| Tudatos Vásárló
Mi fán terem? Szamóca, földi eper
Kedvelt tavasz végi, nyári csemegénk a földi eper, sőt, az édesszájúaknak remek hír, hogy ideális összetevője egy kora nyári böjtnek. De mit is nevezünk földi epernek valójában? Mi köze van az eperfához vagy a szamócához? Hogyan tároljuk, mit készítsünk belőle?
A köznyelv ‘szamóca’, illetve ‘földi (vagy kerti) eper’ alatt a rózsafélék családjába tartozó Fragaria nemzetség zamatos, piros gyümölcsét érti. A belőle készült étkek jelzője egyszerűen ‘eper’ (ld. epertorta).
Epernek „hivatalosan” mégis a lédús faepret nevezzük, amely az eperfa (Morus nemzetség) termése. Ismeretes, sőt, igen kedvelt ezen kívül az aprócska gyümölcsű, de annál ízletesebb, üde erdőkben olykor tömegesen található erdei szamóca.
Történelem
A mai erdei szamóca származási helye Kelet-Ázsia, ahonnan már a jégkorszak után elterjedt szinte valamennyi földrészen. Ez azt jelenti, hogy már az ősember is szedegethette és ismerhette. Ennek ellenére sokáig nem termesztették: a római és görög történetírók a vadon gyógyhatású növényei közé sorolják.
A XV. századi Franciaországban és Belgiumban díszítő értéke miatt kedvelték. Kerti növényként a XVIII. századtól ismert, amikor észak- és dél-amerikai eredetű fajok bevonásával, holland kertészmesterek jóvoltából kialakult a megszokott nagyméretű, bőven termő ananászeper.
Izzasztásra, béltisztításra
✓ Kezdjük az eper levelénél, amelynek teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják. (Az eperlevél tészta a faeper levelének alakjáról kapta nevét.)
✓ Tört gyümölcshúsa kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható.
✓ A gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is – kaolinnal a zsíros bőrre, tejföllel a száraz vagy normál bőrre.
✓ A vadon termő erdei szamóca beltartalmi mutatói sokszoros értékűek a termesztett változatéhoz képest. Vitaminjai közül kiemelkedő a C- és E-vitamintartalom. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Említésre méltó A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.
✓ Serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Egy kora nyári böjtben ezért feltétlenül ott a helye a szamócának is.
✓ Antibakteriális, gyulladásgátló hatású. Antioxidáns vegyületei (flavonoidok) révén erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezetet az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulása ellenében.
✓ Ásványi anyagai közül magas a kalcium-, kálium- és vastartalma. Ez utóbbi miatt vérszegénység ellen javasolt.
✓ Szalicilsav tartalma alkalmassá teszi vese- és ízületi bántalmak kivédésére.
A szamóca mennyisége és minősége
Ha szamóca ízre vágyunk, szedjünk/vásároljunk szamócát, és készítsük el belőle a fogást saját magunk. A készételek eperízüket általában nem a szamócának, hanem egy ausztrál fa kérgéből készült kivonatnak köszönhetik.
Mivel a primőr gyümölcsök közül a szamócát terhelik meg a leginkább vegyszerekkel, érdemes megbízható helyről vásárolni.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
Bár szállításra, rakodásra érzékeny, mégis érdemes a már teljesen érett szamócát választani – mivel szedés után a szamóca már nem érik tovább.
A piacról hazaérve válogassuk át. Dobjuk komposztra a hibás, erősen nyomódott darabokat, majd letakarás nélkül tegyük hűtőszekrénybe. Itt némi zamatvesztéssel 5-7 napig tárolhatjuk.
Az apró magvak az érzékeny gyomrúakból allergiát válthatnak ki: ez a gyümölcshús szitán való átnyomásával megelőzhető.
Hogyan használjuk fel?
A szamócát sokan cukrozzák: ez erjedési folyamatokat indít el. A helyzet sajnos a mézzel is fennáll; tehát vagy válasszunk édesebb epret, vagy adagoljunk erjedést gátló fűszereket is (vanília, fahéj) a szamócához.
A szamóca könnyen fagyasztható, érdemes télire eltenni akár gurulósan, akár krumplinyomóval többé-kevésbé összepréselt állapotban is.
Kiváló díszítőértéke is süteményekben, torták tetején, feldobja a gyümölcssalátákat. Remek lekvár és szörp készíthető belőle.
Receptek
Szamócaleves
Hozzávalók:
- 500 g szamóca, megmosva, megtisztítva
- 3 dl vörösbor
- 10 dl vízzel higított tej
- 3 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 3 tojás, szétválasztva
- 50 g vaj
- 2 ek méz
- csipetnyi só
Elkészítés:
- A szamócát a vörösborral felforraljuk, majd rúdmixerrel pürésítjük.
- Tejjel felhígítjuk, ízesítjük.
- Amikor ismét forró, a tejföl, liszt, tojássárgája keverékével behabarjuk.
- A tojásfehérjék habját kifőzzük a forró lében, a felhőcskéket tálaláskor fahéjjal szórjuk meg. Melegen és hidegen kínálhatjuk.
Szamócás tojás
Hozzávalók:
- 200 g eper, megtisztítva, darabolva
- 4 tojás, szétválasztva
- 100 g vaj, a sütő kikenésére
- 80 g rizsliszt
- 1 ek méz
- 4-5 levél frissen szedett citromfű, apróra vágva
Elkészítés:
- A tojássárgáját mézzel kikeverjük.
- A fehérjét habbá verjük.
- A liszt hozzáadásával óvatosan összekeverjük az eddigieket.
- Felforrósított nagyméretű palacsintasütőbe kanalazzuk, ráhalmozzuk a szamócát. Citromfűvel megszórva, vaníliafagylalttal kínálhatjuk.
Termesztési tanácsok
A szamóca esetében az erdei környezethez hasonló területet kell keresnünk vagy teremtenünk: félárnyékos, laza talajon, kedvező vízellátás mellett jól terem.
Veteményesben az elővetemény (bab, burgonya) lekerülése után juttassunk ki trágyát vagy komposztot.
A telepítés évében a tervezett szamócasorba vessünk mustárt vagy más, gyorsan fejlődő növényt (pl. salátát), és ezeket ritkítsuk meg a szamócatövek beültetésekor. A maradó növények talaj-árnyékolást és üdébb mikroklímát biztosítanak az állomány számára. Ugyanezek az elvek egy balkonládában is megvalósíthatóak.
Ha kiválasztottuk és előkészítettük a helyet, augusztusban vásároljuk meg a töveket. Így a rügyek még ősz végére kifejlődnek, és a telepítés utáni évben szép termésre számíthatunk.
Ültetéskor a levelek eredési helyét pontosan a talaj szintjéhez kell igazítani. A túl mély vagy túl sekély ültetés visszaveti a növényt a fejlődésben.
Egyszer termő, illetve folytontermő fajták közül is többféléből lehet választani. Érdemes kikísérletezni, melyik fajta felel meg legjobban kertünk adottságainak. Ez a figyelmet igénylő munka ugyan több évig tarthat, de végül szó szerint meghozza gyümölcsét.
A gondozás a virágzást követő öntözésből és a talaj szerves anyaggal való takarásából áll.
A talajtakarás egyrészt tápanyagot juttat a tövekhez, másrészt (szalma vagy kaszált fű használata esetén) tisztán tarthatja a gyümölcsöket.
A termés betakarítása után távolítsuk el az indákat, amelyekből akár fel is újíthatjuk az állományt egy másik helyen. A maradó tövekre a következő évi termés reményében kevés komposztot vagy trágyát juttathatunk.
A szamóca 4-5 évig is ugyanazon a helyen maradhat.
A tövek közé ültetett bársonyvirág (büdöske) és körömvirág hatásosan űzheti el a fonalférgeket. A cserebogár lárvája ellen hatásos lehet a tövek közé ültetett hagyma, fokhagyma, amely elriasztja ezeket a kártevőket. A szürkepenész ellen a fertőzött részek eltávolítása, ellenálló fajták választása, a mulcsozás segíthet.
Képek: pixabay.com