fbpx
mi fán terem zeller

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Zeller

Hús- és zöldségleveseink gumós ízesítője, salátáink kesernyés ízű, haragoszöld kiegészítője – ez és még sok minden más. Ismerjük meg közelebbről a zellert! Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

Kezdjük ott, hogy a zellernek a felhasználása szerint többféle változata van: gumós, halványító vagyis szár-zeller és metélő, vagyis a leveléért termesztett zeller is van.

A zeller múltja

A zeller a Földközi-tenger környékén Afrika északi partvidékéig őshonos, de megtalálható a Himalájától keletre is. Vad alakja inkább leveleket, mint szárat fejleszt, gumója kicsiny, ágas-bogas. Ősi iratok tanúsága szerint gyógyászati célokra már az i.e. IX. században is termesztették. Az egyiptomi sírokban zellerből készült díszítésekre bukkantak. A görögök szent növényként tisztelték, a Nemeában rendezett játékokon a győzteseket zellerkoszorúval köszöntötték.

Ételek ízesítésére először a római korban használták, bár visszafogottan, mivel egyúttal azt is tartották róla, hogy szerencsétlenséget hozhat. Teljes körű jogát a konyhában csak a XVII. században nyerte el.

A gyógyító zeller

✓ Az ősi (ayurvédikus) orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.

✓ Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.

✓ Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.

✓ A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.

✓ Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

Idénynövény adatbázis

A zeller vásárlása és tárolása

Gumós zeller

  • Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
  • A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
  • A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.

Szár- és metélőzeller

  • Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
  • A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
  • A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.

Felhasználás

A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat. A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz – ízesítésre és díszítésre egyaránt. Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle. 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.

5 elemes recept

mi fán terem sült zeller

Sült zeller

  • 4 személyre
  • Előkészítési idő: 8 perc, sütés: 20 perc
  • sütés
  • vegán, mindenmentes

Tudom, hogy a zeller nem egy népszerű zöldség. Adj neki azonban akkor is egy esélyt sütve, ha a főtt zellert nem szereted. Teljesen más karaktere lesz ugyanis, ha megsül, és kicsit karamellizálódik a felülete.

 Hozzávalók

  • 2 közepesen nagy zellergumó, megtisztítva és hasábokra vágva
  • 1 evőkanál tisztított vaj / kókuszzsír
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • frissen facsart citromlé
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál pirított szezámmag, mozsárban megőrölve

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt előmelegítjük 200°C fokra légkeverésen vagy 220°C-ra.
  2. Forgasd össze a zellerhasábokat sóval, tisztított vajjal / kókuszzsírral
  3. Terítsd szét egy sütőpapírral kibélelt sütőlapon.
  4. Tedd a meleg sütőbe, és süsd 25-30 percig. A zeller puhuljon teljesen meg, a külső rétege pedig piruljon meg, enyhén karamellizálódjon.
  5. Vedd ki a sütőből, és még forrón forgasd össze szójaszósszal, ízesítsd citromlével.

Tálalás

Szórj rá petrezselyemzöldet. Kínálhatod zöldségpüréhez főételként – ahogyan a képen is látod –, vagy akár halak vagy húsok mellé is remek. Mi nagyon szeretjük, és gyakran készítjük krumpli helyett is.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Szárzeller gazpacho

Hozzávalók

  • 8-9 szárzeller megtisztítva, felszeletelve
  • 1  nagy piros alma felszeletelve;
  • 250ml hideg víz
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. só
  • 1 kisebb bagett belseje
  • 3 ek. hámozott, darált mandula
  • 2 ek. olívaolaj

Elkészítés

  1. Az iménti sorrendben pürésítsük a hozzávalókat, majd keverjük bele az olajat, vékony sugárban csorgatva, s dolgozzuk össze a masszát.
  2. Az épen maradt zellerszárral díszítve tálalhatjuk.

Borsós zeller (köret)

Hozzávalók

  • 500g zellergumó, megtisztítva, kis kockákra vágva
  • 2 ek. vaj
  • 1 kis fej hagyma, felvágva
  • 300g zöldborsó
  • 1 tk. zellersó (só)

Elkészítés

  1. Sós vízben 5 perc alatt főzzük puhára a zellergumó kockákat. (A főzővízből készítsünk tetszés szerint levest.)
  2. Nagy lábosban olvasszuk fel a vajat. Dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük bele a borsót és a lecsepegtetett zellert. Gyakori kevergetés közben átforrósodásig pároljuk.
  3. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.

Termesztési tanácsok

A zeller a tápanyaggal viszonylag gazdagon ellátott, nedvességet megtartó, de nem túlságosan kötött talajon fejlődik a legjobban. Napos és félárnyékos helyre egyaránt ültethetjük.

A termesztést megelőző évben komposzttal, illetve szerves trágyával pótoljuk a talaj tápanyagtartalmát. Magas káliumtartalma miatt a sertéstrágya különösen kedvező hatású.

Az adott évben már ne juttassunk ki szerves anyagot, mert az laza szerkezetűvé, betegségekre fogékonyabbá teszi a gumót.

Hidegtűrése gyenge, ezért tavaszi vetésével várjuk meg, míg a talaj kellőképpen felmelegedett. Lassú kezdeti fejlődése és érzékenysége miatt kezdő kertészeknek a piacon vásárolt, egyesével tűzdelt palánták május közepén történő kiültetése javasolt. A gumóképződés érdekében a palántákat sekélyen ültessük.

Erős illatánál fogva a zeller megzavarja a káposztalepke tájékozódását, ezért káposzta, karfiol, karalábé mellé is ültethető, mint védőnövény. Kedveli még a bab, uborka és a paradicsom szomszédságát. Ne ültessük saláta, burgonya és kukorica mellé. Önmaga után legalább négy évig nem kerülhet ugyanarra a területre.

A szárzellert inkább sűrűbben öntözzük. A gumójáért termesztett zellert akár a kezdeti fejlődés után öntözés nélkül is termeszthetjük.

A fejlődő növények közelében óvatosan gyomláljunk. A nyár végén a gumókról előtörő mellékhajtásokat távolítsuk el.

A tenyészidőszak előrehaladtával a gumók kiemelkednek a földből. Ha ekkor óvatosan földet kaparunk rá, a gumók világosabbak maradnak. Betakarítás az első fagyok előtt.

Ha kellően levegősen ültettük a zellert máris nagy lépést tettünk kártevői és kórokozói ellen. A zellerlégy ellen próbálkozzunk kései ültetéssel, és „rejtsük el” a zellert magasabb növények közé.

A levél szeptóriás gombabetegsége meleg és párás időben lép fel. A fertőzött részek azonnali eltávolításával lassíthatjuk a terjedést.

Képek: 5 Elemes Étrend / pixabay.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás