• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Városi veteményes: mi kerülhet a balkonládába?

2016.04.12. /

Néhány tippet olyan kedvelt és könnyebben kezelhető növényekről, amelyek balkoládába ültetve gazdagíthatják a városi veteményesünket.

Koktélparadicsom vagy balkonparadicsom

Március végén, április elején már vethető. Előnye, hogy kis helyen elfér, és őszig folyamatosan hozza lédús, édes terméseit. Számos fajtából választhatunk, színben a sárgától a narancson keresztül a pirosig több változata létezik ennek a gyümölcsnek. A paradicsom antioxidáns vegyületekben - karotinoidokban, polifenolokban és c-vitaminban - gazdag. Élénkpiros színét a likopin nevű karotinszármazék adja, amely hőhatásra - például főzésre - sem bomlik fel. A koktélparadicsom méretét tekintve a vadparadicsom génjeit hordozza magában: a fürtös, vad változat íze savanykás és fanyar, bogyóinak mérete alig nagyobb a ribiszkeszemeknél. Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában közönséges gyomnövénynek tekintik. A nemesítés során azonban bogyói cseresznyeméretűek lettek, és jóval édesebbek. Fény- és vízigényes növény, de ha túlöntözzük, bogyói felrepednek. Termesztésekor támrendszer kialakításáról is gondoskodjunk, felvezethetjük egy kifeszített spárgára, vagy vékony bothoz, rácshoz is hozzákötözhetjük.

 

Földieper

Egyik igen kedvelt gyümölcs hazánkban. Előnye, hogy a teraszon vagy az erkélyen virágcserépben is könnyű önállóan termeszteni. Erre a célra a csüngő földieper ajánlatosabb.

Az ültetőedényen legyenek vízelvezető lyukak! Virágzás idején naponta locsoljuk meg, mert a talaj meleg időben hamar kiszárad. Használjunk jó minőségű virágföldet. Szereti a tápanyagban dús talajt, ezért keverhetünk a földbe marhatrágyát vagy humuszt, illetve a növényre közvetlenül permetezhetünk lombtrágyát. De túlzásba sem szabad vinni, mert a túladagolás ugyanúgy káros a növénynek, mint a hiány. Március közepétől augusztus közepéig bármikor ültethető a földieper palánta. Az ültetésre alkalmas palánta friss, életképes, és legalább tíz darab 8 centiméter hosszú, fejlett, ép gyökérrel és megfelelő átmérőjű gyökértörzzsel rendelkezik. Ültetés után indát növeszt, amelyen új növény képződik, így a szaporítást maga a növény végzi helyettünk. A cserepeket vagy edényeket napos helyre tegyük, kerülve a huzatot, szelet. Az elhaló alsó leveleket folyamatosan távolítsuk el a növényről.

 

Madársaláta (galambbegy)

A macskagyökérfélékhez tartozó egyéves növény. 20-25 cm magas, de elérheti a 30-40 cm-t is. Csírázás után 2-3 héttel étkezésre felhasználható, dúsan fejlődő tőlevélcsomó alakul ki, amelyen a tőlevelek visszás hosszúkás tojásdad alakúak. 

Jelentős mennyiségű B- és C-vitamint tartalmaz, ezért szobában termesztve téli vitaminszükségleteink egyik forrásává válhat.

A sóskához hasonlóan levest is főzhetünk belőle, de főtt tojással és majonézzel keverve, vagy csak sima olívaolajos-citromos-mézes-mustáros öntettel tálalva is nagyon finom saláta.

Hidegtűrő és jó szárazságtűrő, minimális vízzel beéri. Vízre főleg csírázáskor és fiatalkori növekedésekor van szüksége. Hosszabb száraz időszakban és a városi termesztéskor meghálálja az öntözést. Félárnyékban is megmarad, de tűző napon is szépen fejlődik.

A talaj iránt sem igényes, a legszélsőségesebb talajtípusok kivételével valamennyi, a zöldségtermesztésre kevésbé alkalmas talajon is termeszthető, szerves trágyát nem igényel.

Ültethetjük tavasszal vagy ősszel (szeptemberben) is. Utóbbi esetben öntözött talajba vessük és kelésig tartsuk is nedvesen. A növények szedését 4-5 leveles állapotban kezdjük. 7-8 leveles korban is szedhetjük, de elöregedni ne hagyjuk az állományt, mert az öreg levelek keserű ízűek. A leszedett friss salátagalambbegyet tisztítsuk meg, gyökerét csípjük le. Az öreg, fonnyadt, sárguló leveleket szedjük le, mert azok már keserűek. Frissen fogyasszuk, mert elkészítve sem tartható el sokáig, keserűvé válik.

 

Zöldfűszerek

A balkonra és teraszra való ültetésre legalkalmasabbak a petrezselyem, az újhagyma, az oregano, a bazsalikom, a rozmaring, a kakukkfű és a zsálya. Minél több fény éri a zöldeket, annál intenzívebbé válik az aromájuk. Ha több növény kerül egy cserépbe, ügyeljünk rá, hogy vízigényük szerint legyenek párosítva és az ültetőedény vízáteresztő legyen. 

Kevesebb vizet igényel a rozmaring, kakukkfű, zsálya és az oregánó. A metélőhagyma, metélőpetrezselyem, a citromfű, lestyán és a tárkony talaját pedig tartsuk nedvesen.

Figyelembe kell venni, hogy a gyorsan növő fajták, mint a citromfű, lestyán, zsálya és a tárkony később átültetést igényelhetnek. Néha locsoljuk meg a leveleket is, és gyakran vágjuk vissza őket, hogy ezzel megnöveljük a termésidőt. Legjobb, ha reggel szüretelünk a növényekből, amint a nap rájuk süt és mielőtt az olajok elillannának. A leveleket szüretelés után alaposan mossuk meg, és szárazon vágjuk fel őket.

Képek: laughlin, www.pixabay.com

Szakmai függetlenségünket csak úgy tudjuk megőrizni, hogy nem fogadjuk el a vállalatok adományait, és nem kérünk reklám bevételeikből.

Ezért jelent nekünk nagyon sokat a támogatásod!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint - kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében