fbpx
mag génbank tájfajta növény

Már igényelhetjük az idei tájfajta magmintákat a tápiószelei génbankból

Február 3-ától a készlet erejéig elérhető az idei tavaszi vetésű tápiószelei génbanki magminták listája a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ weboldalán.

Az erre a célra kialakított webshop felületén, a www.mintakeres.hu oldalon közölt listán elsősorban Kárpát-medencében gyűjtött tájfajták, helyi populációk és régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajták szerepelnek. A génbanki mintákban GMO-mentes, csávázatlan, nem fémzárolt szaporítóanyagokhoz juthatunk.

Most, idén első körben tavaszi vetésű magmintákat lehet igényelni, például paradicsom, paprika és bab tájfajták magjait. A batáta- és csicsókamagok március-április hónapban lesznek igényelhetők.

Akár az erkélyeden is nőhet: újra a boltokban a ritka paradicsompalánták

Ahogy az előző években, egy személy idén is egyszerre maximum 10 tételt igényelhet és tételenként maximum 1-1 magcsomagot tehet a kosárba. 2014 tavaszától a génbanki minták közreadása úgynevezett adminisztrációs díjhoz kötött. Ez a díj jelenleg 1300 Ft/kérés.

A génbanki minták igénylésének menetéről, az adminisztrációs díj megfizetéséről részletes itt olvashatunk.

A kertész dilemmája: fajtaválasztás, beszerzési hely, ár

Mit is vessek/ültessek idén a kertbe? Mekkora területen termesszek egy-egy növényt? Milyen fajtát/fajtákat válasszak? Honnan szerezzem be a vetőmagot? Mindez mennyibe fog kerülni nekem?

A Magház blogján remek útmutatót olvashattok a vetőmag-választás menetéről, ahogy ők írják, hogy támpontot nyújtsanak a „kertész Bermuda-háromszögébe”, vagyis a fajtaválasztás-beszerzési hely-ár csapdájába tévedt kertbarátoknak. Ugyanitt arról is olvashatunk, mi a baj a kertészeti áruházak magkínálatával.

Vetőmag-önellátás a gyakorlatban

Idén jelent meg a Vetőmag-önellátás a gyakorlatban című kiadvány. A Magház munkája magyar nyelven elsőként nyújt áttekintést a kiskerti vetőmagfogással és vetőmag-önellátással kapcsolatos tudnivalókról.

Aki kézbe veszi, megtudhatja belőle, miért fontos a sokféleség a kertben-konyhában, van-e különbség a nemesítés és a génszerkesztés között, segítséget kap az egyes növényfajok termesztéséhez, vetőmagjaik előállításához. Tippeket ad a könyv a magok tisztításához, tárolásához, és a közösségi magbörzék szervezéséhez egyaránt.

Magtár kiadvány
Fotó: MagHáz

Kincset érő táblázatban gyűjtötték össze a szerzők az egyes gyakoribb fajok szakszerű vetőmagfogásához szükséges információkat, mint például a minimális tőszám, izolációs távolság, stb., amik az önellátó kert tervezéséhez nyújtanak segítséget. Betűrendbe gyűjtött tárgymutató segít megtalálni a keresett fajt közel 80 közül, az alakortól a paradicsomon át a zellerig.

A kiadványt online a Magház és az Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) honlapjáról, élőben pedig a Magház tagjaitól, illetve a Nyíregyházi Kosár Közösségtől szerezhetjük be.

A kiadványba ezen az oldalon bele is olvashatunk.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás