fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Mi fán terem? Szamóca, földi eper

| Tudatos Vásárló

mi fán terem idénynövény eper

Kedvelt tavasz végi, nyári csemegénk a földi eper, sőt, az édesszájúaknak remek hír, hogy ideális összetevője egy kora nyári böjtnek. De mit is nevezünk földi epernek valójában? Mi köze van az eperfához vagy a szamócához? Hogyan tároljuk, mit készítsünk belőle?

A köznyelv ‘szamóca’, illetve ‘földi (vagy kerti) eper’ alatt a rózsafélék családjába tartozó Fragaria nemzetség zamatos, piros gyümölcsét érti. A belőle készült étkek jelzője egyszerűen ‘eper’ (ld. epertorta).

Epernek „hivatalosan” mégis a lédús faepret nevezzük, amely az eperfa (Morus nemzetség) termése. Ismeretes, sőt, igen kedvelt ezen kívül az aprócska gyümölcsű, de annál ízletesebb, üde erdőkben olykor tömegesen található erdei szamóca.

1% szja

Történelem

A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is szedegethette és ismerhette. Ennek ellenére sokáig nem termesztették: a római és görög történetírók a vadon gyógyhatású növényei közé sorolják.

A XV. századi Franciaországban és Belgiumban díszítő értéke miatt kedvelték. Kerti növényként a XVIII. századtól ismert, amikor észak- és dél-amerikai eredetű fajok bevonásával, holland kertészmesterek jóvoltából kialakult a megszokott nagyméretű, bőven termő ananászeper.

Idénynövény adatbázis

Izzasztásra, béltisztításra

✓ Kezdjük az eper levelénél, amelynek teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.)

✓ Tört gyümölcshúsa kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható.

✓ A gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is – kaolinnal a zsíros bőrre, tejföllel a száraz vagy normál bőrre.

✓ A vadon termő erdei szamóca beltartalmi mutatói sokszoros értékűek a termesztett változatéhoz képest. Vitaminjai közül kiemelkedő a C- és E-vitamintartalom. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.

✓ Serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Egy kora nyári böjtben ezért feltétlenül ott a helye a szamócának is.

✓ Antibakteriális, gyulladásgátló hatású. Antioxidáns vegyületei (flavonoidok) révén erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezetet az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulása ellenében.

✓ Ásványi anyagai közül magas a kalcium-, kálium- és vastartalma. Ez utóbbi miatt vérszegénység ellen javasolt.

✓ Szalicilsav tartalma alkalmassá teszi vese- és ízületi bántalmak kivédésére.

A szamóca mennyisége és minősége

Ha szamóca ízre vágyunk, szedjünk/vásároljunk szamócát, és készítsük el belőle a fogást saját magunk. A készételek eperízüket általában nem a szamócának, hanem egy ausztrál fa kérgéből készült kivonatnak köszönhetik.

Mivel a primőr gyümölcsök közül a szamócát terhelik meg a leginkább vegyszerekkel, érdemes megbízható helyről vásárolni.

Teszt: földieper

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

Bár szállításra, rakodásra érzékeny, mégis érdemes a már teljesen érett szamócát választani – mivel szedés után a szamóca már nem érik tovább.

A piacról hazaérve válogassuk át. Dobjuk komposztra a hibás, erősen nyomódott darabokat, majd letakarás nélkül tegyük hűtőszekrénybe. Itt némi zamatvesztéssel 5-7 napig tárolhatjuk.

Az apró magvak az érzékeny gyomrúakból allergiát válthatnak ki: ez a gyümölcshús szitán való átnyomásával megelőzhető.

Hogyan használjuk fel?

A szamócát sokan cukrozzák: ez erjedési folyamatokat indít el. A helyzet sajnos a mézzel is fennáll; tehát vagy válasszunk édesebb epret, vagy adagoljunk erjedést gátló fűszereket is (vanília, fahéj) a szamócához.

A szamóca könnyen fagyasztható, érdemes télire eltenni akár gurulósan, akár krumplinyomóval többé-kevésbé összepréselt állapotban is.

Kiváló díszítőértéke is süteményekben, torták tetején, feldobja a gyümölcssalátákat. Remek lekvár és szörp készíthető belőle.

Receptek

Szamócaleves

Hozzávalók:

  • 500 g szamóca, megmosva, megtisztítva
  • 3 dl vörösbor
  • 10 dl vízzel higított tej
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek liszt
  • 3 tojás, szétválasztva
  • 50 g vaj
  • 2 ek méz
  • csipetnyi só

Elkészítés:

  1. A szamócát a vörösborral felforraljuk, majd rúdmixerrel pürésítjük.
  2. Tejjel felhígítjuk, ízesítjük.
  3. Amikor ismét forró, a tejföl, liszt, tojássárgája keverékével behabarjuk.
  4. A tojásfehérjék habját kifőzzük a forró lében, a felhőcskéket tálaláskor fahéjjal szórjuk meg. Melegen és hidegen kínálhatjuk.

Szamócás tojás

Hozzávalók:

  • 200 g eper, megtisztítva, darabolva
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 100 g vaj, a sütő kikenésére
  • 80 g rizsliszt
  • 1 ek méz
  • 4-5 levél frissen szedett citromfű, apróra vágva

Elkészítés:

  1. A tojássárgáját mézzel kikeverjük.
  2. A fehérjét habbá verjük.
  3. A liszt hozzáadásával óvatosan összekeverjük az eddigieket.
  4. Felforrósított nagyméretű palacsintasütőbe kanalazzuk, ráhalmozzuk a szamócát. Citromfűvel megszórva, vaníliafagylalttal kínálhatjuk.

Termesztési tanácsok

A szamóca esetében az erdei környezethez hasonló területet kell keresnünk vagy teremtenünk: félárnyékos, laza talajon, kedvező vízellátás mellett jól terem.

Veteményesben az elővetemény (bab, burgonya) lekerülése után juttassunk ki trágyát vagy komposztot.

A telepítés évében a tervezett szamócasorba vessünk mustárt vagy más, gyorsan fejlődő növényt (pl. salátát), és ezeket ritkítsuk meg a szamócatövek beültetésekor. A maradó növények talaj-árnyékolást és üdébb mikroklímát biztosítanak az állomány számára. Ugyanezek az elvek egy balkonládában is megvalósíthatóak.

Ha kiválasztottuk és előkészítettük a helyet, augusztusban vásároljuk meg a töveket. Így a rügyek még ősz végére kifejlődnek, és a telepítés utáni évben szép termésre számíthatunk.

Ültetéskor a levelek eredési helyét pontosan a talaj szintjéhez kell igazítani. A túl mély vagy túl sekély ültetés visszaveti a növényt a fejlődésben.

Egyszer termő, illetve folytontermő fajták közül is többféléből lehet választani. Érdemes kikísérletezni, melyik fajta felel meg legjobban kertünk adottságainak. Ez a figyelmet igénylő munka ugyan több évig tarthat, de végül szó szerint meghozza gyümölcsét.

A gondozás a virágzást követő öntözésből és a talaj szerves anyaggal való takarásából áll.

A talajtakarás egyrészt tápanyagot juttat a tövekhez, másrészt (szalma vagy kaszált fű használata esetén) tisztán tarthatja a gyümölcsöket.

A termés betakarítása után távolítsuk el az indákat, amelyekből akár fel is újíthatjuk az állományt egy másik helyen. A maradó tövekre a következő évi termés reményében kevés komposztot vagy trágyát juttathatunk.

A szamóca 4-5 évig is ugyanazon a helyen maradhat.

A tövek közé ültetett bársonyvirág (büdöske) és körömvirág hatásosan űzheti el a fonalférgeket. A cserebogár lárvája ellen hatásos lehet a tövek közé ültetett hagyma, fokhagyma, amely elriasztja ezeket a kártevőket. A szürkepenész ellen a fertőzött részek eltávolítása, ellenálló fajták választása, a mulcsozás segíthet.

Képek: pixabay.com

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek