit hozott az életedbe az Ökokör?

E.É.: Valahogy állandóan úgy alakult, hogy ha valaki nem tudott valamit, akkor azt mondta, hogy kérdezzétek meg az Évát – ha ő maga nem is tudja a választ, tud valakit, aki igen. Mindig is nagyon aktív voltam, de az Ökokör tudatosította bennem, hogy merre van az utam a közösségszervezésben. Valahogy korábban zsigerből csináltam azt, amit ma nagyon tudatosan: segítek másoknak környezettudatosabban, fenntarthatóbban élni.

Dorottya kert soroksár
A Dorottya kert ma is működik Soroksáron

T.V.: Mi az, ami könnyen ment a háztartászöldítésben, és mi az, ami nehézséget okozott?

E.É.: A konyhai hulladékok csökkentése például könnyű volt, hiszen a Jószomszédok Egyesületen keresztül már voltak kapcsolataink gazdákkal, termelőkkel, akik rendszeresen szállítottak a telepre. Így tőlük közvetlenül szereztük be a tejtermékeket, illetve a vegyszermentes zöldséget is csomagolás nélkül.

Talán a vegyszermentesítéssel gyűlt meg a bajom leginkább, mert őszintén megmondom, nagyon nem szeretek kutyulni. Aztán rájöttem, hogy nem is kell, elég egy-két összetevő és kész.

És az is igaz, hogy mindenkinek más jön be, és más az, amire azt mondja, hogy az már neki is sok. Én például az ecet helyett általában citromsavat használok, mert a családban nem mindenki szereti az ecet szagát. Aztán, néha-néha kicselezem az itthoni rendszert azzal, hogy mégis az ecethez nyúlok, csak citrom-és narancshéjat áztatok bele, és ettől nincs olyan erős szaga.

Az ecet a baktériumok 99,99%-át elpusztítja

Mivel van mosogatógépem, az ebbe való kapszula elkészítése jelentette eddig a legnagyobb kihívást, de jelentem, sikerült, végül lett arra is egy jól bevált receptem, ami a Tiszta Otthon ÖkoKör gyűteményéből származik, és pofon egyszerű elkészíteni.

Mosogatógép kapszula recept

Mosogatógép tabletta

Hozzávalók

 • 3 rész citromsav
 • 2 rész mosószóda
 • 3 rész szódabikarbóna
 • 1 rész só
 • 20 csepp illóolaj (narancs, citrom, grapefruit)

Elkészítés

 1. Összekeverjük a hozzávalókat, és pár csepp vizet belekeverünk, hogy összetapadjon.
 2. Jégkocka tartóba tömködjük és 24 órán keresztül száradni hagyjuk.

Megjegyzés

A készítmény por alakban is használható: egy kanállal tegyünk az adagolóba belőle.

Képek: tudatosvasarlo.hu, Dorottya Kert, Jószomszédok EgyesületFV-19 pályázat logo

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

785
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


546
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás