fbpx

| Huzián Zsófia

Városi veteményes: mi kerülhet a balkonládába?

4 kedvelt és könnyen kezelhető ehető növény, amit tényleg bárki képes az erkélyen is termeszteni. Hogyan legyen városi veteményesünk?

Koktélparadicsom vagy balkonparadicsom

Március végén, április elején már vethető. Előnye, hogy kis helyen elfér, és őszig folyamatosan hozza lédús, édes terméseit. Számos fajtából választhatunk, színben a sárgától a narancson keresztül a pirosig több változata létezik ennek a gyümölcsnek. A paradicsom antioxidáns vegyületekben – karotinoidokban, polifenolokban és c-vitaminban – gazdag. Élénkpiros színét a likopin nevű karotinszármazék adja, amely hőhatásra – például főzésre – sem bomlik fel.

adó 1%

Fény- és vízigényes növény, de ha túlöntözzük, bogyói felrepednek. Termesztésekor támrendszer kialakításáról is gondoskodjunk, felvezethetjük egy kifeszített spárgára, vagy vékony bothoz, rácshoz is hozzákötözhetjük.

Már igényelhetjük az idei tájfajta magmintákat a tápiószelei génbankból

A koktélparadicsom méretét tekintve a vadparadicsom génjeit hordozza magában: a fürtös, vad változat íze savanykás és fanyar, bogyóinak mérete alig nagyobb a ribiszkeszemeknél. Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában közönséges gyomnövénynek tekintik. A nemesítés során azonban bogyói cseresznyeméretűek lettek, és jóval édesebbek.

Földieper

Egyik igen kedvelt gyümölcs hazánkban. Előnye, hogy a teraszon vagy az erkélyen virágcserépben is könnyű önállóan termeszteni. Erre a célra a csüngő földieper ajánlatosabb.

Az ültetőedényen legyenek vízelvezető lyukak! Virágzás idején naponta locsoljuk meg, mert a talaj meleg időben hamar kiszárad. Használjunk jó minőségű virágföldet. Szereti a tápanyagban dús talajt, ezért keverhetünk a földbe marhatrágyát vagy humuszt, illetve a növényre közvetlenül permetezhetünk lombtrágyát. De túlzásba sem szabad vinni, mert a túladagolás ugyanúgy káros a növénynek, mint a hiány.

Március közepétől augusztus közepéig bármikor ültethető a földieper palánta. Az ültetésre alkalmas palánta friss, életképes, és legalább tíz darab 8 centiméter hosszú, fejlett, ép gyökérrel és megfelelő átmérőjű gyökértörzzsel rendelkezik. Ültetés után indát növeszt, amelyen új növény képződik, így a szaporítást maga a növény végzi helyettünk. A cserepeket vagy edényeket napos helyre tegyük, kerülve a huzatot, szelet.

Az elhaló alsó leveleket folyamatosan távolítsuk el a növényről.

Mi fán terem? Szamóca, földi eper

Madársaláta (galambbegy)

A macskagyökérfélékhez tartozó egyéves növény. 20-25 cm magas, de elérheti a 30-40 cm-t is. Csírázás után 2-3 héttel étkezésre felhasználható, dúsan fejlődő tőlevélcsomó alakul ki, amelyen a tőlevelek visszás hosszúkás tojásdad alakúak.

Jelentős mennyiségű B- és C-vitamint tartalmaz, ezért szobában termesztve téli vitaminszükségleteink egyik forrásává válhat.

A sóskához hasonlóan levest is főzhetünk belőle, de főtt tojással és majonézzel keverve, vagy csak sima olívaolajos-citromos-mézes-mustáros öntettel tálalva is nagyon finom saláta.

Hidegtűrő és jó szárazságtűrő, minimális vízzel beéri. Vízre főleg csírázáskor és fiatalkori növekedésekor van szüksége. Hosszabb száraz időszakban és a városi termesztéskor meghálálja az öntözést. Félárnyékban is megmarad, de tűző napon is szépen fejlődik.

A talaj iránt sem igényes, a legszélsőségesebb talajtípusok kivételével valamennyi, a zöldségtermesztésre kevésbé alkalmas talajon is termeszthető, szerves trágyát nem igényel.

Ültethetjük tavasszal vagy ősszel (szeptemberben) is. Utóbbi esetben öntözött talajba vessük és kelésig tartsuk is nedvesen. A növények szedését 4-5 leveles állapotban kezdjük. 7-8 leveles korban is szedhetjük, de elöregedni ne hagyjuk az állományt, mert az öreg levelek keserű ízűek. A leszedett friss salátagalambbegyet tisztítsuk meg, gyökerét csípjük le. Az öreg, fonnyadt, sárguló leveleket szedjük le, mert azok már keserűek. Frissen fogyasszuk, mert elkészítve sem tartható el sokáig, keserűvé válik.

Zöldfűszerek

A balkonra és teraszra való ültetésre legalkalmasabbak a petrezselyem, az újhagyma, az oregano, a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és a zsálya.

Minél több fény éri a zöldeket, annál intenzívebbé válik az aromájuk. Ha több növény kerül egy cserépbe, ügyeljünk rá, hogy vízigényük szerint legyenek párosítva és az ültetőedény vízáteresztő legyen. 

Kevesebb vizet igényel: rozmaring, kakukkfű, zsálya, oregánó.

Talaját tartsuk nedvesen: metélőhagyma, metélőpetrezselyem, citromfű, lestyán, tárkony.

Figyelembe kell venni, hogy a gyorsan növő fajták, mint a citromfű, lestyán, zsálya és a tárkony később átültetést igényelhetnek. Néha locsoljuk meg a leveleket is, és gyakran vágjuk vissza őket, hogy ezzel megnöveljük a termésidőt.

Legjobb, ha reggel szüretelünk a növényekből, amint a nap rájuk süt és mielőtt az olajok elillannának. A leveleket szüretelés után alaposan mossuk meg, és szárazon vágjuk fel őket.

Képek: laughlin, www.pixabay.com

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás